LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
OZNAKE SU TU S RAZLOGOM

Poznajte li zapravo oznake na svojim radijatorima? Ispravno korištenje može dovesti do velikih ušteda

Najbitnija prednost poznavanja ovih oznaka je mogućnost uštede, a savjet za početak je podešavanje etažnog radijatora na 2 ili 3 u manjim prostorijama.

Najbitnija prednost poznavanja ovih oznaka je mogućnost uštede, a savjet za početak je podešavanje etažnog radijatora na 2 ili 3 u manjim prostorijama.

Iako se već par godina govori da su se spasili oni koji imaju kamin, nemamo svi tu mogućnost, pa smo prepušteni radijatorima. Međutim, iako ih koristimo, mnogi od nas još ne znaju sve male tajne njihova korištenja koje mogu dovesti i do velikih ušteda. Za studentski budžet svaka ušteda dobra je ušteda, a ako živite u privatnom smještaju, svakako probajte usvojiti ova znanja.

Jedna od tih tajni je vezana uz brojeve i oznake na ventilima, od zvjezdice do 5, a znamo li što se zapravo veže uz te oznake?

Kako piše Net.hr, vodoinstalater i kućni majstor Martin Nichols otkrio je da zapravo ti brojevi označavaju kolika će biti temperatura u prostoriji, a ne koliko su „vrući” radijatori.

Prema objašnjenju spomenutog vodoinstalatera, svaki broj na ventilu podudara se s temperaturom prostorije koju će postići:

0 = 0°C (isključen)
✱ = 7°C (poznatije kao pahuljica)
1 = 10°C
2 = 15°C
3 = 20°C
4 = 25°C
5 = 30°

Najbitnija prednost poznavanja ovih oznaka je mogućnost uštede, a savjet za početak je podešavanje etažnog radijatora na 2 ili 3 u manjim prostorijama.
Ako uđete u prostoriju koja je hladna, a radijator radi, ostavite ga na miru i nemojte ga podešavati. Pustite ga da radi svoj posao i dopustite mu da zagrijava prostoriju u skladu s tim", objasnio je majstor Martin Nichols.
Također, onima koji su izvan kuće ili odlaze na zimovanje, savjetovao je da radijatore drže na * kako bi se uključili kada temperatura padne ispod sedam stupnjeva.

Zadnji, ali ne manje bitan je i savjet da ventil ne treba podešavati na peticu. To znači da radijator neće prestajati puštati toplu vodu sve dok prostorija ne bude na 30 stupnjeva.
FOTO: STUDENTSKI.HR VIA CANVA