LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Objavljen prvi znanstvenofantastični roman na svijetu

Prije 198 godina objavljeno je prvo izdanje romana Frankenstein autorice Mary Shelly. Smatra se prvim znanstvenofantastičnim romanom koji je poslužio kao inspiracija za brojne filmove.

Prije 198 godina objavljeno je prvo izdanje romana Frankenstein autorice Mary Shelly. Smatra se prvim znanstvenofantastičnim romanom koji je poslužio kao inspiracija za brojne filmove.

Frankenstein (The Modern Prometheus) gotički je roman objavljen 11. ožujka 1818. godine, a smatra se prvim znanstvenofantastičnim romanom na svijetu. Autorica je engleskinja Mary Wollstonecraft Shelley koja je tada imala samo 21 godinu.

U romanu Victor Frankenstein, mladi student znanosti, konstruira biće od raskomadanih dijelova različitih trupala. Stvorenje je nježno, intelektualno nadareno, veliko i fizički odbojno. S obzirom na to da ga Victor odbaci ne želeći s njime imati nikakvog kontakta, ono luta tražeći društvo i postaje sve nasilnije jer ne uspijeva naći prijatelja.

Mary Shelley osmislila je priču jednoga kišnog poslijepodneva 1816. godine u Ženevi, gdje je odsjela sa svojim suprugom, pjesnikom Percyjem Shelleyem, i njihovim prijateljem Lordom Byronom. Na druženju je Byron predložio da svatko napiše strašnu gotičku priču, no samo je Marry svoju završila.

Priča o Frankensteinu poslužila je kao inspiracija za brojne filmove 20. stoljeća, no ona je više od same fikcije. U knjizi se raspravljaju filozofske teme i stavljaju na kušnju ideali o ljepoti i dobroti prirode iz razdoblja romantizma.

Mary Shelley vodila je život buran gotovo kao i život čudovišta koje je stvorila. Bila je kći filozofa Williama Godwina i feministkinje Mary Wollstonecraft. Majku je izgubila nekoliko dana nakon rođenja, a zbog sukoba s pomajkom, još kao tinejdžerka poslana je u Škotsku kod udomitelja.

Od svojih udomitelja pobjegla je s oženjenim pjesnikom Shelleyjem, za koga se i udala nakon samoubojstva njegove žene. Par je mnogo vremena provodio putujući po Europi, a Mary je rodila petero djece, od kojih je samo jedno doživjelo odraslu dob. Ostala je udovica u svojoj 24. godini života, kad se njezin suprug utopio u nesreći na jedrenju.

Neko vrijeme živjela je od male plaće svog svekra, i to sve dok njegov drugi sin nije naslijedio bogatstvo. Mary je umrla sa samo 53 godine Bez obzira na to što je bila cijenjena književnica dugi niz godina, jedino se Frankenstein i njezini dnevnici još uvijek čitaju diljem svijeta. 

FOTO: WIKIPEDIA