LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Problemi s grijanjem

Apsurd u susjedstvu: bosanskohercegovački studenti zbog zime ne idu na predavanja

Zbog nemogućnosti nabavke peleta za grijanje, obrazovne ustanove na području Unskosanskog kantona nalaze se u sve većem problemu, a Tehnički fakultet u Bihaću je od početka prosinca već organizirao online nastavu za svoje studente.

Zbog nemogućnosti nabavke peleta za grijanje, obrazovne ustanove na području Unskosanskog kantona nalaze se u sve većem problemu, a Tehnički fakultet u Bihaću je od početka prosinca već organizirao online nastavu za svoje studente.

Posljednjih tjedana svjedočimo brojnim zbivanjima koja ukazuju na probleme hrvatskih studenata. Nakon što je u popularnoj zagrebačkoj menzi pronađen crv na tanjuru, prašina se digla oko uvjeta u studentskim restoranima. Nedavno smo pisali i o intervenciji Državnog inspektorata tijekom koje je menza na Fakultetu strojarstva i brodogradnje zatvorena, a sve zbog navodno preniske visine stropa. Na sreću djelatnika i studenata, problem je ubrzo riješen i menza je ponovno započela s redovnom isporukom obroka.

Definitivno ne treba ignorirati navedene probleme, no čini se kako se studenti u susjedstvu nose s još većim apsurdima kada je u pitanju sustav visokog obrazovanja.

Naime, kako pišu Nezavisne novine, zbog nemogućnosti nabavke peleta za grijanje, obrazovne ustanove na području Unskosanskog kantona nalaze se u sve većem problemu, a Tehnički fakultet u Bihaću je od početka prosinca već organizirao online nastavu za svoje studente.

Mi smo zbog toga krenuli s online nastavom, s tim što će se laboratorijska nastava izvoditi u prostorijama fakulteta koje ćemo zagrijavati grijalicama. Odluka o izvođenju nastave vrijedit će do kraja prosinca, a nadamo se da ćemo u međuvremenu uspjeti nabaviti pelet jer imamo kontakte s nekim potencijalnim ponuđačima - rekao je Atif Hodžić, dekan Tehničkog fakulteta.

Izuzev na fakultetima, problem s grijanjem prisutan je i u brojnim srednjim te osnovnim školama na području Unskosanskog kantona. 

Mi smo pokušali nabaviti 672 tone peleta kako bi se omogućilo nesmetano grijanje za ovdašnje obrazovne ustanove, ali se na javne pozive nitko nije javio. Moram reći kako smo u ozbiljnom problemu kada je riječ o tržištu energenata, zbog cijena koje se mijenjaju, što stvara velike probleme kada je riječ o javnim nabavkama - istaknuo je Almin Hopovac, resorni ministar obrazovanja. 

FOTO: UNSPLASH