LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
suočavanje s realnošću

Generacija Z na tržištu rada: izazov punog radnog vremena

Ovoj generaciji posebno je teško ostvariti ravnotežu između poslovnog i privatnog života.

Ovoj generaciji posebno je teško ostvariti ravnotežu između poslovnog i privatnog života.

I generacija Z već izlazi na tržište rada te iz prve ruke uviđaju mane stalnog zaposlenja. Dok oni smatraju kako zbog punog radnog vremena imaju premalo vremena za sebe, neki kažu da je ova generacija jednostavno previše meka i da se moraju naučiti nositi sa zahtjevima suvremenog tržišta rada.

BusinessInsider nedavno je prenio iskustvo Piper Hansen koja se nedavno zaposlila na puno radno vrijeme u uredu neprofitne organizacije YMCA. Piper kaže kako voli svoj posao, ali osjeća da joj se cijeli dan svodi samo na to, prenosi Poslovni dnevnik.
 


VEZANO: Generacija z na tržištu: kako pronaći studentski posao?Festival demokracije za generaciju Z pod voditeljskom palicom Ide Prester


Piper svoj dan započinje buđenjem u 7 sati ujutro i spremanjem za posao na kojem je najčešće od 10 do 19 sati. Kada dođe kući jedva joj ostane vremena da prošeće psa i pripremi večeru. U krevet legne oko 23 i tako svaki dan. Često se pita hrani li se dovoljno zdravo, ima li dovoljno vremena za prijatelje i kako pronaći energiju za hobije.
 

Suočavanje sa surovom realnošću punog radnog vremena, ovoj generaciji je teže nego ostalima?


Iako sustav jednostavno tako funkcionira već dugo, Piper deprimira činjenica da će joj dan izgledati tako kako sad izgleda sljedećih 45 godina. Iako Piper uživa u svom poslu, osjeća se kao da je njezin život preplavljen radom. Ističe da bi voljela bi imati veću fleksibilnost u organizaciji radnog vremena kako bi mogla živjeti izvan radnog okvira.

Znate li što znače ovi pojmovi koje koristi generacija Z?Ne želi sljedeća četiri i pol desetljeća živjeti rutinski - dolazeći kući samo kako bi večerala, odmorila se malo, a zatim se opet vratila na posao. Kao i mnogi njezini vršnjaci, Piper želi raditi, ali istovremeno i živjeti.
 


VEZANO: Studenti: jedna od poželjnijih radnih snagaPriprema li fakultet mlade osobe s invaliditetom za izazove koji ih očekuju na tržištu rada?


Kaže kako bi bilo idealno da ima fleksibilno radno vrijeme, što bi joj omogućilo odlazak na posao ujutro, povratak kući na ručak te slobodno vrijeme popodne za obavljanje manjih obaveza. Također bi željela češće raditi izvan ureda.

Piper se trudi pronaći slobodnog vremena za druženje s prijateljima i hobije, ali je to teško ostvarivo. Ponekad im se čini kako je jedino za što imaju vremena posao. Generacija Z smatra kako ne bi trebali ograničiti svoj život na takav način. Iako neki smatraju da su neprilagodljivi i preosjetljivi, generacija Z posjeduje sposobnost da uoči, ali i izrazi nezadovoljstvo stvarnošću svijeta što možda dovede i do toga da pronađu načine za poboljšanje postojećeg sustava.

IZVOR: POSLOVNI.HR
FOTO: FOTO: STUDENTSKI.HR VIA CANVA, ILUSTRACIJA