LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
REZULTATI PRETRAGE:
vodič za studente (18)
REDEFINIRAJ PRETRAGU:

Što su stručni studiji i kako se razlikuju od sveučilišnih?

Sveučilišni studiji provode se na sveučilištu, a stručno obrazovanje na veleučilištu i visokim školama. Donosimo razlike u nazivlju, opterećenju ECTS bodovima te akademskom, odnosno stručnom nazivlju koje se dodjeljuje studentima po završetku samih studija.

Što će se dogoditi ako vas ulove u zlouporabi iksice?

Zlouporaba studentske iksice može dovesti do zabrane korištenja, odnosno oduzimanja iksice.

Koja su prava, a koje obveze studenata?

Svaki student dobro je upoznat s pojmovima prava i obveza, no dobro je i unaprijed znati koja su to, kako bi se u slučaju potrebe mogao na neko od njih i pozvati.

ECTS bodove moguće je ostvariti i izvan studija

Studentima se pod određenim uvjetima, osim ECTS bodova dodijeljenih u kontekstu nastave, mogu dodjeljivati i bodovi za izvannastavne aktivnosti. 

Znate li koje su zadaće sveučilišta?

Kako ne biste završili studij kao akademski građani koji se nikad nisu upoznali sa zadaćama visokoobrazovne institucije u kojoj su proveli 5 ili više godina, donosimo vam popis zadaća sveučilišta prema važećem statutu.

Osim rektorove nagrade, na razini zagrebačkog sveučilišta postoji još nekoliko nagrada za znanstvene odnosno umjetničke doprinose

Osim vjerojatno svima dobro poznate rektorove nagrade, postoje još četiri nagrade koje se dodjeljuju za znanstvene odnosno umjetničke doprinose.

U ovim slučajevima studenti imaju pravo na zamrzavanje godine

Budući da nepredvidljive životne okolnosti mogu negativno utjecati na kvalitetu studija, donosimo vam popis slučajeva radi kojih po potrebi možete zatražiti mirovanje vaših studentskih obveza.

U ovih šest situacija studentima prestaje status studenta

Status studenta gubi se završetkom ili ispisom sa studija, ali može ga se izgubiti i na još neke načine.

Što su zapravo ECTS bodovi i zašto ih sveučilišta koriste?

Budući da nam zahtjevnost studija ne ostavlja mnogo vremena za promišljanje o samom sustavu u kojem smo se našli, ECTS bodove brzo prihvatimo zdravo za gotovo, no kako ih ipak ostvarimo znatan broj tokom našeg studija, nije na odmet znati i što su te zašto se koriste.

Koliko vrijedi 1 ECTS-bod i što sve obuhvaća?

Sigurno ste barem jednom čuli ili iskusili horor-priču o višetjednom učenju popraćenom mizernom prolaznošću i tek dovoljnim ocjenama iz predmeta koji nosi svega 2 ECTS-boda. Potaknuti time zavirili smo u pojedine izvore kako bismo provjerili što u njima piše o ECTS-bodovima i ovakvim slučajevima.