Student Vulgaris

Novogodišnje odluke, zameo ih vjetar

naslovna

Što je brže, novi Porche Cayenne ili kršenje novogodišnjih odluka?

Ne znam za vas, ali mene neka depresija „opere“ dva puta godišnje – za rođendan i za Novu godinu. Za rođendan zato što mi nekako ovi dani nakon dvadesetoga prebrzo prolaze. Kako kaže ona ispovijest: „Imam 24 godine, što bi moja mama rekla ušla u 25., a to je skoro 30.“ Kao da su me jučer tražili osobnu iskaznicu na kiosku kada bi me roditelji poslali po cigarete, a danas mi već bakice dobacuju da mi je sin baš lijep, isti ja (mlađi brat, gotovo srednjoškolac, op. a.). Nasmiješim se i zahvalim, a u sebi mislim: „Dabogda vam ukinuli onu tursku seriju taman sad pred finale!“. Nezgodno je i kada se vratim s fakulteta kući i sretnem u lokalnome klubu „ekipu” koju sam nekad dadiljala. Mala susjeda s čašom u ruci, cigaretom među prstima, 2 godine u vezi s „likom” koji je moje godište. Onda počne povraćati nakon treće đus-votke pa mi se vrate lagano uspomene na mijenjanje pelena i njenu netoleranciju na kuhani grašak. Eh, neka sretnija vremena! No dobro, rođendani su posebna priča, možda napišem koji redak tamo početkom lipnja na ovu temu. Držim se sad žalopojki o ovome hladnijem danu D, iltiga Novoj godini.

Foto izvor: Imgur

Većina ljudi, pa tako i ja, imaju naviku tretiranja Nove godine kao nekoga revolucionarnog datuma koji će promijeniti njihov život nabolje jer nova godina = nova ja, i ostale gluposti kojima nas zasipaju klišejizirani motivirajući citati na društvenim mrežama. U skladu s time svaka osoba koja drži do svojega psihofizičkog zdravlja (ili lajkova na već spomenutim društvenim mrežama) na Silvestrovo ima popis (mentalni ili fizički) novogodišnjih odluka. E sad, tematika odluka varira o dobnoj skupini. Ja sam jedan obični student vulgaris i mislim kako se u ovim mojim može pronaći većina mojih kolegica i kolega. Naravno, vrte se oko hrane, studiranja, izlazaka i zdravoga života. Pa krenimo redom, „Ivanine novogodišnje odluke i brzina kojom su postale davna prošlost“:

1. Unormalit ću svoj bioritam. Spavat ću po noći, raditi i učiti po danu.

– poštivanje odluke: 0/365 dana

Dok ovo tipkam u GTM +01:00 točno je 03:47 sati. Došla sam s jučerašnjega partija u isto vrijeme kada su gorespomenute bakice pošle u ranojutarnju kupovinu. Promatraju moj walk of shame preko tržnice tužno i vjerojatno misle: „Jadna cura, gdje će ona ovako rano?“ Ono što ne znaju jest da mi je jučerašnja zabava after afterovog aftera, ili već sedmi izlazak u sedam dana od Nove godine. Šteta što mi svakodnevno bančenje nije bilo novogodišnja odluka, imala bih 7/7. Naravno, kad ideš spavati u ta doba, digneš se negdje oko večernjega Dnevnika. Upalim si na YouTubeu uvodnu špicu Teletubbiesa čisto da vidim sunce. O učenju nema govora, prekasno mi je, gladna sam, još mi je stroboskop pred očima. Idem natipkati kolumnu za studentski, ići spavati i nadati se da je sutra dan kada prestajem biti vampir i postajem cijenjen akademski obrazovan građanin.

2. Napisat ću sve seminare do početka predavanja. Počet ću pisati diplomski.

– dana do početka predavanja: 2

– završenih seminara: 0/3

– napredak s diplomskim: naslovna stranica izgleda predobro

Najveća studentska laž: od Nove godine postajem uzoran student, sve ću obaveze izvršavati na vrijeme. Ova odluka zapravo cirkulira cijelu akademsku godinu. Za vrijeme svih ispitnih rokova u ovih 5 godina mojega studiranja apsolutno svaki put sam samoj sebi držala prodiku: „Budalo glupa, što ti je ovo u životu trebalo?!“, pijući treću šalicu crne kave i gutajući guaranu kao pez bombončiće. Obećam si kako sljedeći semestar hvatam sve bilješke, sve seminare predajem u roku, slušam na predavanjima, ne spavam ni na onim vrlo dosadnima ponedjeljkom ujutro i tako redom. Naravno, svaki put se ponovi ista priča i seminar predajem u pet do podne, bilješke kopiram dan prije ispita, za isti ispit učim večer prije. Prije Nove godine samoj sam sebi rekla kako ću do ponedjeljka (9. 1.) predati prošlogodišnje zaostatke i početi pisati diplomski kako mi se ne bi dogodila gužva u šesnaestercu za vrijeme ispitnih rokova (koji su, btw, za 3 tjedna – daleka budućnost). Teoretski, imam još 48 sati za izvršavanje ove novogodišnje odluke. Dajem samoj sebi 27 % šanse, nešto se osjećam optimistično večeras.

