LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Sveučilište u Puli

U Puli održan znanstveni kolokvij povodom rođendana ugledne hrvatske znanstvenice

Ostavila je neizbrisiv trag u hrvatskoj znanosti i obrazovanju svojim bogatim opusom filoloških radova, posebice u područjima povijesti književnosti, kroatistike i komparatistike.

Ostavila je neizbrisiv trag u hrvatskoj znanosti i obrazovanju svojim bogatim opusom filoloških radova, posebice u područjima povijesti književnosti, kroatistike i komparatistike.

Povodom 70. rođendana prof. dr. sc. Valnee Delbianco, ugledne hrvatske znanstvenice i dugogodišnje sveučilišne profesorice Filozofskog fakulteta u Puli, Odsjek za kroatistiku organizirao je znanstveni kolokvij pod nazivom Susreti između dviju (imaginarnih) obala. Događaj je održan 11. listopada 2024. godine, u Sveučilišnoj knjižnici u Puli.

Kolokvij je okupio eminentne znanstvenike iz Hrvatske i inozemstva koji su u svojim izlaganjima obradili različite tematske cjeline, uključujući književnopovijesna čitanja hrvatske književnosti, hrvatsko-talijanske kulturne i jezične odnose te izazove književnoga prevođenja. Okupljenima su se, osim slavljenice, obratili i rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Stjepan Lakušić te drugi visoki dužnosnici.

Kongres na Sveučilištu u Slavonskom Brodu okupio kroatiste i slaviste, dodijeljene i prestižne nagrade



Prof. dr. sc. Valnea Delbianco ostavila je neizbrisiv trag u hrvatskoj znanosti i obrazovanju svojim bogat opusom filoloških radova, posebice u područjima povijesti književnosti, kroatistike i komparatistike. Sudionici kolokvija iznijeli su vrijedne uvide o njezinom radu i širem kontekstu kultura u dodiru.

Prijavite se za potpore za književno stvaralaštvo u iznosu od tisuću eura mjesečno


Među izlagačima su se istaknuli prof. dr. sc. Sanja Roić s Filozofskog fakulteta u Zagrebu, koja je govorila o multikulturalnom ozračju Istre kroz djelo Fulvia Tomizze, te prof. dr. sc. Maria Rita Leto s Università degli Studi Gabriele d'Annunzio Chieti-Pescara, koja je predstavila bogatu korespondenciju između Giovannija Mavera i Artura Cronije.

Taj znanstveni susret poslužio je kao prigoda za slavlje ne samo doprinosa prof. dr. sc. Delbianco nego i šireg istraživačkog rada o kulturnim i jezičnim doticajima između hrvatske i talijanske tradicije, čime je još jednom naglašena važnost interdisciplinarnog pristupa u humanističkim znanostima.

IZVOR: FILOZOFSKI FAKULTET U PULI
FOTO: FILOZOFSKI FAKULTET U PULI