LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Čitanje

Koje knjige ponijeti na pusti otok?

Biste li na hipotetski pusti otok ponijeli neki od ovih klasika, knjigu o preživljavanju na pustom otoku ili nešto treće? Donosimo vam nekoliko preporuka.

Biste li na hipotetski pusti otok ponijeli neki od ovih klasika, knjigu o preživljavanju na pustom otoku ili nešto treće? Donosimo vam nekoliko preporuka.

Pitanje koju knjigu biste ponijeli na pusti otok zanimljiv je početak razgovora s nekom simpatičnom curom ili dečkom u kasnim ljetnim satima na tulumu na kojem ste nakon dužeg razgovora iscrpili druge teme. Ljubitelji knjiga zasigurno su već dobro promislili o ovom pitanju, no znaju da na svijetu postoji toliko dobrih da je odgovor na ovo pitanje nemoguć. Ili nije?
 
Ovo su neke od naših preporuka, a vi svakako sami odlučite biste li na hipotetski pusti otok ponijeli neki od ovih klasika, knjigu o preživljavanju na pustom otoku ili nešto treće.
 
1. Uliks autora Jamesa Joycea
 
Uliks je ne samo veoma dugačka knjiga, nego i vrlo zamorna i prepuna prekompliciranih rječnih izljeva, stoga bi naš um vjerojatno učinila preokupljenim čitav dan, čak i ako ne bi bilo ničeg drugog za zabavu. The Guardian ga je nazvao najtežim romanom za pročitati i dovršiti. No na pustom otoku sigurno bismo sakupili dovoljno motivacije za to, zar ne?
 
2. Robinson Crusoe autora Daniela Defoea
 
Ako postoji jedna knjiga s kojom bismo se na pustom otoku lako poistovjetili, onda je to zasigurno Robinson Crusoe. Roman napisan u osamnaestom stoljeću o brodolomcu koji je proveo gotovo tri desetljeća na pustom otoku bit će prepun utjehe i svojevrsnih savjeta za čitatelja koji bi se našao u istoj situaciji.
 
3. Božanstvena komedija autora Dante Aligherija
 
Za one koji se možda ne sjećaju, jer sigurni smo da su svi već pročitali Božanstvenu komediju za lektiru, ovo je epski spjev o putovanju jednog čovjeka kroz pakao. Dakle, ne baš vesela priča, ali svakako nam može održati zdravu perspektivu kako smo, eto, samo na pustom otoku, a ne u paklu. Eto, barem to.
 
4. Biblija (i drugi religijski tekstovi) 
 
Biblija je poprilično velika knjiga i zasigurno bi svakog zaokupirala poprilično dugo, no u našim stvarnim životima nitko baš i nema vremena sjesti i pročitati je, zar ne? No na pustom otoku, na kojem imamo sve vrijeme ovoga svijeta, religiozno se produbiti i promisliti o vjeri kao takvoj ne čini se kao nemoguća misija. 
 
5. Tuđinka autorice Diane Gabaldon
 
Ljubavna priča, povijest, putovanje kroz vrijeme, avantura – to bi svakako svakog čitatelja odvelo u novi zamišljeni svijet i lako bi zaboravio sve brige. Uz to, 640 stranica ove knjige sigurno se neće pročitati tako brzo, tako da bi na neko vrijeme mogli biti ugodno zavaljeni ispod kakve palme. 
 
6. Ponos i predrasude autorice Jane Austin
 
Ako spominjemo ljubiće, ništa nije klasičnije od Ponosa i predrasuda, a pretpostavljamo da će nam, pogotovo ako zaglavimo sami, na pustom otoku nedostajati romanse. Pa ako ne može neka prava ljubav, uz ovu knjigu možemo se bar posvetiti onoj fiktivnoj. 
FOTO: MIRNA BARAČ/STUDENTSKI.HR