LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Petak za znatiželjne

Na današnji dan sukobilo se 4000 Zulu ratnika sa 139 engleskih vojnika – što znate o ovom pohodu?

Tijekom šestomjesečnog rata između Britanskog Carstva i kraljevstva Zulua mnogobrojne su ljudske žrtve stradale, a sve kao posljedica neutažive britanske žeđi za širenjem teritorija i isticanjem moći. U Petku za znatiželjne pišemo o domicilnom narodu koji je djelomice pomrsio planove kolonizatora.

Tijekom šestomjesečnog rata između Britanskog Carstva i kraljevstva Zulua mnogobrojne su ljudske žrtve stradale, a sve kao posljedica neutažive britanske žeđi za širenjem teritorija i isticanjem moći. U Petku za znatiželjne pišemo o domicilnom narodu koji je djelomice pomrsio planove kolonizatora.

U seriji članaka Petak za znatiželjne obuhvatili smo i obradili niz zanimljivih tema vezanih uz fakultete nekada, pučke predaje i tradicije, skrivene hrvatske bisere i drugo. U današnjem članku bit će riječi o povijesnoj borbi između engleskih vojnika i Zulu ratnika. Mnoge će začuditi da je ovo zapravo jedan od najistaknutijih svjetskih vojnih angažmana ikada.

Tijekom 70-ih godina 19. stoljeća Britanija je bila odlučna u ideji proširivanja teritorija i utjecaja na Južnu Afriku. Osim toga, stanovništvo Zulua bilo bi joj radna snaga na poljima dijamanata. Tada je objavila rat tom plemenu, tadašnjem kraljevstvu, jer kralj nije htio potpisati predaju čime bi postali britanska kolonija. Jedanaest dana nakon što su Britanci započeli invaziju na Zululand, 20 000 ratnika napalo je dio glavne britanske kolone podno Isandlwane koja se sastojala od oko 1800 trupa i oko 400 civila. Ubijeno je oko 1300 britanskih vojnika uključujući one na prednjoj vatrenoj liniji te između 1000 i 3000 Zulua. Ta je bitka prouzročila poraz prve invazije na Zululand. Tada je britanska vojska pretrpjela zapravo najgori poraz od autohtonog neprijatelja sa znatno lošijom vojnom tehnologijom i odlučno je nastavila planirati drugu invaziju.

Istoga dana, 22. siječnja 1879. godine, u 16:20 sati povedena je zasjeda Zulua. U Rorke's Driftu postavljena je odstupnica ili misijska postaja na granici između kolonije i kraljevine Zulu koju su zauzele britanske trupe. Tamo je bilo ulogoreno tek 139 vojnika koji nisu bili svjesni opsade koju su organizirali Zulu ratnici. Napade je isprekidano izvodilo 4000 ratnika u trajanju od 12 sati. Na sreću Britanaca, iako su neki od Zulua imali zastarjele muškete i puške, većina je bila naoružana tek kratkim kopljem (assegai) i štitom od kravlje kože. Nisu mogli konkurirati visoko obučenim vojnicima s tadašnjim sofisticiranim puškama i tzv. vatrenom moći kolonizatora, no prednost u radnoj snazi imali su upravo Zului. Oko četiri sata ujutro bojno je polje bilo puno mrtvih i umirućih: poginulo je oko 350 Zulu ratnika, a ranjeno je oko 500 te je smrtno stradalo 17 Britanaca, a teško ranjenih bilo je 10. Napad je uglavnom uključivao borbu prsa u prsa, no obje su strane već bile iscrpljene. Britancima je brzo ponestalo streljiva i nisu bili u stanju podnijeti još jedan napad. Kad je svanulo, Zului su se povukli i nisu se vratili. 

Tijekom šestomjesečnog rata Britanci su poraženi nekoliko puta, no jednako su tako i osvajali neke bitke što je u konačnici rezultiralo pobjedom. U kolovozu 1879. godine zarobili su Cetshwayoa, kralja Zulu kraljevstva i vojskovođu tijekom Anglo-Zulu rata. Zului su ostavljeni na milost i nemilost britanske vlasti. Jedanaestorica Britanaca iz bitke u Rorke's Driftu odlikovana su najvišim britanskim ratnim odličjem za hrabrost – Viktorijinim križem. Najviše je to ikad podijeljenih odličja u jednoj akciji jedne pukovnije.

FOTO: WIKIPEDIJA