LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Rezultati istraživanja

Poboljšava li kava zaista našu produktivnost?

Ujutro mnogi posežu za napitkom za koji smatraju da pobuđuje njihovu motivaciju i produžava performanse. Doznali smo djeluje li kava doista na taj način.

Ujutro mnogi posežu za napitkom za koji smatraju da pobuđuje njihovu motivaciju i produžava performanse. Doznali smo djeluje li kava doista na taj način.

Prema istraživanjima provedenim u Americi, 65% svih kava konzumira se u vrijeme doručka, a prosječni Amerikanac pije tri šalice dnevno. Zanimljiva je činjenica da bi više od polovice svih ispitanih potrošača kave radije preskočilo jutarnje tuširanje nego njeno ispijanje, prenosi Lifehack.

Kofein, koji se inače najviše unosi kavom, stimulira središnji živčani sustav i ubrzava mentalne i fizičke procese te samim time privremeno odgađa umor. Utvrđeno  je da samo 200 mg pomaže bržem prepoznavanju riječi i fraza, a čak i sam miris kave može utjecati na smanjivanje stresa.

U eksperimentu provedenom u tvrtki Draugiem Group na 150 zaposlenika uspoređivao se broj napravljenih kava na uredskom aparatu sa softverom za praćenje produktivnosti zaposlenika u određenim vremenskim periodima. Pritom je potvrđeno da kava zaista povećava ukupni radni učinak, odnosno da je razina produktivnosti porasla za većinu ljudi odmah nakon što su je popili.

Međutim, bitno je napomenuti kako rast produktivnosti nije dugo trajao. U prosjeku od oko 2,5 sata nakon konzumacije radni učinak zaposlenika smanjio se na nižu razinu nego što je bio prije konzumacije. Iz navedenog se tako jasno može zaključiti kako ovaj napitak može pružiti samo privremeni porast produktivnosti.

Dakle, iako nam kava može zaista znatno pomoći, njeni efekti s vremenom brzo nestanu. Valja biti oprezan i s količinom – nuspojave prekomjerne količine kofeina uključuju probleme s dehidracijom, nesanicom, glavoboljom i anksioznošću. Organizirajte dobro svoje vrijeme i ne zaboravite se odmoriti kako biste zaista mogli izvući maksimum iz svake šalice ove tople energije.

FOTO: UNSPLASH