LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Avantura za studentski budžet

Savjeti za pametno planiranje putovanja – od leta do baterije fotoaparata

Organizacija putovanja često izgleda jednostavnije nego što jest. Donosimo savjete kako povoljnije letjeti, riješiti se muka pri pakiranju i bezbrižno krenuti u razgledavanje.

Organizacija putovanja često izgleda jednostavnije nego što jest. Donosimo savjete kako povoljnije letjeti, riješiti se muka pri pakiranju i bezbrižno krenuti u razgledavanje.

Planiraš li putovanje, vjerojatno satima pretražuješ sve raspoložive opcije, gubiš se u beskonačnim ponudama i teško se odlučuješ na konačan korak. Izgleda da nikada ne možeš sa sigurnošću znati hoćeš li odabrati najbolju i najpovoljniju opciju na tržištu. Osim kupovine karata, nervozu donosi i pakiranje – kako natrpati što više stvari u što manje prostora. Budžet ti je ograničen i sve stvari moraju stati u ručnu prtljagu. Na kraju, snalaženje po gradu nije uvijek jednostavno. U nastavku nudimo savjete za bezbolniju organizaciju i putovanje.

Kako do povoljnih letova

Aviokompanije i ostale stranice preko kojih možeš kupiti karte prate potrošače preko kolačića. Otvori anonimni prozor pa se tek nakon toga pozabavi rezervacijom leta. Naime, moguće je da cijene rastu samo zbog toga što je odabrana ruta već pretraživana na istom računalu čime kompanije pokušavaju nagovoriti potrošače da što brže potroše čim više. Tim trikom izbjegni dodatne troškove. Također, čini se da su ponekad letovi u razmaku od 6 ili 8 dana povoljniji od onih u razmaku od točno tjedan dana.

Kada do povoljnih letova

S vremena na vrijeme primijetiš privlačnu ponudu za putovanje, ali već dugo vremena želiš na jednu jedinu lokaciju za koju se, naravno, nikad ne pojave neke ludo niske cijene. Ukoliko si student/ica i ne možeš si priuštiti putovanje za vrijeme akademske godine jer je tvoj raspored pretrpan obvezama, na dobrom si putu da ne pronađeš privlačnu ponudu. Odlične ponude za aviokarte javljaju se najčešće mnogo vremena prije samog putovanja ili izvan sezone. Ne uspiješ li uhvatiti takvu akciju, idealno vrijeme za pakiranje kofera jest ili na samom početku ili samom kraju praznika. Cijene su tada općenito nešto niže, a što ranije rezerviraš, više će novaca ostati u tvojoj kasici. Zaključno – isplati se već sada pošteno zagrijati stolicu kako bi se zadnji tjedan rokova letjelo svijetom.

Pakiranje je poput Tetrisa

Za putovanje od nekoliko dana najčešće je dovoljna ručna prtljaga. Ako ti je cilj češće odlaziti u nove avanture avionom, isplati se uložiti u kompresijske vrećice. Postoje dvije vrste tih vrećica – kod prvih se zrak istiskuje rolanjem same vrećice, a drugima je potrebno vakumiranje. U svakom slučaju štediš dragocjen prostor. Međutim, zarolaš li odjeću, poslužit će istoj svrsi. Odjeća zauzima najveći dio prtljage, no većina na putovanju ne odjene više od nekoliko udobnih komada. Valja izbjegavati deblje pletene veste te ih zamijeniti materijalima koji jednako dobro zadržavaju toplinu (poput flanela), a ostavljaju mnogo mjesta za ostale potrepštine. Također, uvijek je pametnije slojevito se odijevati.

IZVOR: GIPHY

Pristup karti izvan mreže

Često provjeriš mapu grada prije odlaska u razgledavanje, ne sumnjaš u svoje znanje i orijentacijske sposobnosti… i odjednom shvatiš da ne znaš gdje si. Budući da na ulici nema pristupa internetu, sjedaš u kafić. Sve ti uvelike može olakšati jedna opcija Google karti. Potrebno je samo unaprijed odrediti što toga dana obilaziš, upisati željene lokacije i spremiti ih dok postoji pristup mreži, nakon čega ih možeš otvoriti i ponovno istražiti bilo gdje i bilo kada.

Baterijama je mjesto u hladnjaku

Najgore je kad se baterija fotoaparata isprazni u bitnim trenucima. Rješenje: drži bateriju u hladnjaku jer će se sporije prazniti i nije ju potrebno toliko često puniti, pa ćeš moći neopterećeno uživati u putovanju.

FOTO: FLICKR