Kuhajte sa Studentskim: Brzi kolač
Recept za kolač jednostavan je i gotov za 5 minuta (7 minuta s čišćenjem). Najbolje je od svega što se može eksperimentirati s dodatcima, tako da svaki put spremiš drugu verziju.
Recept za kolač jednostavan je i gotov za 5 minuta (7 minuta s čišćenjem). Najbolje je od svega što se može eksperimentirati s dodatcima, tako da svaki put spremiš drugu verziju.
Nikoga nema kod kuće, uhvatila te želja za nečim slatkim, ali nemaš puno vremena? Roditelji će te prvi put posjetiti u tvom stanu ili ti osoba koja ti se sviđa dolazi u posjet, a ti je želiš zadiviti? Stiže odlično rješenje za to.
Recept za kolač jednostavan je i gotov za 5 minuta (7 minuta s čišćenjem). Najbolje je od svega što se može eksperimentirati s dodatcima, tako da svaki put zapravo spremiš drugu verziju.
Može se pripremati u šalici za kavu u mikrovalnoj pećnici ako želiš samo nešto slatko za sebe ili se može spremiti u većoj keramičkoj posudi ili plehu za pečenje u pećnici.
Sastojci:
- 4 pune velike žlice brašna (ili 8 za dvostruku smjesu)
- 4 velike žlice šećera (6 za dvostruku smjesu)
- pola vrećice praška za pecivo (cijela za dvostruku)
- 3 velike žlice kakaa (5 za dvostruku)
- 1 jaje (2 za dvostruku)
- 3 velike žlice ulja (6 za dvostruku)
- 4 žlice mlijeka (8 za dvostruku)
- žličica ruma (po želji, nije potrebno)
Dodatci:
Iako je moguće ovaj kolač pripremiti bez ikakvih dodataka, oni ga mogu poboljšati, a količinu sam određuješ:
- čokolada (obična ili za kuhanje u kockicama)
- orah ili badem (usitnjeni, ali ne potpuno) – pojačati količinu mlijeka da ne bude presuho
- kandirano voće
- suho voće (grožđice, brusnice i slično)
Priprema:
U posudu staviš brašno, šećer, kakao i prašak za pecivo te miješaš dok se ne izjednači. Nakon toga dodaš jaje i opet promiješaš dok se ne izjednači, a onda dodaš ulje, mlijeko i rum (po želji) i miješaš dok ne bude glatka smjesa.
Dodaješ dodatke (po želji) i staviš u mikrovalnu 4 minute na 850 vata ili 3 minute na 1000 vati. Ako ga pripremaš u pećnici, onda ga pečeš do 5 minuta (ovisi o jačini pećnice) na 150 stupnjeva. Zabodeš čačkalicu i ako ništa ne ostane na njoj, gotov je.
Kad je kolač gotov, možeš na njega staviti preljev od čokolade, džem koji ti se sviđa ili samo šlag.