LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Women in Engineering

U Rijeci će se održati konferencija i radionice kao kritika podjele poslova na muške i ženske

Svrha konferencije jest osvijestiti studente/ice o uspjesima i doprinosu žena na području razvitka karijere i znanosti te ih konkretnim primjerima usmjeriti ka smanjivanju jaza među spolovima i pripisanim im ulogama.

Svrha konferencije jest osvijestiti studente/ice o uspjesima i doprinosu žena na području razvitka karijere i znanosti te ih konkretnim primjerima usmjeriti ka smanjivanju jaza među spolovima i pripisanim im ulogama.

IEEE studentski ogranak Sveučilišta u Rijeci organizira projekt pod nazivom „Women in Engineering”, čiji je cilj inspirirati i potaknuti žene na stručni te društveni angažman u ulozi inženjerki, odnosno znanstvenica, a istovremeno pokazati da spol ne uvjetuje interese i uspjeh.

 

Ovogodišnje izdanje projekta sastoji se od nekoliko radionica te konferencije putem kojih će zainteresirani studenti/ce dobiti uvid u vještine poslovanja i “zakone” uspjeha na tržištu iz ženske perspektive i dugogodišnjeg iskustva.

 

Raznovrstan i edukativan program

 

„Women in Engineering” započet će 04. studenog u 10:15 sati, a održavat će se na više lokacija. U Proizvodnom parku Torpedo održat će se tri radionice mekih vještina na teme učinkovitosti upravljanja, prezentacijskih i komunikacijskih vještina te upravljanja vremenom. Radionice će održati Dario Zorić, direktor Riječke razvojne organizacije Porin. Osim spomenutih tema, studenti/ce će imati priliku upoznati se s aktivnostima Porina i tehnologijama Proizvodnog parka Torpedo. Prijavu na radionice moguće je ispuniti i predati OVDJE.

 

Tjedan dana kasnije, 11. i 12. studenog na Tehničkom fakultetu u Rijeci i online održat će se dvodnevna konferencija koju će otvoriti Belma Gutlić, suosnivačica tvrtke za development blockchain rješenja. Belma Gutlić vjerojatno je najmlađa suosnivačica razvojne agencije u Hrvatskoj koja je firmu podigla do razine na kojoj ju je uspjela prodati velikom međunarodnom kupcu kako bi i dalje mogla rasti. Skladno tome, a u području njezina interesa, predavanje nosi naziv „Blockchain tehnologija - više od kriptovaluta”. Na konferenciju se možeš prijaviti OVDJE, a točan raspored pravovremeno će biti objavljen na stranicama Tehničkog fakulteta i društvenim mrežama IEEE studentskog ogranka u Rijeci.

 

Ovogodišnji partneri konferencije su Studentski zbor Sveučilišta u Rijeci, Riječka razvojna agencija Porin, Montelektro d.o.o., Span d.d., Tehnički fakultet u Rijeci i Studentski zbor Tehničkog fakulteta u Rijeci.

 

Projekt s društveno odgovornom pozadinom

 

Svrha konferencije jest osvijestiti studente/ice o uspjesima i doprinosu žena na području razvitka karijere i znanosti te ih konkretnim primjerima usmjeriti ka smanjivanju jaza među spolovima i pripisanim im ulogama.

U prošlosti smo imali čvrstu podjelu na muška i ženska zanimanja, ali društvo napreduje i te podjele postepeno jenjavaju. Naravno, stvari se ne mjenjaju preko noći pa je potrebno kontinuirano raditi na njima. Jedan od tih malih koraka kojim zazivamo promjene je upravo i ovaj projekt kojim želimo studentima, studenticama i široj populaciji prikazati što rade žene koje uspješno funkcioniraju u pretežito muškom inženjerskom svijetu, kako započeti karijeru u inženjerstvu i na koji način pristupiti problemima. Jako smo uzbuđeni što imamo priliku najaviti ovaj projekt koji nam donosi radionice i konferenciju na koju pozivamo sve zainteresirane, rekao je predsjednik IEEE studentskog ogranka Sveučilišta u Rijeci Mateo Malvić.
 

Za dobar razvoj akademskih i znanstvenih zajednica važno je baviti se i društvenim pitanjima koja podrazumijevaju, ne samo onim stručnim.

Tema žena u inženjerstvu aktualna je i bitna za sve iz toga svijeta, ne samo za žene; zbog čega ovaj projekt prvenstveno smatram izvrsnim kanalom za širenje ideja motivacije i osobnog razvoja te poslovno povezivanje. Time želim reći da bavljenjem društvenim pitanjima rodne ravnopravnosti ne djelujemo samo na emocionalni doživljaj, već osiguravanjem ravnopravnosti djelujemo praktično, stvarajući zdrave i produktivne zajednice od kojih svi profitiraju. Sve zainteresirane pozivam da svojom pristunošću ili na druge načine podrže ovaj projekt jer će moći čuti razne zanimljive znanstvene radove, priče o uspjehu te savjete od strane inženjerki kojima mi je velika čast pružiti platformu da iste podijele s publikom, zaključila je predsjednica Studentskog zbora Tehničkog fakulteta Lana Miličević.

Informacije o ovogodišnjem izdanju projekta Women in Engineering možeš pratiti na našim društvenim mrežama - Facebook i Instagram, a za sva pitanja i nedoumice dostupni smo i putem mail adrese: ieee.sbri@gmail.com.

 

 

FOTO: STUDENTSKI.HR VIA CANVA