LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
BREXIT I ERASMUS+

Mladi Britanci žele Erasmus+ natrag, novoizabrani premijer Starmer odbacio tu mogućnost

Britanska vlada neće se ponovno pridružiti Erasmus+ programu, unatoč podršci 51% Britanaca.

Britanska vlada neće se ponovno pridružiti Erasmus+ programu, unatoč podršci 51% Britanaca.

Britanska vlada izjavila je da nema planova za povratak u program Erasmus+ koji omogućuje studentima razmjenu i studiranje diljem Europe. Ta odluka razočarala je mnoge mlade ljude koji su željeli nastaviti obrazovanje u inozemstvu, kao i akademike koji su se zalagali za povratak u program. Britanija je napustila Erasmus kao dio Brexita, što je izazvalo ogorčenje među mladima i obrazovnim sektorom.
 

Odgovor Vlade


TVZ otvara natječaj za studijski boravak i praksu za ljetni semestar, organizira se i Erasmus info dan


Vladin glasnogovornik rekao je da će Velika Britanija raditi na obnovi odnosa s Europskom unijom kako bi ojačala veze, osigurala širi sigurnosni pakt i riješila trgovinske prepreke. Međutim, naglasio je da trenutna vlada nema namjeru ponovno se pridružiti programu Erasmus+. Ta izjava dolazi unatoč rastućim očekivanjima da bi Britanci mogli ponovno postati dio programa, s obzirom na poboljšane odnose između Londona i Bruxellesa.
 

Podrška javnosti


Sveučilište u Osijeku otvorilo natječaj za studentske ljetne mobilnosti u svrhu prakse i studija


Prema anketi koju je naručio Politico, 51 posto britanskih birača vjeruje da bi povratak u Erasmus+ bio dobra odluka, dok je samo 15 posto protiv. Podrška povratku izražena je među svim političkim strankama osim one pro-Brexit, Reform UK. Čak i među glasačima koji su podržali Brexit, 38 posto je za povratak u program, dok se samo 26 posto protivi tome. Ta podrška sugerira da bi promjena u stavu Vlade mogla biti u skladu sa željama javnosti.
 

Mogućnosti za mlade


Britanski obrazovni sustav gubi internacionalne studente zbog rastućeg rasizma i ksenofobije


Europska komisija predložila je mogućnost rasprave o pridruživanju Velike Britanije Erasmus+ programu, ali za sada nije bilo konkretnih koraka u tom smjeru. Mnogi ističu da bi bilo bolje otvoriti mogućnosti za mlade ljude i obnoviti veze s Europom, kako je britanska javnost i željela. Erasmus+ je od svog osnutka 1987. godine omogućio da više od 15 milijuna Europljana studira u inozemstvu, a povratak u program mogao bi pružiti važne prilike za buduće generacije.
IZVOR: POLITICO
FOTO: PEXELS / WIKIMEDIA COMMONS / CANVA