KUHAJTE SA STUDENTSKIM
Miriše na ljeto: kremasta tjestenina s kozicama
Donosimo vam brz i ukusan recept za pravu ljetnu poslasticu - tjesteninu s kozicama.
Donosimo vam brz i ukusan recept za pravu ljetnu poslasticu - tjesteninu s kozicama.
Ljeto samo što nije došlo, a s njim se i lagana, mediteranska prehrana polako vraća u naše kuhinje. U ljetnom periodu svi težimo tome da što manje vremena provodimo za štednjakom, a da svejedno jedemo zdrave i ukusne obroke. Stoga, vam donosimo recept za brzu i kremastu tjesteninu s kozicama.
SASTOJCI:
SASTOJCI:
- 300 grama duge tjestenine (preporučamo zelene tagliatelle)
- 500 grama kozica
- 3-6 režnjeva češnjaka
- 70 ml suhog bijelog vina
- 200 ml vrhnja za kuhanje
- 125 ml jušnog (ribljeg ili povrtnog) temeljca
- 70 g fino naribanog parmezana
- 2 žlice svježe narezanog peršina
- začini po želji (češnjak u prahu, sol, papar)
PRIPREMA:
Za početak, tjesteninu skuhajte al dente, procijedite i ostavite sa strane 2 do 3 dcl vode u kojoj se tjestenina kuhala. Očistite češnjak i peršin i narežite na sitno. Otopite maslac u neprijanjajućoj većoj tavi, npr.wok, na srednjoj vatri. Dodajte kozice, posolite i popaprite te pirjajte oko 2 minute, dok se ne skuhaju, ali pripazite da ih ne prekuhate kako vam ne bi bile pregumaste. Potom ih sklonite ih u posebnu zdjelu. Na tavi gdje su se pripremale kozice, opet dodajte žlicu maslaca, a kad se otopi, dodajte sitno narezani češnjak, te ga popržite desetak sekundi. Dodajte vino te miješajte, dok sva tekućina ne ispari. Potom, prelijte vrhnjem, ulijte jušni temeljac i pospite parmezanom. Miješajte dok se parmezan ne otopi pa ostavite da se lagano kuha još minutu do dvije, dok se umak malo ne zgusne. Vratite kozice, promiješajte, dodajte tjesteninu te pomalo ulijevajte vodu u kojoj se kuhala tjestenina. 1.5 do 2 dcl uglavnom bude dovoljno, no možda će vama trebati i više, ovisi kako volite. Uklonite sa štednjaka kad postignete željenu gustoću umaka. Dodajte dio narezanog peršina i začinite po volji.
Servirajte dok je još toplo uz čašu dobrog bijelog vina. Dobar tek!
Za početak, tjesteninu skuhajte al dente, procijedite i ostavite sa strane 2 do 3 dcl vode u kojoj se tjestenina kuhala. Očistite češnjak i peršin i narežite na sitno. Otopite maslac u neprijanjajućoj većoj tavi, npr.wok, na srednjoj vatri. Dodajte kozice, posolite i popaprite te pirjajte oko 2 minute, dok se ne skuhaju, ali pripazite da ih ne prekuhate kako vam ne bi bile pregumaste. Potom ih sklonite ih u posebnu zdjelu. Na tavi gdje su se pripremale kozice, opet dodajte žlicu maslaca, a kad se otopi, dodajte sitno narezani češnjak, te ga popržite desetak sekundi. Dodajte vino te miješajte, dok sva tekućina ne ispari. Potom, prelijte vrhnjem, ulijte jušni temeljac i pospite parmezanom. Miješajte dok se parmezan ne otopi pa ostavite da se lagano kuha još minutu do dvije, dok se umak malo ne zgusne. Vratite kozice, promiješajte, dodajte tjesteninu te pomalo ulijevajte vodu u kojoj se kuhala tjestenina. 1.5 do 2 dcl uglavnom bude dovoljno, no možda će vama trebati i više, ovisi kako volite. Uklonite sa štednjaka kad postignete željenu gustoću umaka. Dodajte dio narezanog peršina i začinite po volji.
Servirajte dok je još toplo uz čašu dobrog bijelog vina. Dobar tek!
OZNAKE:
FOTO:
PEXELS