LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Rasizam u obrazovanju

Britanski obrazovni sustav gubi internacionalne studente zbog rastućeg rasizma i ksenofobije

Britanski obrazovni sektor suočava se s izazovima zbog prijedloga za smanjenje broja stranih studenata, što bi moglo utjecati na ekonomsku stabilnost i kulturnu razmjenu unutar sveučilišta, te na globalni ugled Velike Britanije kao obrazovne destinacije.

Britanski obrazovni sektor suočava se s izazovima zbog prijedloga za smanjenje broja stranih studenata, što bi moglo utjecati na ekonomsku stabilnost i kulturnu razmjenu unutar sveučilišta, te na globalni ugled Velike Britanije kao obrazovne destinacije.

Britanski obrazovni sektor suočava se s izazovima zbog novih politika koje se odnose na internacionalne studente. Nedavni prijedlozi lidera britanske krajnje desnice Nigela Faragea, koji se usmjeravaju na smanjenje broja stranih studenata u Velikoj Britaniji, izazvali su značajnu pažnju i zabrinutost među obrazovnim institucijama. Farage je istaknuo potrebu za strožim pravilima koja bi mogla ograničiti broj međunarodnih studenata koji dolaze u Veliku Britaniju, piše The Guardian.

Zagrebačko sveučilište organizira Tjedan dobrodošlice za strane studente, očekuje ih se više od 500


Internacionalni studenti čine važan dio britanskog obrazovnog sustava, donoseći značajan ekonomski doprinos. Prema podacima, međunarodni studenti u Britaniji doprinose gospodarstvu s oko 25 milijardi funti godišnje kroz školarine i troškove života. Osim ekonomske koristi, oni obogaćuju akademsku zajednicu raznolikim perspektivama i iskustvima. U kontekstu tih koristi, planirano smanjenje broja stranih studenata moglo bi imati utjecaj na financijsku stabilnost sveučilišta i kvalitetu obrazovanja.

Ova zemlja planira zabraniti reklamiranje brze hrane djeci


Povećanje broja internacionalnih studenata također doprinosi kulturnoj razmjeni i globalnim odnosima. Studenti iz različitih dijelova svijeta obogaćuju akademski dijalog i doprinose međunarodnim suradnjama. S obzirom na to, političke odluke koje teže smanjenju broja stranih studenata mogu imati dugoročne posljedice na globalni ugled Velike Britanije kao obrazovne destinacije.

Mladi Britanci žele Erasmus+ natrag, novoizabrani premijer Starmer odbacio tu mogućnost


U svrhu očuvanja atraktivnosti britanskog obrazovnog sektora, važno je razmotriti moguće posljedice tih politika. Umjesto strogih ograničenja, vlada bi mogla razmotriti alternativne pristupe, kao što su poboljšanje uvjeta za strane studente i poticanje međunarodne suradnje. Takav pristup mogao bi pomoći u privlačenju stranih studenata i očuvanju britanskog statusa kao globalnog lidera u obrazovanju, smatra Joyce Yang, bivša internacionalna studentica u Velikoj Britaniji.

IZVOR: THE GUARDIAN
FOTO: PEXELS