LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Sigurnost u prometu

Za što sve možete dobiti kaznu na biciklu? Ne smijete voziti pijani, skidati ruke s upravljača...

Iako mnogi misle da nitko ne dijeli kazne na biciklu, biciklisti su ih već dobivali za mnoge stvari. Ako skinete ruke s upravljača ili na drugi način kompromitirate svoju stabilnost, bit ćete kažnjeni s 300 kuna, kao i za mnoge druge stvari.

Iako mnogi misle da nitko ne dijeli kazne na biciklu, biciklisti su ih već dobivali za mnoge stvari. Ako skinete ruke s upravljača ili na drugi način kompromitirate svoju stabilnost, bit ćete kažnjeni s 300 kuna, kao i za mnoge druge stvari.

U Hrvatskoj su se u zadnje vrijeme učestale kontrole opreme na biciklima i kazne za bicikliste. Ipak, zbog neznanja i loše biciklističke infrastrukture biciklisti često mogu nesvjesno prekršiti zakon i završiti kažnjeni.

Pravila za bicikliste uređena su Zakonom o sigurnosti prometa na cestama (NN 67/08, 48/10, 74/11, 80/13, 158/13, 92/14, 64/15, 108/17, 70/19, 42/20). Tamo piše kako se biciklisti u prometu trebaju, a kako ne smiju ponašati.

Biciklisti se, prema Zakonu, trebaju kretati biciklističkom stazom gdje je ima. Tamo gdje je nema, trebaju se kretati što bliže desnom rubu kolnika ― za nepridržavanje tog propisa može se dobiti kazna od 300 kuna.

Ista stvar može vam se dogoditi i ako vozite po biciklističkoj stazi u suprotnom smjeru ili u pješačkoj zoni. Ako se skupina biciklista ne kreće jedan iza drugog nego u koloni, također će dobiti sočnih 300 kuna kazne.

Zaštitna kaciga nije propisana zakonom za starije od 16 godina, ali osvjetljenje jest: od sumraka do zore biciklisti moraju imati jedno bijelo svjetlo sprijeda i crveno straga. Također, moraju imati reflektirajući prsluk ili opremu, a ako niste osvijetljeni riskirate kaznu od 500 kuna.

Ne smijete voziti pijani (s preko 0.50g/kg alkohola, popularnije 0.5 promila), ali ni voziti drugu pijanu ili drogiranu osobu: policija to kažnjava s 500 kuna. Ako još pijani i padnete s bicikla kazna može biti i mnogo veća: nedavno je jedan nesretnik iz Đakova dobio kaznu od 3000 kuna.

Za kraj, ne smije se prevoziti niti teret širi od jednog metra (50 cm sa svake strane), a ni prikolica šira od 80 cm ― u suprotnom, kazna iznosi 300 kuna. Za ovo kazne nisu dokumentirane, ali nemojte baš prevoziti ormare na pak-tregeru.

Ukratko, treba se ponašati kako bismo željeli da se i drugi ponašaju. Svim biciklistima ostaje se nadati da će se u međuvremenu infrastruktura i prometna kultura ostalih sudionika poboljšati, pa će biti i u manjoj prilici za prekršaj.
FOTO: MAJA ČIRJAK/STUDENTSKI.HR