LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Podizanje svijesti o pravima životinja

Veganske zastave preplavile grad

– Zelena boja predstavlja kopnene životinje, plava vodene i zračne, dok je bijela simbol jedinstva. Slovo v početno je slovo riječi vegan, a manje poznat, ali iznimno značajan simbol obrnuta je piramida koja predstavlja sposobnost da se učini nemoguće. – pojašnjavaju Prijatelji životinja.

– Zelena boja predstavlja kopnene životinje, plava vodene i zračne, dok je bijela simbol jedinstva. Slovo v početno je slovo riječi vegan, a manje poznat, ali iznimno značajan simbol obrnuta je piramida koja predstavlja sposobnost da se učini nemoguće. – pojašnjavaju Prijatelji životinja.

Da svaki važan pokret u povijesti ima moćnu i pamtljivu zastavu poručuju iz udruge Prijatelji životinja koja ove godine Svjetski dan veganstva obilježava još od 23. listopada pa sve do 4. studenoga. Naime, podizanjem 22 veganske zastave na službenim jarbolima grada Zagreba, na najpopularnijim i najfrekventnijim mjestima u gradu, sugrađanima šalje poruku da je veganstvo suosjećajan, održiv i sve popularniji način života namijenjen svima. Zeleno-plavo-bijele zastave vijore se 12 dana na Trgu bana Josipa Jelačića, Trgu Republike Hrvatske, Trgu žrtava fašizma, Trgu kralja Tomislava i Rooseveltovom trgu. Osim zastava u veganskim bojama svijetle i Meštrovićev paviljon i fontane na livadi ispred Nacionalne i sveučilišne knjižnice. 

– Veganska zastava promiče ideju jednakosti ljudi i životinja i cilj joj je podići svijest o pravima životinja. – kažu Prijatelji životinja.

Objašnjavaju da je zastava nadahnuta prirodom, prirodnim staništima životinja te ljubavlju, poštovanjem i suosjećanjem prema svim živim bićima bez obzira na to o kojoj vrsti je riječ.

– Zelena boja predstavlja kopnene životinje, plava vodene i zračne, dok je bijela simbol jedinstva. Slovo v početno je slovo riječi vegan, a manje poznat, ali iznimno značajan simbol obrnuta je piramida koja predstavlja sposobnost da se učini nemoguće.

Svjetski dan veganstva obilježava se diljem svijeta 1. studenoga. Utemeljen je 1994. godine kako bi se skrenula pozornost na suosjećanje prema životinjama i promicali etički, zdravstveni i ekološki aspekti veganstva.

– Prelaskom na biljnu prehranu spašavate na tisuće životinja jer ne potičete njihov daljnji uzgoj i ne sudjelujete u njihovu rutinskom institucionaliziranom izrabljivanju u industrijama mesa, mlijeka i jaja. Biljnom prehranom istodobno se smanjuje zagađenje planeta i zaustavlja rasipanje svjetskih resursa zemlje i vode potrebnih za industrijski uzgoj životinja za koje se žitarice uzgajaju umjesto da se njima izravno hrane ljudi. Izbacivanjem životinjskih proizvoda iz prehrane smanjuje se i rizik od bolesti srčano-krvožilnog sustava (srčanog i moždanog udara, visokoga tlaka, embolije), raka i pretilosti. Ukratko – osjećamo se bolje imajući mirnu savjest. – ističu Prijatelji životinja.

Zatim pozivaju: 

– Učinite prvi korak prema veganstvu – obilježite s nama Svjetski dan veganstva, uživajte s članovima obitelji, prijateljima i kolegama u slasnim veganskim jelima i ubrzo ćete uvidjeti da ste donijeli pravu odluku koja vas čini sretnijima i zadovoljnijima.

Svima koje zanima prelazak na veganstvo Prijatelji životinja nude pomoć kroz besplatan i informativan Vege izazov od 30 dana na stranici Veganopolis.net, kao i pomoć Vegan Buddyja, dugogodišnjih vegana koji savjetima i potporom pomažu lakšem prelasku na novi način života. Više informacija o veganskoj prehrani nalazi se na stranici Udruge.

FOTO: PRIJATELJI ŽIVOTINJA