LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

7 zanimljivih činjenica o europskim jezicima povodom Europskog dana jezika

Koja je najdulja europska riječ? Koji je jezik i dan-danas prava zagonetka za lingviste? U kojoj se državi govori najviše jezika?

Koja je najdulja europska riječ? Koji je jezik i dan-danas prava zagonetka za lingviste? U kojoj se državi govori najviše jezika?

Na današnji dan obilježava se Europski dan jezika, proglašen 2001. godine na inicijativu Vijeća Europa. Cilj Europskog dana jezika popularizirati je učenje jezika u Europskoj uniji, a povodom njegova obilježavanja u nastavku donosimo sedam zanimljivih činjenica o jezicima koji se govore u Europi. 
 
 • 54% građana Europe govori jedan strani jezik, a četvrtina ih govori čak dva strana jezika. Lingvistička raznolikost najbolje se može vidjeti u Londonu, u kojem se govori preko 300 jezika. 
   
 • Europski jezici pripadaju germanskim, romanskim ili slavenskim jezicima. Jedini europski jezik koji ne pripada ni jednoj od tih skupina je baskijski koji govori dio stanovnika Francuske i Španjolske. Budući da je njegovo podrijetlo različito od ostalih europskih, ali i svjetskih jezika, postojanje baskijskog prava je lingvistička zagonetka. 
   
 • Najdulja europska riječ dolazi iz njemačkog jezika, a radi se o riječi Rindfleischetikettierungsüberwachungsaufgabenübertragungsgesetz koja znači Zakon o prijenosu zadataka nadzora nad označavanjem govedine. Budući da je riječ previše dugačka da bi bila praktična za upotrebu, ne nalazi se u rječnicima, pa je najdulja njemačka riječ koja se nalazi u rječnicima Kraftfahrzeughaftpflichtversicherung koja znači osiguranje od odgovornosti za automobile
   
 • 77% osnovnoškolaca diljem Europe uče engleski kao prvi strani jezik. 
   
 • Grčki (i tradicionalni kineski) najstariji su jezici na svijetu koji se i dan-danas koriste. 
   
 • Osim u Francuskoj, francuski jezik služben je u Luksemburgu, Haitiju i više od 20 afričkih zemalja. Drugi najveći grad po broju govornika francuskog jezika ne nalazi se u Francuskoj, već u – Kongu. 
   
 • Najviše se jezika govori na teritoriju Rusije. Ovisno o kriterijima klasifikacije, na teritoriju Rusije govori se između 130 i 200 jezika. 
FOTO: PIXABAY