LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Petak za znatiželjne

Sestre Brontë: od početaka stvaralaštva do tragične smrti gotovo cijele obitelji

Sestre Brontë bile su engleske spisateljice koje su se u patrijarhalnom društvu proslavile objavljujući romane pod muškim imenima, sve dok ih nije zadesila tragična sudbina.

Sestre Brontë bile su engleske spisateljice koje su se u patrijarhalnom društvu proslavile objavljujući romane pod muškim imenima, sve dok ih nije zadesila tragična sudbina.

Charlotte, Emily i Anne Brontë svojim su djelima obilježile englesku književnost 19. stoljeća. Njihovi romani osvojili su svjetsku publiku i ostali zapamćeni kao dragocjeni. U sklopu serije članaka Petak za znatiželjne otkrivamo njihovu zamršenu životnu priču – tragičnu i prerano završenu. 

Ove tri sestre rođene su u industrijskom gradu Haworthu, u Yorkshireu, gdje su i živjele s ocem Patrickom i bratom Branwellom. Kako piše History Extra, majka je zbog teške bolesti preminula u njihovim ranim godinama života. Karakterno su bile vrlo slične – sramežljive i povučene djevojke koje su provodile većinu vremena maštajući. S bratom su izmišljale maštovite zemlje i avanture koristeći ih za igru i bijeg od stvarnosti. 

Obrazovanje su stekle u inozemstvu, nakon čega su radile kao učiteljice ili guvernante, ali ne zadugo. Zbog nostalgije za domom sve su se s vremenom vratile. Nedugo nakon toga Charlotte je dobila ideju koja je označila početak njihova književna stvaralaštva. Nakon što je slučajno pročitala pjesme koje je Emily napisala, predložila je sestrama da napišu kolekciju pjesama.

Međutim, u to vrijeme rijetko tko je želio objaviti djela koja su pisale žene. One su se u tadašnjem patrijarhalnom društvu trebale baviti majčinskim i kućanskim poslovima, nikako pisanjem i književnošću. Sestre su zbog toga zadržale svoju tajnost, odnosno osmislile pseudonime i pisale pod tim muškim imenima, a o svojem djelovanju nisu obavijestile čak ni oca ni brata. Charlotte je djelovala pod pseudonimom Currer Bell, Emily je uzela ime Ellis Bell, dok je Anne zauzela Acton Bell. S obzirom na to da objava njihovih pjesama nije donijela veliku zaradu, odlučile su se za pisanje romana. 

Njihovi romani pripadaju najranijim feminističkim djelima. Oni koji su ih proslavili i obilježili njihovo stvaralaštvo jesu Charlottein Jane Eyre, zatim Orkanski visovi, jedini Emilyn roman, te Annein roman Agnes Grey za koji se smatra da je zapravo njezina autobiografija. Od navedena tri, Jane Eyre bio je najuspješniji, dok su druga dva bila slabije prihvaćena. Čitatelji su bili fascinirani sadržajem, no najviše ih je zanimalo tko je napisao tako snažna i kvalitetna djela. Tek nakon što su ona izazvala uspjeh, djevojke su otkrile svoj identitet. 

Nastavile su s književnim radom sve dok ih nije zadesila tragična sudbina. Brat Branwell umro je od tuberkuloze nakon dugogodišnje borbe s depresijom i ovisnošću. Ubrzo nakon toga, Emily se razboljela od iste bolesti, odbila liječničku pomoć te umrla s 30 godina. Iste godine, Anne je također oboljela od tuberkuloze i preminula sa samo 29 godina.

Charlotte se shrvana gubitkom posvetila pisanju. S vremenom se proslavila kao književnica te putovala zemljom i prisustvovala na raznim događanjima, a onda se i udala. S 38 godina zatrudnjela je, no njezino tijelo bilo je preslabo. Umrla je nakon tri mjeseca trudnoće. Otac Patrick nadživio je svu svoju djecu i bio je iznimno ponosan na njihov rad te se pobrinuo da ostanu zapamćene u brojnim biografijama koje su nastale kasnijih godina.
FOTO: PIXABAY