LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

FOTO: Iskoristite petak trinaesti i ostvarite svoje snove!

Za sve one čije su novogodišnje odluke „prohujale s vihorom“ siječanj je pripremio još jednog „asa iz rukava“ – Ostvari svoje snove dan. Ove godine pada na petak trinaesti, što nam se čini savršenim razlogom da pobijedite svu „zlu sreću“ i ostvarite sve o čemu sanjate.

Za sve one čije su novogodišnje odluke „prohujale s vihorom“ siječanj je pripremio još jednog „asa iz rukava“ – Ostvari svoje snove dan. Ove godine pada na petak trinaesti, što nam se čini savršenim razlogom da pobijedite svu „zlu sreću“ i ostvarite sve o čemu sanjate.

Za neke je 1. siječnja samo obični dan nakon izlaska, srećom neradni, koji služi za oporavak od feštanja do ranih jutarnjih sati, no za druge je, i to vjerojatno većinu, prvi dan nove godine svojevrsna prekretnica. Budući da svi na kraju prosinca zbrajamo uspjehe i neuspjehe, vrline i mane, kilograme, novčana sredstva i sve što je brojivo i nebrojivo, nekako dođemo i do popisa novogodišnjih odluka – hraniti se zdravije, više vježbati, otputovati nekamo gdje nismo bili, raditi sve na vrijeme, naučiti kuhati, biti bolji na faksu – zvuči poznato, zar ne? Međutim, prođe taj prvi siječnja, prođe i drugi, prođe i deseti, a mi smo još uvijek tamo gdje smo bili i krajem prosinca, papirić s novogodišnjim odlukama ne možemo ni pronaći i mislimo kako će brzo doći iduća nova godina pa ćemo si postaviti iste ove ciljeve. Srećom, siječanj za sve one koji kreću učiti od ponedjeljka, i to na puni sat, ima još jednog asa u rukavu – Ostvari svoje snove dan.

Ovaj motivirajući dan obilježava se 13. siječnja svake godine u čast svim onim ljudima koji se nisu bojali ostvariti svoje snove, čak i kada su se oni činili nedostižnima ili kada su se toliko razlikovali od onoga što većina smatra mogućim. Ako oduvijek sanjate o odlasku na put po Europi tijekom ljeta, pokretanju vlastitoga posla ili se zamišljate kao pisca koji će objavljivati vlastite romane, zašto baš danas ne biste odlučili da je sve to moguće ostvariti i počeli planirati na koji način? Ali zašto je Ostvari svoje snove dan morao pasti baš na petak trinaesti, možda se pitate. Nema veze, to je samo razlog više da se zainatite i shvatite ovaj dan kao dan u kojemu ćete učiniti prvi korak prema onome što oduvijek želite, neovisno o tome o koliko se velikoj ili maloj stvari radi. Ako je popularna Mary Shelley svoju noćnu moru uspjela pretočiti u planetarno popularno književno djelo, sve je ostvarivo, zar ne?

Kako bismo vas ohrabrili da ovaj dan bude prvi dan ostatka vašeg života u kojem će se snovi ostvarivati, donosimo vam u nastavku nekoliko savjeta uz pomoć kojih ćete to lakše postići.

Budite uporni i ustrajni.

Svi znamo onu poznatu da ništa što je vrijedno ne dolazi preko noći i svi znamo, iako si možda ne želimo to priznati, da je to živa istina. Bilo da se radi o najmanje važnim stvarima (iako nam se trenutno tako možda ne čini) poput prolaska ispita na faksu ili o nekom velikom snu, za sve je potrebna ustrajnost, pa čak i tvrdoglavost. Neće vam uvijek sve ići po planu niti će sve izgledati idealno, ali ne odustajte dok ne izgleda upravo onako kako ste vi to zamislili. Fall eight times, get up nine – sva je mudrost.

FOTO: Pinterest

Usudite se riskirati.

Nikad ne znate što vas čeka iza ugla i što je život za vas pripremio. Mrzite ono što studirate i faks je za vas najveća gnjavaža koja postoji, na sam njegov spomen padnete u depresiju, ali već ste na trećoj godini i ne možete sad odustati jer kako ćete dalje i što ako vam se ne svidi ni drugi smjer koji upišete? Takvo razmišljanje nikoga nikamo nije odvelo, osim možda do posla koji ne voli i koji će mrziti cijeli život te koji će ga činiti nesretnim. Ne volite ono što studirate? – upišite nešto drugo! Želite na Erasmus, ali vas je strah snalaženja u drugoj zemlji? – razmišljajte o pozitivnim stvarima koje vam razmjena može donijeti. Samo se pokrenite, nemojte zbog straha propuštati prilike koje vam se nude i nemojte se pitati što ako. Jer kad ćete ako ne sad?

Planirajte.

Kao za sve u životu, i za ostvarenje snova potrebno je imati plan, jer dobra je organizacija pola puta do uspjeha. Ako želite otputovati nekamo, raspitajte se o mogućnostima koje se nude, cijenama i troškovima, razradite plan puta i izračunajte koliko vam je novca potrebno kako biste mogli početi štedjeti. Ako se planirate upisati na neki drugi fakultet, raspitajte se koje su vam mogućnosti, o potrebnoj dokumentaciji, uvjetima koje morate zadovoljiti i sličnome. Ako, pak, planirate početi volontirati, istražite na koji biste se projekt mogli prijaviti, koliko vremena zahtijeva od vas, zadovoljavate li sve potencijalne uvjete. Ako vam je san riješiti sve ispite na faksu u veljači i još otići kući na tjedan, dva odmora, izračunajte koliko si sati sna možete priuštiti i koliko stranica po satu morate naučiti i sigurno ćete uspjeti. Napravite plan i držite ga se, neovisno o preprekama. I zadajte si rok za njegovo ostvarenje, nema odgađanja!

FOTO: Pinterest

Dajte sve od sebe.

Za sve stvari koje su u životu vrijedne treba se pomučiti i neka vam to bude stalno na umu. Nikome nikada ništa nije palo s neba, sve se postiže marljivim radom. Što god da radite, trudite se biti malo bolji nego prošli put i u sve čime se bavite uložite svoj maksimum. Jamčimo da ćete na taj način biti sretniji, a uspjeh će s vremenom biti vidljiv.

Vjerujte u sebe, ali budite spremni na neuspjeh.

Vjeruj da možeš i već si na pola puta – izreka je koju nismo jednom čuli i koja jako dobro opisuje snagu volje. Poznato je da privlačimo ono o čemu razmišljamo te da je najvažnije vjerovati da nas naši postupci vode tamo kamo želimo stići pa nam ništa od onoga što želimo nije nemoguće ostvariti. Ipak, važno je i da snovi budu realni te da ne zaboravimo da je neuspjeh sastavni dio puta prema vrhu. On nas ne treba obeshrabriti, već nam poslužiti kao dodatni poticaj i motivacija.

FOTO: Pinterest

Ako sve navedeno nije dovoljno da vas potakne na pokret i trebate još malo motivacije, pogledajte našu fotogaleriju i pronađite si citat koji će vam biti misao vodilja na putu do sna.
FOTO: PIXABAY