LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Bizaran razlog zatvaranja

Državni inspektorat zatvorio menzu na FSB-u, studenti organizirali prosvjednu roštiljadu ispred Fakulteta

Nakon više od 25 godina urednog poslovanja, spomenuta menza, odjednom, ne ispunjava minimalnte tehničke uvjete za rad. Konkretno, problem je nastao oko visine stropa koja je navodno preniska te nije u skladu s Pravilnikom. 

Nakon više od 25 godina urednog poslovanja, spomenuta menza, odjednom, ne ispunjava minimalnte tehničke uvjete za rad. Konkretno, problem je nastao oko visine stropa koja je navodno preniska te nije u skladu s Pravilnikom. 

Neugodno iznenađenje dočekalo je jučer sve korisnike studentske menze na zagrebačkom Fakultetu strojarstva i brodogradnje. Kako stoji na Facebook stranici Studentskog zbora FSB-a, inspekcija je doslovno, za vrijeme ručka, izbacila studente iz objekta. 

Razlog zatvaranja poprilično je šokirao studente, ali i brojne profesore te ostale djelatnike FSB-a. Naime, nakon više od 25 godina urednog poslovanja, spomenuta menza, odjednom, ne ispunjava minimalne tehničke uvjete za rad. Konkretno, problem je nastao oko visine stropa koja je navodno preniska te nije u skladu s Pravilnikom. 
 

Studentski zbor hitno reagirao


S obzirom da spomenuta visina sve do sada nikome nije smetala i nitko se nije žalio na istu, radi se o poprilično apsurdnom potezu Državnog inspektorata. Ivan-Pavao Boras, predsjednik Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu, na adresu Inspektorata uputio je dopis, traži hitno poništenje odluke o zatvaranju menze, a ako se zahtjev ne ispuni, najavljuje studentske prosvjede. 

Ovim putem obraćam Vam se u ime Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu povodom zatvaranja studentskog restorana na Fakultetu strojarstva i brodogradnje koji na navedenoj lokaciji posluje posljednjih 25 godina, a od 2005. posjeduje minimalne tehničke uvjete za rad. Naime kako stoji u Zapisniku o inspekcijskom nadzoru, studentski restoran zatvara se zbog visine stropa u radnom prostoru, minimalne potrebne visine definirane su u Pravilniku o zaštiti na radu za mjesto rada.

Navedeni pravilnik prema podacima koji se mogu pronaći u Narodnim novinama donesen je 2013. godine te je izmijenjen 2020. godine. U tim izmjenama nema promjena u sklopu spornog članka 11. koji propisuje visine stropa na radnom mjestu za pripremu hrane, zbog toga me zanima što se promijenilo i zašto se u ova teška vremena po studente zatvara mjesto gdje mogu konzumirati subvencionirani obrok? Kako je moguće da je restoran uopće dobio radnu dozvolu i sve do sada normalno radio, a nije ispunjavao minimalne tehničke uvjete?

Zbog toga Vas ovim putem molim da poništite Rješenje koje su Vaši inspektori donijeli kako ne bi bili primorani, mi kao studentski predstavnici, poduzimati druge mjere u vidu prosvjeda i ostalih dozvoljenih sredstava kako bi iskazali nezadovoljstvo koje je snašlo studente na FSB-u. - stoji u prvom dijelu dopisa.

Kako smo naknadno doznali, minimalna visina stropa u javnim ustanovama mora iznositi minimalno 280 cm, dok se u menzi FSB-a strop nalazi na visini od 240 cm.
 

Poveznica s nedavno aktualnim "crvima"


U drugom dijelu poslanog dopisa, Boras ističe kako je menza FSB-a jedna od boljih na području Zagreba. 

Napominjemo da je studentski restoran na FSB-u jedan od studentima „dražih“ restorana koji pružaju usluge subvencionirane prehrane u Zagrebu te da u svakom pogledu, niti na bilo koji način, ne zaslužuje biti zatvoren, pogotovo jer postoje restorani koji redovito studentima poslužuju nejestivu hranu o čemu svjedoče brojni natpisi u studentskim grupama, ali i medijima. Najbolji primjer su „crvi“ u studentskom restoranu koji se nalazi u Studentskom naselju Stjepan Radić. Zbog toga se iskreno nadam da ćete poništiti ovo Rješenje kako nezadovoljstvo studentskom prehranom i ponašanjem prema studentima, oduzimajući im one restorane u koje vole dolaziti, neće proizvesti veće nezadovoljstvo i kulminirati prosvjedom.

 

Prosvjedno roštiljanje


Danas, s početkom u 12 sati, studenti Fakulteta strojarstva i brodogradnje organizirali su prosvjedno roštiljanje. Brojni studenti okupili su se ispred zgrade Fakulteta, hranu je pripremalo nekoliko roštilj majstora, i što je najvažnije, studenti danas nisu ostali gladni! Ipak, osnovni cilj ovog događanja bio je ukazati na aktualan problem zatvaranje prijeko potrebne menze. 
FOTO: PIXABAY