LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Ivana Šabić

THE MENU: jabuke i vino čekaju i reš prepečen tost

Upadaj u ReCeNzAcIjU!

Upadaj u ReCeNzAcIjU!

Osnovne informacije: The Menu, 2022., 1h 47 min, američka horor komedija, IMBD ocjena 7,3/10


O čemu se radi: Mladi par putuje na udaljeni otok kako bi večerao u ekskluzivnom restoranu u kojem cijenjeni chef priprema raskošan jelovnik uz dodatna šokantna iznenađenja.

Film je tematski neuredan i pomalo nerazvijen na dijelovima, neke stvari ostaje neriješene unatoč zapletima i raspletima, a posebno na vrhuncu radnje tako da sve ostaje gledateljima na razmišljanje i poimanje viđenog. Mene su kroz gledanje obuzimale različite emocije gurajući me u rolerkoster za koji se nisam prijavila a kamoli platila ulaznicu.

Ekipa koja je na ovoj specijalnoj večeri itekako je posebna: ohola kritičarka hrane i njezin urednik, poznati propali glumac i njegova pomoćnica, tri tehnološka prijatelja, snobovski imućni par te mladi par na prvom dejtu. Da sumiram; besposleni bogataši, kritičari koji znaju „sve“, nezahvalno bahati i amoralni slojevi društva.

Chef je hladan, strog i rezerviran s većom dozom agresije što pokazuje snažnim pljeskanjem rukama prilikom ulaska u sobu i prezentiranja jela dok mu kuhinjske sluge odgovaraju s tek dvije riječi, a najviše se razbjesni kada mu gošća odbije pojesti jelo. Chef je zapravo frustrirani umjetnik koji je dosegnuo vrhunac svoje kreativnosti i karijere; ipak duboko nezadovoljan i razočaran u ljude i život oko sebe.

Nositeljica radnje je simpatična te drugačija Margo, dejta s fascinantno dosadnim i napornim mladićem konstantno te tjerajući da se pitaš kako je i dalje s njim, totalni misterij. Ona pak ostaje tamo, pijuckajući vino i zadržavajući konstantni skeptični pogled. Također, pažnju plijene i pijana chefova majka te voditeljica restorana oštra poput čelika.

Djelo postane parodija zato što nečija glad – i na osnovnoj, biološkoj razini ili za kreativnim napretkom – nikada nije u potpunosti zadovoljena, već samo privremeno utažena; ili zato što jedini ljudi koji to znaju cijeniti su ustvari totalni debili.

Naposljetku, riječ je o naglašeno apsurdnom, dosljedno duhovitom i napetom filmu sa snažnom izvedbom. Kombinacija neizvjesnosti i mračne komedije jednostavno je dovedena do željenog maksimuma uvlačeći nas sve u svoj vrtlog. Zato ovom filmu dajem pet cheeseburgera, pardon zvjezdica. Dobar tek!
 


Do idućeg puta, Ivana. #čitamose