LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
„Studentologija: zavodljive istine o ljubavnim navikama“

Više od 47 posto mladih ovo ljeto očekuje ljetnu romansu

Je li za vašu ljetnu romansu krivo more, pijesak ili sunce? Kako ju naći, gdje se skriva? Imamo sve odgovore!

Je li za vašu ljetnu romansu krivo more, pijesak ili sunce? Kako ju naći, gdje se skriva? Imamo sve odgovore!

Priveli smo kraju jednu pravu ljetnu anketu u sklopu istraživanja Studentologija: zavodljive istine o ljubavnim navikama. Pitali smo vas kako stojite s ljetnim romansama, a vi nas ni ovaj put niste iznevjerili odgovorima  U ovoj je anketi sudjelovalo ukupno 407 ispitanika, od čega čak dvije trećine žena. Čini se da hrvatske studentice imaju više komentara na zavodljive ljetne ljubavi od muških kolega. Prosjek godina nam se ponovno kreće od 19 do 22, koliko ima dvije trećine ispitanika. Glede zemljopisa, najviše nam se kolega javilo iz Zagreba, Osijeka, Splita, Rijeke i Varaždina. Analizu ankete napravili smo u IBM-ovu SPSS-u, a u statistički značajnim rezultatima, p je bio manji od 0,5 (p<0,05)

Što je ljetna romansa?

Prije nego vam je Sunce potpuno udarilo u glavu, pitali smo vas što je po vama ljetna romansa. Ponudili smo različite romantične i manje romantične odgovore, a vi ste ipak bili nježne duše. Više od dvije trećine ispitanih žena zaključilo je da ljetna romansa znači zaljubiti se. Jednak broj ženskih ispitanika rekao je i da ih ova romansa asocira na ljetovanje. Svaki peti dečko i svaka druga cura kaže da ljetna romansa znači vezu tijekom srpnja i kolovoza. Više od polovice muških, ali i ženskih ispitanika reklo je da ljetna romansa znači provesti više noći u ugodnom društvu, tijekom ljeta.

Trećina cura kaže da je definicija ljetne romanse sresti na ljetovanju dečka ili curu koji ti se baš sviđa.

U oči posebno upada podatak koji dokazuje da, što smo stariji, to smo uvjereniji u definiciju da je ljetna romansa 'druženje' preko ljeta. Svaki treći ispitanik mlađi od 22 nije suglasan s tom definicijom, za razliku od svakog petog koji je stariji od 22 godine

Anketa: Ljetna romansa, FOTO: Studentski.hr

Ima li ovog ljeta nade za romansu?

Toliko smo puta čuli poznatu pjesmu Divljih jagoda, pa nas je zanimalo je li zbilja more krivo za ljetnu romansu. Pitali smo je li vam ideja o ljetnoj romansi uopće privlačna. 65% ispitanika kaže da je ideja itekako privlačna, a gotovo polovica baš ovo ljeto priželjkuje isto. S obzirom na to da su temperature ove godine iznadprosječne, nadamo se da duge ljetne noći preživljavate u romantičnim druženjima. Svaki peti muškarac u anketi priznao nam je da bi se volio pohvaliti ljetnom romansom, za razliku od tek 7% od ukupno ispitanih žena. Nemojte da vas ovaj omjer obeshrabri. Ispitanici koji ne žele ljetnu romansu pružili su i razloge zašto im se ona ne sviđa. Malo manje od polovice takvih reklo je da ne žele ljetnu romansu jer su već u vezi. Više od polovice ispitanika priznalo je da je već proteklih godina ljetne noći kratilo romansama, pa ih ideja više ne privlači. Četvrtina ispitanika kaže da ovakva vrsta zabave ne može prerasti u ozbiljnu vezu. Ne dajte da ovaj podatak našteti vašoj romantičnoj duši. Nicholas Sparks u jednom od svojih bestsellera opisao je idealnu ljetnu romansu koja je prerasla u dugačku vezu. Da se isto može dogoditi i u realnom životu, potvrđuje gotovo polovica ispitanika. No, suprotno tome, prema zaključnim podacima, tek desetina ljetnih romansi preraste u nešto dugotrajno.

Sjever ili jug?

