LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Veća satnica za muškarce u čak 15 djelatnosti

Žene imaju 629 kuna nižu prosječnu plaću od muškaraca – evo gdje je najveća i najmanja

Muškarci su u prva tri mjeseca 2021. godine u čak 15 područja djelatnosti imali veću prosječnu bruto plaću po satu od žena prema podacima Državnog zavoda za statistiku.

Muškarci su u prva tri mjeseca 2021. godine u čak 15 područja djelatnosti imali veću prosječnu bruto plaću po satu od žena prema podacima Državnog zavoda za statistiku.

Državni zavod za statistiku prošli je mjesec objavio prosječne mjesečne neto i bruto plaće zaposlenih prema spolu u prvom tromjesečju ove kalendarske godine. Prema toj statistici žene imaju 456 kuna nižu prosječnu neto plaću te 629 kuna nižu prosječnu bruto plaću.

Neto plaća

Prosječna je neto plaća za muškarce u provm tromjesečju iznosila 7262, dok je taj iznos za žene bio 6806 kuna. Riječ je o porastu od 4% za muškarce te 4,5% za žene u odnosu na isto razdoblje u 2020. godini.

Najveći je porast prema statistici bio u Djelatnosti zdravstvene zaštite (11,5% za muškarce, 9,7% za žene), dok je najveći pad za muškarce bio u Djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane (5,9%), a za žene u Administrativnim i pomoćnim uslužnim djelatnostima (4,4%).

Najveća je prosječna neto plaća prema DZS-u za muškarce bila u Financijskim djelatnostima i djelatnostima osiguranja, a iznosila je 11 446 kuna, dok je najniža bila u području Djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrana, gdje je iznosila 5321 kunu. 

Prosječna neto plaća za žene, prema statistici, bila je najviša u Opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizacijom, u iznosu od 9011 kuna, a najniža u Administrativnim i pomoćnim uslužnim djelatnostima, u iznosu od 4947 kuna.

Bruto plaća

Razlika prema spolovima vidljiva je i u prosječnoj bruto plaći jer je ona za muškarce u prvom tromjesečju 2021. bila 9770 kuna, dok je za žene taj iznos bio 9141 kunu. Riječ je o povećanju od 2,4% za muškarce te 2,9% za žene.
– Najveći porast prosječnih bruto plaća bio je u Djelatnosti zdravstvene zaštite, 9,9% za muškarce, a za žene 8,7%. Istodobno je najveći pad prosječnih bruto plaća za muškarce bio u Djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane (8,6%), a za žene 6,4%, u Administrativnim i pomoćnim uslužnim djelatnostima. – navodi se u statisici.
Najveća je prosječna bruto plaća bila u istom području kao za neto plaću pa su tako muškarci u prva tri mjeseca ove godine imali prosječnu bruto plaću od 16 449 kuna, dok je najniža iznosila 6931 kunu za pružanje smještaja te pripremu i usluživanje hrane.

Prosječna bruto plaća za žene, kako se navodi, bila je najviša u djelatnosti Informacije i komunikacije i iznosila je 12 631 kunu, a najniža u Djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane, u iznosu od 6420 kuna.

Razlike u satnici

Žene zaostaju jedan plaćeni sat u ovom razdoblju jer su one imale 169 plaćenih sati, a muškarci 170. Prosječna je satnica za muškarce iznosila 41,95 neto i 56,44 kune bruto, dok su za žene ti iznosi 39,46 kuna neto i 53,01 kuna bruto.
– Za prvo tromjesečje 2021. žene su imale višu prosječnu bruto plaću po satu od muškaraca u četiri područja djelatnosti, u rasponu od 15,5% u Građevinarstvu do 1,6% u Prijevozu i skladištenju, dok su u preostalih 15 područja djelatnosti muškarci imali višu prosječnu bruto plaću po satu od žena, u rasponu od 25,7% u Financijskim djelatnostima i djelatnostima osiguranja do 2,4% u Rudarstvu i vađenju. – zaključuje se u statistici.
Cijelu statistiku podijeljenu prema zanimanjima, zajedno s metodološkim objašnjenjima moguće je pronaći na stranici Državnog zavoda za statistiku.
FOTO: PIXABAY