Kuhajte sa Studentskim: Osvojite najmilije mramornim kolačem s rumom i grožđicama
Jeste li razmišljali o kombinacijama sastojaka u kolačima koji se odlično slažu i u koktelima ili žestokim pićima? Sad je vrijeme za eksploziju okusa: predstavljamo vam upravo takav mramorni kolač.
Jeste li razmišljali o kombinacijama sastojaka u kolačima koji se odlično slažu i u koktelima ili žestokim pićima? Sad je vrijeme za eksploziju okusa: predstavljamo vam upravo takav mramorni kolač.
Ljeto nekima možda i nije savršeno godišnje doba za eksperimentiranje u kuhinji, no ponekad se i isplati. Nova epizoda Kuhajte sa Studentskim donosi vam ukusan recept za mramorni kolač s rumom, koricom limuna i grožđicama. Kao i Remija u Ratatouilleu pogodit će vas eksplozija okusa da se ne biste mogli odlučiti koji će sastojak prevladati i osvojiti vas. Nema jednostavnijega recepta od ovoga, a imate priliku i zaigrati se!
SASTOJCI:
- četiri jajeta
- 235 grama šećera
- 225 grama maslaca ili margarina sobne temperature
- 225 grama glatkoga brašna
- naribana kora jednog limuna
- dvije žličice limunovog soka
- šaka grožđica
- nekoliko kapi ruma za kolače
- tri žlice kakaa
- tri žlice mlijeka.
PRIPREMA:
Prvo izmiksajte jaja sa šećerom pa dodajte maslac ili margarin i brašno. Neka vas ne brine što je smjesa gušće konzistencije jer takva i treba biti. Potom je podijelite na dva podjednaka dijela: u jedan dodajte grožđice, limunovu koru i sok, a u drugi kakao, rum i mlijeko. Svaku smjesu dobro promiješajte. Kalup za pečenje možete namastiti maslacem i posuti brašnom ili stavite papir za pečenje. Žlicom naizmjence punite kalup jednom pa drugom smjesom, a kad ih obje iskoristite nožem ili čačkalicom prošarajte po kalupu. Tu nemate ograničenja, ali s više igranja dobit ćete ljepši dizajn! Pecite do 50 minuta u pećnici prethodno zagrijanoj na 170 °C. Jedino vam preostaje skupiti dovoljno snage da ne pojedete vrući kolač sami te da ostavite tek komadić svojoj boljoj polovici. Dobar tek!