LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
PODACI EUROSTATA

Hrvatska među zemljama EU s ponajvećim interesom za čitanje. Ipak, najviše na knjige troši ova zemlja

U 2023. EU prosječno troši 1,1% prihoda na papirnate materijale, a Estonci čitaju najviše s 13 minuta dnevno, dok Francuzi čitaju samo dvije minute.

U 2023. EU prosječno troši 1,1% prihoda na papirnate materijale, a Estonci čitaju najviše s 13 minuta dnevno, dok Francuzi čitaju samo dvije minute.

Prema podacima iz 2023., prosječni građanin Europske unije troši 1,1 posto prihoda na novine, knjige i druge papirnate materijale. Taj postotak lagano je porastao od 2019. godine, kada je iznosio 1 posto. Od svih zemalja EU, Slovaci troše najviše, izdvajajući 1,9% svojih prihoda na knjige.
 

Hrvatska među vodećima


Hrvatska se nalazi među zemljama koje najviše troše na knjige, s 1,2 posto prihoda godišnje. To je blizu razine potrošnje u zemljama poput Njemačke i Latvije. Unatoč relativno maloj populaciji, Hrvati i dalje pokazuju snažan interes za knjige i literaturu.

Trinaestogodišnjak osvojio titulu „Najčitatelja” s 221 pročitanom knjigom u 2023. godini


 

Zemlje koje najmanje troše


Na dnu ljestvice nalazi se Cipar, čiji građani troše samo 0,4 posto prihoda na knjige. Grčka i Rumunjska prate s minimalnim izdacima od 0,5 posto. Te zemlje suočavaju se s ekonomskim i kulturnim izazovima koji znatno utječu na potrošnju na literaturu.
 

Vrijeme provedeno u čitanju


Iskoristite sajamsku ponudu ovogodišnje Noći knjige i nagradite se omiljenim naslovima


Estonci prednjače u vremenu provedenom u čitanju, s prosjekom od 13 minuta dnevno. Finci, Poljaci i Mađari također posvećuju više od 10 minuta dnevno čitanju. Te zemlje imaju razvijenu kulturu čitanja i jake knjižničarske tradicije.
 

Zemlje s najmanjim interesom za čitanje


Francuska, iako poznata po svojoj književnoj baštini, nalazi se na dnu ljestvice po vremenu posvećenom čitanju, s prosjekom od samo dvije minute dnevno. Austrija, Rumunjska i Italija također bilježe nisku razinu dnevnog čitanja, oko pet minuta.
IZVOR: EUROSTAT
FOTO: PEXELS