Ako niste sigurni za mjesto radnje, ne brinite. Ljetnu romansu možete doživjeti bilo gdje u razdoblju ljetnih mjeesci. Djevojkama se ona dogodi češće nego dečkima na ljetovanju, a dečkima češće tamo gdje žive. Od 33 muškarca koja su priznala da su imala ljetnu romansu, tek ih je troje istu doživjelo u inozemstvu. Ponovno vrijedi pravilo – nema veze je li plavi Jadran ili polje kukuruza, ljetna romantika vreba u svim dijelovima države. Ali, da bi naš šalabahter bio što bolji, malo smo produbili pitanja. Postavili smo majku svih pitanja i pokušali saznati gdje se ljeti skrivaju najbolji subjekti i ljubavnici za romansu? Pogađate li? Najbolji materijal za nezaboravnu ljetnu romansu pronaći ćete na užarenom zagrebačkom asfaltu i duž splitske rive. Tako barem tvrde vaši odgovori u anketi. Rezultat je zapravo odličan jer pogoduje i kolegama koji ljetuju u Dalmaciji, ali i kolegama koji su morali ostati u unutrašnjosti. Prema odgovorima naših ispitanika, najlošji ljetni ljubavnici su Istrijani. Posebno je zanimljivo da poznati latino šarmeri iz južnih zemalja ljeti ljube puno gore nego sjevernjaci.

Anketa: Ljetna romansa, Lokacija, FOTO: Studentski.hr

Prednosti i mane

Često kažu da sve što je lijepo kratko traje. Tako nam i ljeto traje još svega nekoliko tjedana. Ima li ljetna romansa više vrlina ili mana, pokušali smo otkriti sljedećim pitanjem. Prednosti su ljetne romanse, prema odgovorima naših ispitanika, da se radi o kratkom odnosu koji donosi mnogo iskustva. Više od 55% ispitanika u ljetnoj je romansi doživjelo više od samo poljubaca i zagrljaja, naravno dečki se time češće hvale. Isto tako, statistika pokazuje da su tome skloniji stariji od 21 godine Pored toga, kao prednost ljetne romanse navela se i jedna filmska izjava. Naime, što se dogodi tijekom ljeta, ostaje tijekom ljeta, prema našim ispitanicima glavni je začin ljetne romanse. Vrlo visok broj ženskih ispitanika navelo je brz oporavak od prekida velikom prednošću ljetne romanse.

Sad kad smo vam otkrili vrline ljetnog romansiranja, vrijeme je i za negativne strane. Dvije trećine ženskih ispitanika i više od polovice muškaraca slaže se u tome da je negativna strana to što znate da ste nekome potrošna roba. Pored ove, kao manu ste naveli i činjenicu da ljudi brže zaboravljaju s kim su proveli ljeto. Statistika nam je pokazala da ljetna romansa traje nekoliko mjeseci, te da oni koji žive sami ili s cimerom imaju dva do tri puta veće šanse doživjeti ljetnu romansu za jednu noć, od onih koji žive s roditeljima.

I ti si se zaljubila... mada nisi htjela to

S obzirom na kratkoću ljeta jasno je da će romansa u tim mjesecima ili biti jako kratka i intezivna ili neće imati osjećaja uopće. Osim onih, ma znate, fizičkih. Više od polovice naših ispitanika, i muških i ženskih, osjećaju neki oblik žaljenja jer im se osoba svidjela, no romansa se nije razvila u nešto više. Više od trećine ispitanih cura zaljubilo se tijekom ljetnih dana, a isto je osjećao tek svaki peti dečko. S druge strane, više je muškaraca imalo jednu ili više vatrenih večeri bez osjećaja. Cure u anketi za takve situacije okrivile su alkohol i pripisale ljetnu romansu rubrici Ne sjećam se. Na pitanje 'jeste li ostali povrijeđeni' 52% ispitanika reklo je da nisu, dok ostali ili jesu ili nisu sigurni jesu li. Pokušali smo iskopati i jeste li ostali u kontaktu s uzrokom vaše ljetne romanse, pa nam je više od polovice ispitanika odgovorilo da jesu.

Anketa: Ljetna romansa, Osjećaji, FOTO: Studentski.hr

Nakon sad već lijepog broja uspješnih anketi, nastavljamo s našim istraživanjem. Pustit ćemo vas da se odmorite, osunčate, isprintate ovaj šalabahter i krenete pravac mora. Ili asfalta. Ili Istre, ako ste raspoloženi za demantiranje rezultata vaših kolega i kolegica. Vraćamo se ujesen, s prvim ispitnim rokovima, novom anketom o svađama i prekidima te završnim analizama i rezultatima.

FOTO: STUDENTSKI.HR