LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Istraživanje psećih moždanih valova

VIDEO: Pseće razumijevanje ljudskog govora kompleksnije je no što se smatralo

Unatoč uvriježenom mišljenju da psi ne razumiju riječi već samo intonaciju izgovorene im naredbe, znanstvenici su otkrili da psi zaista mogu razumjeti poznate im fraze bez obzira na ton glasa. Što psi doista razumiju i kako to interpretiraju, objašnjavaju znanstvenici sa Sveučilišta u Budimpešti.

Unatoč uvriježenom mišljenju da psi ne razumiju riječi već samo intonaciju izgovorene im naredbe, znanstvenici su otkrili da psi zaista mogu razumjeti poznate im fraze bez obzira na ton glasa. Što psi doista razumiju i kako to interpretiraju, objašnjavaju znanstvenici sa Sveučilišta u Budimpešti.

Znanstvena zajednica do sada je smatrala da nije bitno što vlasnici pasa govore svom psu, već kako mu to govore. Način izgovaranja naredbi i intonacija koja se pritom koristi zaslužni su za pseći odgovor na naredbu. Unatoč tome, svi vlasnici pasa vjerojatno se duboko u sebi nadaju da njihov četveronožni najbolji prijatelj ipak točno razumije što znači kad mu se kaže volim te nekoliko desetaka puta na dan. Međutim, znanstvenici sa Sveučilišta Eötvös Loránd u Budimpešti proveli su istraživanje objavljeno u časopisu Science u kojem opisuju da psi razumiju ljudski govor bolje nego što se do sada mislilo, piše The Huffington Post.

Istraživači su za svoja istraživanja regrutirali trinaest pasa koji su živjeli u ljudskim obiteljima i istrenirali ih da mirno sjede u fMRI uređaju koji je mjerio njihovu moždanu aktivnost i to dok su bili budni. U istraživanju su sudjelovali uglavnom granični ovčari i zlatni retriveri i ni u jednom trenutku nisu bili vezani za uređaj te su mogli slobodno otići ako i kad su to htjeli.

Znanstvenici su zatim snimili dresera kako izgovara više fraza različitim intonacijama. Snimljene su fraze koje su koristili svi vlasnici pasa koji su sudjelovali u istraživanju i koje su izražavale pohvalu psu intonacijom tipičnom za tu frazu. Zatim je snimljen niz neutralnih riječi, kao na primjer veznika koji sami po sebi psu nemaju nikakvo značenje, neutralnom intonacijom. Također, snimljene su pohvalne fraze neutralnom intonacijom i neutralne fraze intonacijom koja je uobičajena za pohvale. Zatim su znanstvenici proučavali pseće moždane valove dok su im puštali ove različite fraze.

Istraživanje o financijskoj pismenosti pokazalo izuzetan interes mladih za učenjem o financijama


FOTO: Tumblr

Otkriveno je da psi procesuiraju riječi i ton glasa odvojeno, odnosno u različitim regijama mozga. Kad su čuli poznate riječi pohvale, lijeva hemisfera njihova mozga bila je aktivna i to ono područje koje je ekvivalentno ljudskom u kojem se procesuira jezik. Opažanje se ponovilo bez obzira na to koji je ton glasa upotrijebljen. Ton glasa psi su registrirali desnom hemisferom mozga i to opet u području koje je ekvivalentno ljudskom. Iako su psi procesuirali poznate riječi bez obzira na ton, to ne znači da on nije bitan. Pseći centar za nagradu u mozgu bio je stimuliran kad su čuli riječi hvale izgovorene pozitivnim tonom. Drugim riječima, prepoznavali su poznate fraze bez obzira na ton, ali samo one izgovorene pozitivnim tonom su doživljavali kao pozitivnu pažnju. 

– Psi ne samo da razlikuju ono što govorimo i kako to govorimo već mogu povezivati to dvoje kako bi točno interpretirali što izgovorene riječi zaista znače. Opet, to je vrlo slično onome što ljudski mozak radi. – izjavio je Attila Andics, vodeći znanstvenik na projektu.

Rezultati istraživanja ne dokazuju da psi razumiju svaku pojedinu riječ, ali sugeriraju da mogu razlikovati poznate od nepoznatih riječi i povezati riječi pohvale s pozitivnim ishodom. Također, istraživanje navodi na zaključak da psi mogu prepoznati riječi koje su već čuli neovisno o tonu kojim su izgovorene i neovisno o govoru tijela prilikom izgovaranja. Znanstvenici pretpostavljaju da bi slične rezultate mogli dobiti istraživanjem i drugih kućnih ljubimaca koji žive s ljudima kao što su mačke i konji. Predavanje o ovom istraživanju možete pogledati u videu.

IZVOR: THE HUFFINGTON POST
FOTO: TUMBLR