LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Lutanje bespućima interneta

13 besplatnih internetskih mogućnosti koje oduševljavaju

Donosimo vam potpuno besplatne, ali iznimno korisne mogućnosti koje internet pruža. Život bez njih postaje nezamisliv.

Donosimo vam potpuno besplatne, ali iznimno korisne mogućnosti koje internet pruža. Život bez njih postaje nezamisliv.

Život bez interneta danas je nezamisliv. Društvene mreže, e-mail, razni portali sve to oblikuje našu svakodnevicu i rutinu. Dok mnogi upozoravaju na njegove mane i opasnosti koje sa sobom donosi globalna povezanost, internetizacija nezaustavljivo napreduje. Kao i svaki alat, internet ima svoje prednosti i nedostatke. A jedan od njegovih velikih pluseva jest mnoštvo besplatnih sadržaja. Mi vam donosimo popis stranica koje će vas zabaviti, pomoći vam pri stjecanju novih vještina ili unaprijeđivanju onih koje već posjedujete, i to potpuno besplatno.

1. Slušajte fakultetska predavanja bez plaćanja školarine

Bilo da želite proširiti svoje znanje o određenom području, saznati neke nove informacije ili jednostavno vidjeti što o vašoj struci uče studenti iz drugih zemalja, nećete požaliti ako posjetite stranicu Class Central. Ona nudi stotine online predavanja iz raznih kolegija, od molekularne biologije i naprednih operativnih sustava, pa do uspona superheroja i njihovog utjecaja na modernu pop kulturu. Doći ćete u doticaj s vrhunskim svjetskim sveučilištima poput Harvarda i Stanforda, a sve bez plaćanja naknade.

2. Samouništavajuća e-mail adresa

Sve više stranica traži otvaranje korisničkog računa kako bi se pristupilo njihovom sadržaju. Za to je, naravno, potrebna e-mail adresa. Nažalost, korisnik je nakon otvaranja računa često bombardiran ogromnom količinom iritantnih promotivnih e-mailova. Kako bi doskočili tom problemu, stranica 10 Minute Mail nudi otvaranje privremene e-mail adrese pomoću koje se možete prijaviti na razne newslettere, popuste i slično, a koja će se automatski deaktivirati nakon 10 minuta.

3. Ambijentalni zvukovi za svaku prigodu

Ako ste pod stresom, treba vas pokrenuti ili opustiti. Ako jednostavno trebate neku zvučnu pozadinu za obavljanje svakodnevnih zadaća, na stranici  A Soft Murmur pronaći ćete sve potrebno.

4. Naučite bilo koji jezik

Stara poslovica kaže: koliko jezika govoriš, toliko vrijediš. Sa stranicom Duolingo više nećete imati problema prilikom sporazumijevanja na stranom jeziku. Ne čudi da je nazivaju besplatnim kamenom iz Rosette.

5. Neograničen pristup ogromnoj kolekciji dokumentarnih filmova

Dokumentarni filmovi su sjajan način upoznavanja neke teme. Zahvaljujući stranici Documentary Heaven, možete pristupiti nepreglednoj kolekciji dokumentaraca iz mnogih zemalja iz udobnosti vašeg naslonjača.

6. Ako zatrebate nekoga za povjerljiv razgovor

Mentalno zdravlje i psihoterapija još uvijek su poprilično rasprostranjen tabu. Iz tog razloga mnogi od nas oklijevaju obratiti se stručnjacima kada imaju problem psihološke prirode. Ako ste vi među njima, možda vam stranica  7 Cups of Tea može ponuditi rješenje. Besplatno će vas spojiti s osobom koja će saslušati ono što vas muči i pokušati savjetovati. I to potpuno anonimno.

7. Automatske obavijesti ili akcije

Stranica If This, Then That sigurno će postati pravi hit. Naime, kada se ulogirate, putem iste možete kreirati tzv. recept, odnosno obavijest ili akciju koja će se izvršiti kada se neke druge dvije akcije dogode na internetu. Na primjer, možete programirati da se fotografije koje objavljujete na Facebooku automatski uploadaju u siguran Dropbox ili da dobijete e-mail svaki puta kada se na vašim lokalnim informativnim portalima spomene riječ mačka, brijanje ili traži se. Mogućnosti su zaista neograničene.

8. Besplatne rabljene stvari

Većina stranica s oglasima za prodaju ima i dio namijenjen poklanjanju neželjenih predmeta. Iako će mnogi biti skeptični prema takvim oglasima, uz malo sreće, mogu se pronaći dobro očuvane stvari kojih se vlasnici jednostavno žele riješiti pa ih nude bez traženja novčane naknade.

9. Starinske igrice

Ako vas hvata nostalgija za prvim igraćim konzolama poput Sege i Nintenda i igricama, obavezno svratite na SEGA, SNES I NES emulator. Sati zabave su zagarantirani.

10. Fontovi

Dosta vam je dosadnih Times New Romana i Ariala? Iako su ti fontovi siguran izbor, osobito u poslovnoj komunikaciji, dizajn fontova nudi mnogo uzbudljivih i zabavnih izbora. Na stranici Lost Type pronaći ćete pregršt različitih varijanti, pogodnih za svakojake prilike i situacije.

11. Profesionalno uređivanje fotografija

Ako želite da fotografije koje objavljujete na Facebooku, Twitteru ili Instagramu izgledaju profesionalno i dobiju onaj poseban sjaj, a ne želite dati novac za Photoshop, isprobajte aplikaciju Pixlr. Dostupna je za vaš PC i pametni telefon te je savršena za početnike-amatere, ali i malo naprednije Instagramere, iako nema apsurdnu količinu mogućnosti kojom se diči Photoshop.

12. Uhvatite se u koštac s financijama

Pripadate li većini koja na kraju mjeseca mora dvaput okrenuti svaku kunu, posjetite financijsku stranicu Mint. Na njoj možete kreirati svoj vlastiti budžet, pratiti koliko i na što točno trošite svoj novac, a možete pronaći i neke vrijedne financijske savjete.

13. Pomozite nahraniti svijet

Ako želite pomoći borbi protiv gladi u svijetu, a volite kvizove, onda je stranica Freerice stvorena za vas. Na stranici možete pronaći kviz s pitanjima iz raznih područja poput gramatike engleskog jezika i osnova kemije, a za svaki vaš točan odgovor World Food Programme donirati će 10 zrna riže onima kojima je potrebna.

FOTO: WIKIMEDIACOMMONS