LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Problemi istovremenog objavljanja gomile zadataka

Zbog multitaskinga gubimo živce

Donosimo vam negativne strane multitaskinga koji često stvara probleme jer zahtijeva obavljanje više zadataka odjednom.

Donosimo vam negativne strane multitaskinga koji često stvara probleme jer zahtijeva obavljanje više zadataka odjednom.

Kao što i sam naziv indicira, multitasking je sposobnost obavljanja više zadataka odjednom. Oni koji uspijevaju baratati ovom sposobnošću uočit će da su efikasniji jer u kraćem vremenu obavljaju zadane ciljeve. No, i najvještiji žongleri u jednom će se trenutku pomutiti i loptice će pasti. Naime, problem je u tome što se našem tijelu onemogućava mentalni i fizički oporavak jer je stalno pod stresom prourokovanim sustavnim bombardiranjem dodatnim obvezama. Zbog toga vam donosimo pregled problema koji mogu nastati uslijed multitaskinga.

Problem fokusiranja

Zbog obavljanja više zadataka odjednom, često nam se dogodi da zadatke obavljamo s nedovoljno pozornosti pa su greške više pravilo nego iznimka. Zbog prevelike količine informacija koje dobivamo iz raznih izvora, često gubimo koncentraciju ili kreativnost kada nam je najpotrebnija. Valja imati na umu važnost odmora između pojedinih aktivnosti koje će omogućiti vašem mozgu da se odmori i refokusira za nove zadatke.

Stres

Svi oni koji obavljaju nekoliko stvari odjednom znaju koliko je taj proces stresan. Naime, upravo stres može biti razlog loše obavljenog zadatka jer stvara pritisak i nervozu zbog čega lakše planemo i izgubimo živce. Zbog toga je važno otkriti koji vam tempo rada odgovara kako biste efikasnije rasporedili svoje vrijeme, ali i kako biste se riješili nepotrebnog uzrujavanja. Kako stres ne bi bio prva stvar koju vaše tijelo osjeti, pokušajte ne čitati mailove na svojem mobitelu čim otvorite oči ujutro te prvih pola sata na početku dana provesti u miru ispijajući kavu ili čaj. Ovakve, naizgled male, ali zapravo velike stvari, uvelike mogu utjecati na vaš cjelokupni dan, ali i na psihu.

Skupoća

Često nam se događa da zbog silnih obaveza imamo osjećaj da zapravo nismo stigli ništa napraviti i da smo cijeli dan proveli tapkajući na jednom mjestu. To može dovesti do toga da si stvarate financijske troškove zbog toga što ćete određene poslove morati obavljati ponovno zbog pogrešaka ili zbog zaborava. Zbog toga pripazite da ne preuzimate previše posla na sebe te ne pokušavajte izvesti neizvedivo.

Vrijeme

Često vjerujemo u mit kako multitasking štedi vrijeme, no realnost je zapravo suprotna! Dok paralelno pokušavamo obaviti dva ili više zadataka, vjerojatno ćemo potrošiti više vremena nego što bismo potrošili da smo pokušali izvršiti jedan po jedan zadatak. To vrijedi i za djelovanja koja nam se naizgled čine automatskima, kao što je vožnja automobila. Naime, istraživanje objavljeno 2008. na Sveučilištu Juta pokazalo je da vozačima treba više vremena kako bi došli od točke A do točke B ako razgovaraju na mobitel i voze automobil.

Učestalost grešaka

Neki stručnjaci tvrde da multitasking može uzrokovati pad produktivnosti za čak 40 posto. Jedna francuska studija pokazala je kako naš mozak može paralelno izvršavati dva zadatka. No, dodavanjem trećeg i svakog sljedećeg zadatka povećava se broj grešaka koje radimo zbog opterećenosti i nedostatka fokusiranosti. 

Uzimajući u obzir sve navedeno, savjetujemo vam da pokušate organizirati svoje prioritete kako biste što efikasnije obavljali zadane zadatke. Isto tako, pokušajte povezati slične aktivnosti jer će vam to omogućiti da uštedite na vremenu koje možete kvalitetnije potrošiti; na sebe!

FOTO: FLICKR