LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Stvarajmo #BoljiOnline

„Gen Z Akademija” otkriva tajne svijeta influencera i izazove internetskog svijeta

Akademija je pokazala važnost educiranja mladih o odgovornom korištenju interneta i svijetu kreatora sadržaja i influencera. Kroz otvorene razgovore i praktične savjete, djeca su dobila alate kako bi postali svjesni potencijalnih opasnosti, ali i kako bi odgovorno koristili svoj online prostor.

Akademija je pokazala važnost educiranja mladih o odgovornom korištenju interneta i svijetu kreatora sadržaja i influencera. Kroz otvorene razgovore i praktične savjete, djeca su dobila alate kako bi postali svjesni potencijalnih opasnosti, ali i kako bi odgovorno koristili svoj online prostor.

U dinamičnom okruženju Osnovne škole Središće, nedavno se održala Gen Z Akademija powered by A1 koja je okupila oko trideset učenika sedmih i osmih razreda. Pod moderatorskom palicom Marca Cuccurina, te uz sudjelovanje ostalih poznatih kreatora sadržaja, Andreje Pacadi, Seada Hrustanovića, Monike Žilavi, i socijalne radnice Tee Čičić iz Centra za sigurniji internet, djeca su imala priliku zaroniti u svijet influencera, ali i razgovarati o izazovima i opasnostima koje nosi internet.


Razgovori koji su otvorili oči


Jedno od ključnih pitanja postavljeno okupljenoj djeci bilo je koliko vremena provode na društvenim mrežama. Odgovori su varirali, ali većina je priznala da su svakodnevno online, oko četiri do pet sati. Kroz razgovor o influencerima koje prate i vrsti sadržaja koji konzumiraju, postalo je očito da imaju širok spektar interesa, ali su i svjesna da neprimjereni sadržaj postoji.

Influenceri zgroženi zabranom TikToka u SAD-u, mnogi će izgubiti jedini izvor prihodaKljučna tema bila je svijest o odgovornosti kreatora sadržaja i influencera te njihov utjecaj na mlade. Andrea je istaknula važnost stvaranja pozitivnog sadržaja, dok je Sead naglasio važnost svijesti o publici i odgovornosti prema njoj. Naime, svi kreatori sadržaja koji sudjeluju u Gen Z Akademiji prošli su i Školu odgovornog influensanja. Također, raspravljalo se o realnosti onoga što se prikazuje na društvenim mrežama te o važnosti komunikacije s roditeljima o internet sadržaju.
 

Poruke koje ostaju


Nećete vjerovati što 17-godišnja nogometna zvijezda ima u ugovoru o vezi sa svojom djevojkom


No, ono što je najmlađe zanimalo su savjeti kako se nositi s hejtom i negativnim komentarima na internetu. S obzirom na sve veću potrebu za stručnom pomoći, u prostorijama A1 centra u zagrebačkoj Gajevoj ulici, otvoreno je prvo CSI savjetovalište specijalizirano za pružanje stručne pomoći roditeljima i djeci koja su se upoznala s negativnom stranom online svijeta. Riječ je o problemima sigurnosti na internetu, sextingu, pretjeranom korištenju tehnologije, cyberbullyingu, lažnim vijestima te ostalim rizicima s kojima se djeca i mladi mogu suočiti na internetu.
 

Stvarajmo #BoljiOnline zajedno


Gen Z Akademija powered by A1 pokazala je važnost educiranja mladih o odgovornom korištenju interneta i svijetu kreatora sadržaja i influencera. Kroz otvorene razgovore i praktične savjete, djeca su dobila alate kako bi postali svjesni potencijalnih opasnosti, ali i kako bi odgovorno koristili svoj online prostor. Ovo je bila samo prva od deset radionica u kojima sudjeluju kreatori sadržaja Mood Medie,  koje će se do lipnja održavati u osnovnim školama diljem Hrvatske. 
IZVOR: A1 HRVATSKA, PRESS
FOTO: A1 HRVATSKA, PRESS