LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Omni media

Hororci nisu izašli iz mode

Halloween i hororci u svojevrsnoj su simbiozi, stoga smo ovih dana bombardirani sadržajima vezanima uz njih sa svih strana. Osobito u ovoj godini kada su hororci ostvarili pozamašnu zaradu.

Halloween i hororci u svojevrsnoj su simbiozi, stoga smo ovih dana bombardirani sadržajima vezanima uz njih sa svih strana. Osobito u ovoj godini kada su hororci ostvarili pozamašnu zaradu.

Ovog smo se Halloweena prigodno dotaknuli horor filmova. Iako nas još malo manje od dva mjeseca dijeli od kraja godine, 2017. je već sad godina u kojoj su horor filmovi donijeli najveću zaradu u povijesti hororaca. Kako prenosi The New York Times, ove su godine skupili čak 733 milijuna dolara od prodaje karata. Isto tako, donose zaradu i medijima, influencerima (i wanna be influencerima) te ostalim kreatorima sadržaja u beskonačnim internetskim prostranstvima, čega ćemo se dotaknuti nakon kratkog osvrta na pare koje su se vrtile u njihovom svijetu.

Samo je horor redatelja Andya Muschiettia Ono (It) zaradio 300 milijuna dolara (mada Guardian prenosi kako je film zaradio preko 500 milijuna dolara), film koji je baziran na istoimenom romanu Stephena Kinga iz 1986. godine te u kojem glumi Finn Wolfhard kojeg je proslavila uloga Mikea u Netflixovoj uspješnici Stranger Things. Zaradom se može pohvaliti i film Get Out redatelja Jordana Peelea, koji je zaradio više od 175 milijuna dolara s proračunom od pet milijuna dolara te tako postao najunosniji filmski debi s originalnim scenarijem. Brojku od 733 milijuna povećat će zasigurno i filmovi Happy Death Day koji je izašao na petak 13. te Slagalica strave 8 (Jigsaw), hororci koji tek pune kinodvorane.

Izvor: 9gag
 
Bacimo se sada na filmove koji su prethodnih desetljeća punili kase na blagajnama kina. U sedamdesetima je najveći trag ostavio Egzorcist, film koji i danas nosi titulu jednog od najstrašnijih filmova svih vremena te film koji je 44 godine držao rekordnu zaradu horor filma, sve dok nije izašao It. Uz Egzorcista valja spomenuti i Teksaški masakr (The Texas Chain Saw Massacre) Tobea Hoopera. Unatoč tome što je bio zabranjen u mnogim zemljama, film je postao jedan od najprofitabilnijih nezavisnih filmova svoga desetljeća. Veliku zaradu imao je i film Noć vještica (Halloween) Johna Carpentera koji je donio zaradu tvorcima od 55 milijuna dolara, što je tada bila poprilično velika svota.

Osamdesete su pak obilježili filmovi Petak 13. (Friday the 13th) iz 1980., čije je snimanje trajalo samo 28 dana, i Strava u ulici Brijestova (A Nightmare on Elm Street) iz 1984. godine Dok je prvo spomenuti film inspiriran filmom Noć vještica, Strava u ulici brijestova inspirirana je stvarnim događajima. Također, interesantno je da je film u samo 72 sata od prikazivanja u kinima vratio sva uložena sredstva. Budžet filma iznosio je 1,8 milijuna dolara. Iduća dekada prošla je u znaku Teksaškog masakra i franšize Vrisak (Scream).

Teksaški masakr redatelja Tobea Hoopera i danas slovi kao jedna od najstrašnijih priča, a i nosi etiketu jednog od začetnika slasher filmova. Ovo je samo jedan od hororaca koji je imao mali budžet i istovremeno donio veliku zaradu, a navodno je donio i veliku traumu glumcima na setu. Druga horor uspješnica iz devedesetih, Vrisak, premijeru je imala 1996. godine, a film je režirao Wes Craven, uz Hoopera jedan od pionira slasher hororaca i redatelj spomenutog filma Strava u ulici brijestova. Inspiracija za naziv filma bila je istoimena pjesma Michaela Jacksona, a maska iz filma koja je postala svepristuna na Halloween tulumima diljem svijeta zapravo je slučajno pronađena u kući gdje se film snimao. Bob Weinstein iz Miramaxa gotovo je dao otkaz Cravenu jer je masku smatrao nedovoljno jezivom. Prvi je nastavak na dan izlaska donio zaradu od 104 milijuna dolara. Zaradu od 240 milijuna dolara donio je film Vještice iz Blaira (The Blair Witch Project) iz 1999. godine koji je snimljen u samo osam dana.

Deset dana dulje trajalo je snimanje prvog dijela Slagalice strave (Saw) iz 2004. godine Cijela franšiza zasad je donijela zaradu od oko 415 milijuna dolara. Finu paricu zaradio je i hororac Paranormalno (Paranormal Activity), koji je s budžetom od samo 15 000 dolara donio 107,9 milijuna dolara. Dvijetisućite su ponajviše prošle u remakeovima i nastavcima poznatih hororaca, a 2017. je ponovno pobudila interes za hororcima, u čemu možda ulogu ima i Netflixova serija Stranger Things, koja je preobratila i one najplašljivije. Općenito će se ovih dana u mnogima probuditi interes za hororcima zahvaljujući proteklom Halloweenu

Logično je da su elementi iz poznatih hororaca preplavili društvene mreže i medije. Dok najveće medijske kuće izbjegavaju davati preveliki značaj Halloweenu, tvrdeći da je to samo američka izmišljotina, drugi igrači na medijskoj sceni te na društvenim mrežama grabe klikove i pare zahvaljujući Halloweenu. Potonje spomenuti neće previše razmišljati datira li Halloween od keltskog festivala Samhain ili od Tuge i Buge, već će iskoristiti ovaj praznik za povećanje profita, što pokazuju i članci koji daju savjete kako ovaj povod iskoristiti za veću zaradu na društvenim mrežama.

Što se tiče samih hororaca, nagledali smo ih se ovih dana, bilo u člancima, bilo u objavama ljudi koje pratimo na društvenim mrežama ili naših prijatelja. Jigsaw i It bili su neminovno inspiracija za ovogodišnje maskiranje, a mnogima su spomenuti hororci bili inspirativni za razne prankove, tutorijale i ostale sadržaje, što možete vidjeti u nastavku. Valja dodati da su hororci mnogima način provođenja Halloweena, osobito onima kojima nije do maskiranja i partijanja, pa takvima u linku nudimo popis hororaca koji su obilježili prošlu godinu. Kako bilo da bilo, hororci nisu izašli iz mode.

FOTO: FLICKR