LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Lektorske kronike

Veznici pošto i budući da – kako ih pravilno upotrijebiti

Veznici pošto i budući da u svakodnevnom se govoru često izjednačavaju, no postoji bitna razlika u njihovu značenju i upotrebi. O toj i još ponekoj jezičnoj nedoumici doznajte u tekstu koji slijedi.

Veznici pošto i budući da u svakodnevnom se govoru često izjednačavaju, no postoji bitna razlika u njihovu značenju i upotrebi. O toj i još ponekoj jezičnoj nedoumici doznajte u tekstu koji slijedi.

Da su lektori portala Studentski.hr osim u opažanju pogrešaka vješti i u pisanju, odlučili su vam pokazati nizom članaka o problemima s kojima se svakodnevno susreću. A kako biste uhvatili koje zrnce lektorske mudrosti i otkrili što to lektorima zadaje glavobolje, redovito pratite lektorske kronike.

Svi znamo da hrvatski jezik nije nimalo lako svladati i vrlo često nas, baš kada pomislimo da smo konačno shvatili i usvojili neko jezično pravilo, iznenadi neka iznimka ili dodatak tom pravilu. Dovoljno je samo prisjetiti se školskih dana i satova hrvatskog jezika na kojima smo se borili s vrstama naglasaka, jezičnim promjenama od kojih bi nas ponekad zaboljela glava (barem neke od nas) i analizom svih rečeničnih dijelova, a za to bismo se vrijeme u sebi pitali tko li je samo izmislio sva ta pravila. A kad nas neko pravilo osobito muči tada obično zavirimo u hrvatski pravopis i shvatimo da smo se namjerili baš na ono koje nije posve usklađeno jer se oko njega ne slažu ni stručnjaci. Tako, primjerice, nećemo dobiti jednoznačan odgovor na pitanje piše li se bitki ili bitci, jer su dopuštene obje varijante, ali čak i kod tog naizgled slobodnog odabira prednost se ipak daje onome obliku u kojem nije provedena jezična promjena sibilarizacije, dakle bitki. Zbog kompleksnosti našega jezika nerijetko se stoga nađemo u određenoj nedoumici i pitamo se koju od dvije mogućnosti odabrati. Je li ispravno reći tijekom dana ili tokom dana? Sljedeći tjedan ili slijedeći tjedan? Idem doktoru zbog bolesti ili radi bolesti? Sličnih je primjera u našem jeziku zaista mnogo, no jezična nedoumica na koju ćemo se usmjeriti u ovome tekstu odnosi se na pravilnu upotrebu veznika pošto i budući da.

Prilično se često ta dva veznika u svakodnevnome govoru izjednačavaju, no postoji bitna razlika u njihovu značenju i zato pravilna upotreba ovisi o tome što želimo reći. Pošto je isključivo vremenski veznik, pa se i koristi u vremenskim rečenicama u kojima je zavisna surečenica uvrštena na mjesto priložne oznake vremena glavne surečenice. Pošto zapravo znači nakon što, odnosno da radnja glavne surečenice prethodi radnji zavisne rečenice. Tako možemo reći Pošto pojedem doručak, otići ću u šetnju ili Nazvat ću baku pošto napišem zadaću. Pogrešno je upotrebljavati pošto u kontekstu neke uzročno-posljedične veze jer ne odgovara na pitanje zašto, odnosno ne smije ga se izjednačiti s uzročnim veznikom zato što. Zbog toga nije ispravno reći Ne idem u šetnju pošto ne smijem izaći iz kuće.


VEZANO: (Ne)pismenost digitalnoga doba ili nagovor na čitanje


Nasuprot tome, budući da uzročni je veznik koji odgovara na pitanje zašto, dakle otkriva uzrok u zavisnosloženoj rečenici. Tada rečenica može glasiti Budući da sam dugo čitao, zaboravio sam pospremiti sobu. Budući da može se zamijeniti veznikom s obzirom na to da – značenje u tom slučaju ostaje posve isto, no važno je napomenuti da nije ispravno reći samo obzirom ili s obzirom da. Nažalost, ni upotreba veznika budući da nije tako jednostavna kao što se možda na prvi pogled čini, jer se uz njega veže još jedno pravilo koje kaže da se taj veznik koristi samo u inverziji, kad se zavisna surečenica nalazi ispred glavne, pa ga smijemo staviti samo na početak rečenice. Ako uzrok želimo navesti u sredini rečenice, tada budući da zamjenjujemo veznikom jer ili zato što. Dakle, nije ispravna rečenica Nisam položila ispit budući da nisam učila, nego valja reći Nisam položila ispit jer (zato što) nisam učila – time se objašnjava uzrok u zavisnoj surečenici. 


Foto: Memegenerator.net
 

Odmaknemo li se malo od veznika, možemo spomenuti još jednu upotrebu riječi pošto – ona označava i količinski prilog te se obično koristi u razgovoru o cijeni nečega – pitamo li Pošto je kilogram jabuka, zanima nas, dakako, kolika im je cijena.

Možemo zaključiti da je za pravilnu upotrebu veznika pošto i budući da najvažnije razlikovati vremenski od uzročno-posljedičnog odnosa. Pošto ćemo upotrijebiti kada izričemo radnju koja prethodi nečemu, a budući da objašnjava uzrok nečega. Jezična pravila poput ovih povremeno nas mogu zbuniti, ali kao što uspješno svladavamo mnoge jezične, ali i druge izazove, tako ćemo pošto-poto usvojiti i ovo pravilo.

FOTO: FLICKR