3. Počet ću se zdravo hraniti. Tri obroka dnevno, barem jedan kuhani. Izbrisat ću brojeve svih lokalnih pizzerija i zapaliti njihove letke.

– ukupno obroka od Nove godine: 21

– kuhani obroci od Nove godine: 0,5 (juha u menzi)

– porast posjeta okolnim pekarnicama u zadnjih 7 dana: 90%

– pojedene pizze od Nove godine: 4

Najgluplja novogodišnja odluka ikada!  Lako je studentu pričati o zdravoj hrani dok je kod kuće za Božić pa ga od namirnice bilo koje prehrambene skupine dijele samo vrata hladnjaka, a majka, kojoj je milo čedo napokon došlo kući, kuha samo najfinije stvari. Ja sam se u grad u kojemu studiram vratila na Staru godinu i u domskoj su me sobi dočekala 2 trula limuna. Hranu koju sam donijela od kuće pojela sam u 2 dana. Menza mi je daleko, pada snijeg, premamurna sam za kuhanje i, iako sam izbrisala brojeve pizzerija, na vratima me dočekalo 5 novih letaka za brzu hranu. Slučajnost ili viša sila? Smatram da je ovo zadnje. Kako bi umanjila grižnju savjesti, naručila sam onu s više povrća. Tehnički, to onda dođe na isto kao i salata. Opravdavam se i činjenicom da je bolje večerati sendvič na okretištu, nego, nedajbože, zakasniti na parti. Zdrav život čekat će neka mirnija vremena.

4. Googlat ću neku teretanu u blizini. Barem 3 puta tjedno na trening. Pit ću više vode. Ponovno ću obući one traperice iz srednje škole.

– pronađene teretane u krugu od 1 km: 0

– pronađene pizzerije u krugu od 1 km: 9

Svi znamo da dijeta počinje od ponedjeljka, a gdje ćeš bolji ponedjeljak od onoga prvog u novoj godini. Kraljica je svih idiotskih novogodišnjih odluka  na mojemu zadnjem mjestu. Dobro, priznajem, i sama sam znala kako se ove baš i neću držati, al pokleknula sam pod masom i ozbiljno razmišljala o nekoj zumbi ili aerobiku. Odustajanje od teretane opravdavam si činjenicom kako je sad ionako svugdje gužva, svaka šuša sad ide u teretanu. Ne da mi se naguravati sa znojnim bicepsima i slušati o najboljim čučnjevima (kilo gore – kilo dolje). Čekam veljaču, možda uleti i neka akcija, 50% popusta ili slično. Nada umire posljednja.

Foto izvor: 9gag

Za kraj vam donosim video jedne četverogodišnjakinje koja je na malo bolji način od mene objasnila problem novogodišnjih odluka.

Potaknuta njezinim primjerom odlučila sam kako ove svoje "novogodišnje odluke" neću shvaćati toliko ozbiljno. Malena je u pravu, velike životne promjene neće se dogoditi preko noći, nego kroz milijun nekih malih sitnica u životu. U novoj ću godini pokušati iskrenije opraštati, više voljeti, biti zahvalna na svemu i prihvaćati svoje greške. Krenut ću od malih stvari i nadati se uspješnoj i veseloj 2017. godini. Isto želim i vama koji ste izdržali do kraja teksta! Sretna vam Nova godina!

Komentari na članak

Vezani članci

Alkohol, zabava

Kada ponestane ideja...

Devet društvenih igara za cuganje

Društvo se okupilo prije izlaska i alkohol teče „u potocima”? Izvrsna je prilika da zaigrate neku od igara za cuganje.

Novi paviljoni na Savi

PREDSTAVLJAMO

Sve što morate znati o portalu Studentski.hr

Ideja nastajanju portala Studentski.hr, javila se zbog potrebe studenata za objektivnim informacijama koje se ne prilagođavaju interesnim skupinama i pritiscima trećih strana. Od samoga početka mišljenja smo da informativni sadržaj moraju kreirati sami studenti te da je potrebno obuhvatiti cijelu hrvatsku akademsku zajednicu s posebnim naglaskom na sveučilišne centre kao što su Zagreb, Split, Osijek, Rijeka i sl.

Mice spavaju

Mitovi, zablude i istine o spavanju

Deset zanimljivih činjenica o spavanju koje niste znali!

Vodeći svjetski znanstvenici otkrili su da bi za održavanje optimalnog zdravlja osoba trebala ići spavati rano i ustati prije izlaska sunca. Odlazak na spavanje oko 22 sata te buđenje oko 6 ujutro, najbolji su za odmaranje našeg tijela.

Mali plac

Autohtoni hrvatski gastroproizvodi

Nova zanimljiva gastropriča Malog placa i Croatian Design Superstorea

S ciljem promocije malih domaćih proizvođača i upoznavanja posjetitelja s hrvatskim tradicijskim proizvodima, Mali plac i Croatian Design Superstore udružuju se u novi projekt predstavljanja lokalnih, autohtonih hrvatskih gastroproizvoda.

Sendvič

Problem pretilosti na svjetskoj razini

Najdeblje države svijeta u 2014.: Ne, Amerika nije na prvom mjestu!

Donosimo vam popis država koje su vodeće po broju pretilog stanovništva. Istraživanje je provedeno ove godine i u približnom postotku prikazuje broj pretilih osoba.