Trik za povećanje produktivnosti – strateško ispijanje kofeina
Kultura ispijanja kave i napitaka na bazi kofeina na našim prostorima bitan je ritual, posebice među studentima. Zato vam donosimo zanimljiv trik pomoću kojega ga možete strategijski konzumirati.
Kultura ispijanja kave i napitaka na bazi kofeina na našim prostorima bitan je ritual, posebice među studentima. Zato vam donosimo zanimljiv trik pomoću kojega ga možete strategijski konzumirati.
Neovisno o tome spremamo li se za učenje, pisanje radova ili smo jednostavno tek ustali iz kreveta, kofein čini sastavni dio naših dana. Svjesni smo da prevelika konzumacija nije dobra za zdravlje, ali isto tako znamo koliko nam ponekad samo jedna mala šalica tople kave može probuditi osjetila i vratiti nam potrebnu energiju.
Međutim, istraživanja pokazuju kako je i za male količine kofeina našem sustavu potrebno od 8 do 14 sati da ga metabolizira izvan tijela, što često može prouzrokovati osjećaj sporosti, pa čak i mučnine. Kanadski pisac Chris Bailey dosjetio se kako se riješiti tog osjećaja energetskog pada nakon ispijanja kofeina, pa ga je počeo strateški piti u svrhu skladištenja energije.
Naime, Bailey je odlučio konzumirati kofein netom prije nekih važnih obveza, kao što je recimo održavanje prezentacije ili pisanje teksta. Bitno je samo da taj događaj ili obveza zaista budu važni i da zahtijevaju potpunu koncentraciju i energiju. Cilj ovog poteza bio je iskoristiti razdoblje prije energetskog pada.
Kofein sprječava naš mozak da apsorbira adenozin, kemikaliju koja aktivira signale mozgu da smo umorni. Ti signali nakon određenog perioda dopru do mozga, što se na nama može manifestirati kao nagla potreba za snom. Tako umjesto iz navike trikom strateškog korištenja kofeina možemo u potpunosti iskoristiti vrijeme prije apsorpcije adenozina za što veću produktivnost i dočekati energetski pad u horizontalnom položaju.