LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na lošem su glasu

Potvrdili liječnici: ovih pet „loših” navika zapravo su dobre za vaš organizam

Portal Best life obratio se nekolicini liječnika kako bi otkrio koje su to navike, koje su tijekom godina stekle loš glas, zapravo bolje za vas nego što mislite.

Portal Best life obratio se nekolicini liječnika kako bi otkrio koje su to navike, koje su tijekom godina stekle loš glas, zapravo bolje za vas nego što mislite.

Određene su namirnice tijekom povijesti stjecale negativnu konotaciju, a zatim su u jednom trenutku otkrivene njihove koristi čovjekovu zdravlju. Na primjer, nekada se smatralo da je svinjska mast izuzetno nezdrava, a kasnije su studije otkrile da je ta vrsta masnoće podosta zdravija u odnosu na suncokretovo ulje.

Portal Best life obratio se nekoliko liječnika kako bi otkrio koje su to navike, koje su tijekom godina stekle loš glas, zapravo bolje za vas nego što mislite.

Preskakanje obroka


Poznato je kako većina nutricionista preporučuje konzumaciju manjih obroka više puta na dan. No, s druge strane, obiteljski liječnik K. Mitchell Naficy otkriva kako povremeni post ne mora biti nezdrav.

Povremeni post, koji uključuje jedenje samo tijekom određenih sati u danu, postaje sve popularniji. Iako se možda preskakanje obroka čini kao loša ideja, to se zapravo povezuje s brojnim zdravstvenim dobrobitima poput gubitka težine, poboljšane osjetljivosti na inzulin i poboljšane razine energije. – ističe Naficy.

 

Crveno meso


Iako struka prednost daje biljnoj i tzv. mediteranskoj prehrani, ortopedska kirurginja Kellie K. Middleton tvrdi da nema ništa loše u povremenom jedenju crvenog mesa. 

Crveno meso sadrži niz vitamina i minerala koji su važni za cjelokupno zdravlje. To uključuje željezo, cink, vitamin B12 i selen - svi oni su neophodni za pravilno funkcioniranje našeg tijela. Konzumiranje govedine hranjene travom može čak smanjiti upalu u tijelu i smanjiti rizik od kroničnih bolesti poput bolesti srca i raka. – govori Middleton.

 

Kava

Kava se može smatrati lošim izborom za zdravlje jer je to kofeinski napitak koji može poremetiti san i povisiti krvni tlak. Međutim, kava je također prepuna antioksidansa i može imati brojne dobrobiti ako se konzumira u umjerenim količinama, kao što su poboljšana budnost, povećana razina energije i poboljšano raspoloženje. – opisuje jedan liječnik.

 

Hrana bogata mastima


Nezasićene, odnosno zdrave masti, itekako su potrebne našem organizmu. Kako ističe liječnica fizikalne medicine, Shana Johnson, šećeri i ugljikohidrati su ti koji uzrokuju dijabetes i potiču debljanje, a zdrave masti isključivo koriste čovjekovu zdravlju.
 

Čokolada


Stručnjaci ističu da određene vrste čokolada, odnosno one koje imaju velik postotak kakaa, utječu na zdravlje srce te smanjuju upalne procese.

Tamna čokolada (napravljena sa 70 posto ili više kakaa) može biti dobra za vaše zdravlje jer sadrži prirodne antioksidanse, koji se nazivaju flavonoidi, a koji se povezuju s poboljšanim zdravljem srca i smanjenjem upale. Osim toga, tamna čokolada je bogata mineralima poput magnezija, željeza, bakra, cinka i kalija - svi važni za pravilno funkcioniranje stanica i cjelokupno zdravlje. Također sadrži stimulanse poput kofeina i teobromina, koji mogu pomoći u poboljšanju raspoloženja i mentalnih performansi. – rekla je  kirurginja Gabriela Rodríguez Ruiz.

FOTO: PIXABAY