Prednosti za zdravlje
Ove blagdanske začine trebali biste koristiti češće
Osim što se uobičajeno koristi za blagdane, jedan od ovih začina sastavni je dio parfema, znate li o čemu se radi?
Osim što se uobičajeno koristi za blagdane, jedan od ovih začina sastavni je dio parfema, znate li o čemu se radi?
Mirisi koji vas asociraju na blagdane zasigurno su cimet i vanilija, ali osim ugodnog i nostalgičnog mirisa, ovi začini imaju i niz zdravstvenih prednosti, piše Hina.
Vanilija
Glavni je sastojak božićnih kolača vanilija, koja dolazi iz mahuna vanilije. Jedna od zdravstvenih blagodati vanilije jest ta da, naravno, nema umjetni ekstrakt s okusom vanilije, već onaj čisti ekstrakt – vanilin. Postoji nekoliko ograničenih studija koje su pokazale da vanilin sadrži antioksidativna, antikancerogena i protuupalna svojstva.
Poznat je po svom specifičnom, umirujućem mirisu, koji je uobičajeni sastojak parfema.
Cimet
Ovo je još jedan od božićnih mirisa i drugi najpopularniji začin u Sjedinjenim Američkim Državama. No, koristio se mnogo ranije – stari Egipćani koristili su ga za liječenje kašlja, artritisa i upale grla.
Cimet se danas povezuje sa smanjenom razinom šećera u krvi, prema nekim istraživanjima. Također, prema drugim znanstvenim radovima, cimet bi mogao smanjiti otpornost na inzulin.
Poznat je i po antioksidansima koji štite stanice od oštećenja, a također pomaže u smanjenju upalnih procesa u tijelu. Ako češće konzumirate cimet, imat ćete poboljšan užitak, ali i okus hrane. Možete ga staviti u kavu, čaj, palačinke ili muffine.
OZNAKE:
IZVOR:
HINA
FOTO:
STUDENTSKI.HR VIA CANVA, ILUSTRACIJA