LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Za sve foodije

Kako su prije izgledala neka od danas najpoznatijih jela

Naši su preci meso stavljali u sve, od pite s jabukama pa sve do gumenih bombona. Neka su jela doživjela pravu evoluciju tijekom povijesti kulinarstva. Sumnjamo da bismo ih sve probali u njihovom originalnom obliku.

Naši su preci meso stavljali u sve, od pite s jabukama pa sve do gumenih bombona. Neka su jela doživjela pravu evoluciju tijekom povijesti kulinarstva. Sumnjamo da bismo ih sve probali u njihovom originalnom obliku.

Jeste li ikada razmišljali kroz kakve su promjene u povijesti kulinarstva morala proći neka od nama poznatih i ukusnih jela? Hrana igra veliku ulogu u ljudskim životima i oduvijek je tu uz nas. Međutim, neka jela koja poznajemo danas postojala su i u prošlosti, ali u malo drugačijim verzijama.

Pita od jabuka zaštitni je znak američke kuhinje. Međutim, recept za pitu od jabuka pojavio se u prvoj engleskoj kuharici već davne 1380. godine Neki istraživači srednjovjekovne kuhinje smatraju da se pita od jabuka pripremala od voća i začina koji su se pekli u nejestivom tijestu, iako drugi tvrde da je to tijesto ipak bilo jestivo. Šteta je što se hrana ne može toliko dugo očuvati da stigne u muzeje pa će nam to ipak ostati misterij. Budući da je šećer u to vrijeme bio luksuzan začin, slatkoća se postizala dodavanjem nekih drugih sastojaka poput kardamoma, šafrana, vrhnja ili ružine vodice. Pita od jabuka ponekad se pekla i uz dodatak mesa, a takve neobične recepte možemo pronaći čak i danas.

FOTO: Pixabay

Povijest svadbene torte možemo pratiti sve do Rimskog Carstva. Tada je ona bila pšenična ili ječmena torta, više nalik kruhu, a razmrvila se iznad mladenkine glave za dug i plodan život. U srednjem vijeku gosti su takve torte donosili na vjenčanje i slagali ih jedne na druge kako bi mladencima bilo teže poljubiti se preko tog tornja od torti. Mladencima koji su uspjeli u tom pothvatu predviđao se život u obilju. U sedamnaestom stoljeću francuski je kuhar u posjeti Londonu uočio tu tradiciju slaganja torti jedne na druge i stvorio svadbenu tortu onakvom kakvu je mi danas znamo.

Danas kada na meniju menze ugledamo mljeveno meso u bilo kojem obliku, dobro razmislimo prije nego ga uzmemo jer tko zna što je u njemu. Mogli bismo reći da bi nam zabrinutost bila opravdana u starom Rimu, gdje su mesne štruce proizvodili od ostataka mesa, ponekada uključujući i životinjski mozak. Najčešće bi mesne ostatke pomiješali s orašastim plodovima, jajima pa čak i voćem te to kuhali u svinjskoj crijevnoj ovojnici. Negdje je štruca bila uobičajeno jelo za doručak. Njima je doručak zaista bio najvažniji obrok dana. U prošlosti je meso bilo luksuzna namirnica pa nas ne bi trebalo začuditi što su sve s njim pripremali. Božićna pita sa sušenim voćem ili mince pie također je izgledala drugačije u svojim počecima. Bila je puno veća, ponekada bi težila i do 8 kilograma, a u nju se često dodavao i prokuhani kravlji jezik. Prava delikatesa.

FOTO: Pixabay

Salata je danas sinonim za zdravu prehranu, a u šesnaestom stoljeću kuharice su upozoravale da bi lisnato zeleno povrće moglo izazvati bolest te su savjetovale da bi ga bilo najbolje izbjegavati. Nekima bi to vjerojatno i danas odgovaralo. Opet se vraćamo Rimljanima i njihovoj kulinarskoj tradiciji. U početku su salate bile kombinacija ukiseljenog povrća ili zimnice, a kasnije su nalikovale sendvičima, ali vrlo vlažnim sendvičima – meso, sir i povrće stavilo bi se između kriški kruha i natopilo u vinu ili octu i začinima. Sumnjamo da bi restorani s takvom sendvič-salatom na meniju dobro kotirali na Trip Advisoru.

Sljezovi kolačići ili marshmallows u početku su bili samo sirup, a kasnije su dobili svoj današnji oblik. Međutim, nisu bili primarno namijenjeni kao slatkiš, već kao lijek za upalu grla. Znate li da današnji sljezovi kolačići uopće ne sadrže sljez, već su samo zadržali oblik koji su dobili tijekom povijesti? Neko su vrijeme mesnati ili riblji gumeni bomboni bili vrlo popularna slastica. Možda vam to zvuči odbojno, ali i danas se zadržao taj specijalitet, samo što ga mi drugačije zovemo – hladetina.

O ukusima se ne raspravlja, ali zanimljivo je pogledati u prošlost i proučiti evoluciju jela koja se i dan danas nalaze na našim stolovima. Tko zna kako će današnja hrana izgledati za nekoliko stotina godina.

FOTO: PIXABAY