LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Volontiranje puta vrijedno

Kako volontiranjem do besplatnog putovanja

Mnogo je organizacija i platformi koje vam omogućuju besplatno putovanje, a da zauzvrat malo volontirate. Mi donosimo informacije o nekima od njih.

Mnogo je organizacija i platformi koje vam omogućuju besplatno putovanje, a da zauzvrat malo volontirate. Mi donosimo informacije o nekima od njih.

Prema anketi iz 2015. godine koju je provela Marriott Rewards Credit Card, volonterstvo će u 2019. biti na vrhu najboljih načina putovanja, prenosi portal Volunteeringsolutions, što se i pokazalo točnim. Naime, ovakav način upoznavanja druge kulture i prijatelja za mnoge predstavlja užitak i uzima sve više maha među mladim osobama.

Sanja Posavec iz Agencije za mobilnost i programe Europske unije naglašava kako je upravo volonterstvo sve popularnije među mladima u europskom okruženju. Preko stotine mladih iz Hrvatske sudjelovalo je u određenim volonterskim aktivnostima u drugim državama Europske unije. 

Portal Volunteerforever napravio je listu najboljih volonterskih organizacija u 2019. godini i istaknuo one najbolje koje omogućuju besplatna putovanja, ali se zato mora ostati određeni period u odredišnoj državi. Tako se može prijaviti na projekte koji ne zahtijevaju plaćanje, a tu priliku omogućuju agencije poput Peace Corps, Volunteer Service Overseas i United Nations Volunteers. Mogu pokriti troškove puta, smještaja ili stipendiju, ali zato zahtijevaju određene vještine i kvalifikacije.

Sanja Posavec naglašava kako se mladi sve više registriraju na Portal europskih snaga solidarnosti. U prosincu prošle godine broj prijavljenih osoba popeo se na gotovo 100 000 ljudi iz cijele Europe, što ukazuje na činjenicu kako je volontiranje sve poželjnije. Broj prijavljenih osoba iz Hrvatske nešto je veći od 800. 

  Kada je riječ o volontiranju, Agencija za mobilnost i programe EU-a provodi program Europske snage solidarnosti. Naglasak je na osobnom i profesionalnom razvoju mlade osobe, kao i na doprinosu volontera lokalnoj zajednici. Na taj način osoba nakon iskustva volontiranja stječe nova znanja i vještine, postaje samostalnija i spremnija za stupanje na tržište rada, a lokalna zajednica obogaćuje se novim projektima. Volontirati se može pojedinačno (2-12 mjeseci) ili grupno (do 2 mjeseca).

Jedna od najpopularnijih platformi program je Europske komisije, Europska volonterska služba (EVS), u sklopu programa Erasmus+. Može se sudjelovati u međunarodnom projektu u nekoj od zemalja Europske unije i šire. Vrijeme trajanja projekta ovisi o tome koliko se vremena želi provesti u zemlji. Tako se može ostati do 2 mjeseca ili do godine dana. U programu mogu sudjelovati osobe od 17 do 30 godina, a svi su troškovi puta, hrane, smještaja i zdravstvenog osiguranja pokriveni.

U Volonterskom centru Zagreb može se volontirati na dva načina; lokalno ili međunarodno. Lokalno na području Zagreba kroz određene akcije ili priključivanjem u volonterske kampove tijekom ljeta. Svi oni koji se žele malo udaljiti od granica RH mogu se priključiti međunarodnom servisu volontiranja. Najbolji način da se to postigne međunarodni su kampovi koji se organiziraju tijekom cijele godine, a svi troškovi mogu biti nadoknađeni. Uz to, Volonterski centar Zagreb punopravni je član Service Civil International s kojim organiziraju dugoročne razmjene.

FOTO: PIXABAY