LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Dobre navike

6 jednostavnih trikova za svladati umor tijekom učenja

Studenti zbog mnogih razloga često znaju osjećati umor, i to baš u trenutcima kada to nije poželjno. Donosimo šest metoda koje vam mogu pomoći u uspješnom savladavanju osjećaja pospanosti i manjka energije.

Studenti zbog mnogih razloga često znaju osjećati umor, i to baš u trenutcima kada to nije poželjno. Donosimo šest metoda koje vam mogu pomoći u uspješnom savladavanju osjećaja pospanosti i manjka energije.

Nama studentima vrlo su dobro poznati dani kada ispijamo litre kave na dan koja nas drži budnima, odijevamo se na predavanja kao da idemo spavati, a svaka minuta na tom istom predavanju kao da traje satima. Ono što nam se još često zna dogoditi jest situacija u kojoj krenemo učiti i postanemo vrlo brzo umorni, ne sluteći da se problem često krije u nama samima, a ne u količini gradiva.

Znanstvena istraživanja pokazuju da ljudi često mogu osjećati umor zbog pada šećera u krvi ili trenutno loše cirkulacije. Također, postoji vrijeme u danu u kojemu je prirodno osjećati se umorno s obzirom na promjene tjelesne temperature tijekom dana. Naime, kako se bliži sredina dana, tako dolazi do pomanjkanja ravnotežne funkcije kortizola, hormona stresa. Ljudi upravo zbog toga posežu za ispijanjem kave u poslijepodnevnim satima, ali to nije najbolji način za rješavanje problema s umorom. Postoji još opcija koje možete isprobati kako biste povećali razinu energije i produktivnosti, a umanjili osjećaj pospanosti.

1. Masno se najedite

Pobrinite se da tijekom cijelog dana, a posebice ujutro, unesete u organizam dovoljno zdravih masnoća jer je gotovo 60 posto vašeg mozga sastavljeno od njih. Idealno je da vaši obroci uključuju namirnice kao što su riba, avokado i kokos. Ako pak ujutro nemate vremena za kvalitetan i obilniji doručak, pokušajte tijekom stanki između predavanja pojesti orašasto voće, jogurt ili nekoliko kockica tamne čokolade s najmanje 70 posto kakaa. Time ćete podići razinu šećera u krvi, kao i potrebnu dozu energije.

2. Popijte čašu hladne vode

Ako u trenutku u kojemu niste gladni osjetite umor, nije loša ideja osvježiti organizam čašom hladne vode. Voda je općenito nužna za ljudski život i zdravlje, a unosom hladne vode promijenit ćete tjelesnu temperaturu i tako se razbuditi. Osim toga, i dehidriranost može doprinijeti iscrpljivanju tijela pa vam voda pomaže na više načina.

FOTO: Pixabay

3. Meditirajte

Iako meditacija sama po sebi ima učinak opuštanja, nekoliko minuta ostanka u tišini bez misli dat će vam potrebnu dozu energije te ćete se osjećati kao da ste odspavali. Međutim, čak i pet do deset minuta drijemanja nakon ili umjesto meditacije ne može vam biti naodmet ako zaista osjećate da ne možete više normalno funkcionirati. Bolje i da odspavate pa kasnije odmorni obavite posao kako treba, nego da se cijeli dan prisiljavate biti budni jer na taj način nećete apsolutno ništa postići.

4. Razgovarajte

Kada ste umorni, vjerojatno vam je socijalizacija posljednja stavka na pameti. Međutim, upravo razgovor i druženje može potaknuti u vama osjećaj veće budnosti i produktivnosti. Ako ne možete odspavati jer ste svjesni da imate previše obaveza i niste tip koji bi spavao po danu, nazovite kolegu i zajedno popričajte o projektu na kojemu radite. Društvena interakcija i razmišljanje držat će vaš mozak zaokupljenim, a vas zadovoljnijim jer ste nešto naučili ili samo porazgovarali s dragom osobom.

FOTO: Unsplash

5. Popijte čaj od adaptogena

Prema definiciji, adaptogene biljke su biljke koje pridonose vašem imunološkom sustavu, a tako i podizanju energije, smanjenju stresa i uravnoteživanju hormona. Možda vam nisu toliko poznate, ali ginseng, rodiola, šisandra, mačja kandža i sveti bosiljak izvrsni su sastojci za razbuđivanje u svakom čaju. Također, ove se biljke preporučuju i u njezi kože.

6. Prošetajte

Došlo je lijepo vrijeme koje još uvijek nije ni prevruće, a nije više ni hladno. Umjesto da sjedite u kafiću i pijete kavu, jedanput napravite iznimku i otiđite prošetati po gradu ili, još bolje, obližnjem parku. Tijekom šetnje ubrzava se ritam srca, a tijelo oslobađa endorfine koji će vam dati nalet energije.

FOTO: Unsplash

Važno je napomenuti da ove stavke ne vrijede za svaku osobu jer je svatko od nas drugačiji i ima različite životne navike. Ako primijetite da ste kronično umorni te da vas umor, unatoč tomu što idete spavati na vrijeme, ometa u vašem svakodnevnom radu, svakako posjetite liječnika.

FOTO: PIXABAY