LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Rezultati ankete

Što studenti žele? 92 posto studenata želi uvođenje veganskih obroka u studentske menze

„Ova je anketa pokazala ono što mi stalno naglašavamo, a to je da veganska jela nisu samo za vegane i da ih se treba uvesti i zbog drugih koji bi ih odabrali”, kažu Prijatelji životinja.

„Ova je anketa pokazala ono što mi stalno naglašavamo, a to je da veganska jela nisu samo za vegane i da ih se treba uvesti i zbog drugih koji bi ih odabrali”, kažu Prijatelji životinja.

Udruga Prijatelji životinja nedavno je provela anketu o uvođenju veganskih opcija u studentske menze. Anketu je ispunilo više od tisuću studenata diljem Hrvatske, a rezultati su pokazali ono što Udruga već neko vrijeme promovira.

Čak 92 posto ispitanika podržava uvođenje veganskih opcija, od kojih bi njih 68 posto veganska jela konzumirali redovito ili povremeno. Slični su podaci dobiveni što se tiče isprobavanja veganskih obroka; 85 posto bi ih isprobalo, a 57 posto studenata uzelo bi veganski obrok svaki dan ili više puta tjedno.
 


VEZANO: Hoće li studentske menze uvesti veganske obroke?


 

Što studenti žele?


Nezdrava i loša ponuda, premali izbor, nepostojanje veganskih opcija i needuciranost osoblja, primjedbe su studenata koje prevladavaju u odgovorima ankete. Studenti žele raznovrsne i ukusne obroke kao što su variva od graha, leće ili slanutka, prilagođena svima, uz izbjegavanje nepotrebnog dodavanja jaja i mlijeka.

Također su izrazili želju za češćim ponudama običnih jela od žitarica, mahunarki i povrća koje bi bilo prihvatljivo za sve prehrambene navike te istodobno zdravije i ekološki prihvatljivije.
 

„Lijepo je vidjeti da bi i mnogi nevegani konzumirali veganska jela te da podržavaju uvođenje tih opcija iz kolegijalnosti. Ova je anketa pokazala ono što mi stalno naglašavamo, a to je da veganska jela nisu samo za vegane i da ih se treba uvesti i zbog drugih koji bi ih odabrali", kažu Prijatelji životinja.


Etički razlozi (52,3 posto) predstavljaju najčešći motiv za konzumaciju veganskih obroka, slijede ih zdravstvene dobrobiti (50,1 posto) i briga za okoliš (39,4 posto). Udruga Prijatelji životinja ističe da veganski obroci ne moraju biti skupi ni komplicirani, što prepoznaju i mnogi studenti izražavajući to u svojim komentarima.

Uz to, analiza podataka potvrđuje da studenti koji prakticiraju vegansku prehranu ili iz drugih razloga ne konzumiraju meso često ostaju gladni te izbjegavaju studentske restorane zbog nedostatka raznovrsnosti ponude.

 

Primjer drugih zapadnih zemalja

 

„Bila sam nedavno na fakultetu u Njemačkoj koji ima nekoliko menza od kojih je jedna isključivo veganska/vegetarijanska, a ostale nude nekoliko različitih veganskih opcija svaki dan. Bilo je tako razočaravajuće vratiti se u realnost Zagreba :(", odgovor je jedne studentice koja je usporedila situaciju u ostalim europskim gradovima.


Prijatelji životinja zaključuju da nitko tijekom studiranja ne bi trebao ostati gladan te predlažu da Hrvatska slijedi put drugih zapadnih zemalja i usmjeri se prema ekološkim i održivim opcijama temeljenim na ukusnim biljnim obrocima koji su privlačni svima.

Rezultati ankete, ostavljeni komentari prijedlozi promjena i jela mogu se naći na www.prijatelji-zivotinja.hr.

FOTO: FOTO: STUDENTSKI.HR VIA CANVA, ILUSTRACIJA