LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Vječno pitanje

Kava s mlijekom ili macchiato: u čemu je razlika?

Stalno ju pijemo, a svejedno se ponekad pogubimo u svim njezinim vrstama.

Stalno ju pijemo, a svejedno se ponekad pogubimo u svim njezinim vrstama.

Bila za dobro jutro ili nastavak dana, kava s mlijekom jedna je od najčešćih narudžbi u našim kafićima. Ako išta, znamo da studenti vole ispijati kavu i svatko ima svoj omiljeni način pripreme. Ipak, ponekad se pogubimo u brojnim vrstama i inačicama kave koje vidimo na cjenicima kafića.
 

Kava s mlijekom

 

Hrvatska kava s mlijekom, talijanski caffè con latte, francuski café au lait, kava je u koju se obično dodaje vrelo mlijeko, pri čemu pola napitka čini kava, a pola mlijeko, prema Kaffe-Frei-Haus.

Kavu s mlijekom često se naziva i macchiatom, ali postoji razlika. U nekim kafićima macchiato je kao mala s toplim, ali može se dogoditi da dobijete nešto što više liči na caffe latte koji je zapravo velika s toplim.

Caffe bar u kojem možete popiti kavu i spavati kao žirafaMacchiato ili latte?

 

Macchiato je zapravo esspreso u koji se dodaje sasvim mala količina pjene od zagrijanog mlijeka na površini. U španjolskom govornom području ta je kava poznata kao cortado. U Italiji je latte macchiato lokalna inačica kave s mlijekom, što je zapravo najsličnije i našoj.

Kava s mlijekom zapravo je kombinacija između macchiata i caffe lattea. Razlika je u tome volite li više ili manje mlijeka. Dok je macchiato za one koji vole svoju kavu samo poškropiti mlijekom, caffe latte je za one koji ne vole škrtarenje na mlijeku.

Kava s mlijekom, macchiato ili nešto treće, mnogima je jedini način da ostanu budni kada su noći duge, a ispiti sve bliže.

Potvrdili liječnici: ovih pet „loših” navika zapravo su dobre za vaš organizam


 

Znate li zašto se toliko veselite prvoj jutarnjoj kavi? Mozak ima svoje „zato” za sve što ne znamo objasniti


IZVOR: KAFFE-FREI-HAUS.COM
FOTO: CANVA.HR