LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Intervju s Andreom Poje

Studentica kroatistike dočarala ulogu predsjednice udruge koja širi ljubav prema struci

Kako izgleda vođenje studentske udruge, kako Fakultet gleda na takav angažman i koliko taj rad inspirira, otkrila je Andrea Poje, predsjednica Udruge studenata kroatistike „Idiom”.

Kako izgleda vođenje studentske udruge, kako Fakultet gleda na takav angažman i koliko taj rad inspirira, otkrila je Andrea Poje, predsjednica Udruge studenata kroatistike „Idiom”.

Udruga studenata kroatistike Idiom osnovana je još u listopadu 2012. na Filozofskome fakultetu u Rijeci. Kroz ovih su osam godina brojne vrijedne projekte i inicijative pokretali različiti članovi predsjedništva koji su završavali Fakultet i odlazili ili prepuštali te zahtjevne, ali vrijedne, kreativne i bogate projekte i ideje drugima.

Udruga je podijeljena na odjel za jezik, književnost te medije. Svaki dio ima svoje članove, iako se često svi bave svime, a svaki odjel na svoj način obilježava važne trenutke u našem jeziku, u svjetskoj i domaćoj književnosti ili promovira Udrugu i struku na društvenim mrežama. Andrea Poje, studentica 5. godine talijanistike i kroatistike koja je u Idiomu već četiri godine, a predsjednica zadnje dvije, otkrila je kako je to voditi jednu uspješnu studentsku udrugu:
– U Idiomu su me privukle raznolike aktivnosti kojima su se članovi bavili, posebno književne večeri. Članovi su bili vrlo susretljivi i odmah me srdačno pozvali da im se pridružim, a to sam i učinila. Drago mi je da jesam jer me članstvo u Udruzi zaista obogatilo; u nekim sam situacijama morala izaći iz svoje komfort zone, što mi je donijelo nova iskustva i znanja ne samo u pogledu Udruge i struke nego i općenito u životu. Kada se osvrnem na sve što smo zajedno ostvarili, mogu reći da sam na najbolji mogući način ispunila svoje studentske dane, a isto preporučam i drugima.
Pitali smo je na kojim projektima Idiom trenutno radi, koliko članova broji i koliko su oni aktivni. 

– Udruga broji petnaestak aktivnih članova. Trenutno nemamo aktivnih projekata zbog epidemiološke situacije, ali s odgodom smo ipak uspjeli održati Međunarodnu konferenciju Moć riječi 22. i 23. listopada ove godine te Riječke perspektive koje smo održali 29. listopada, a sve to u malo drugačijem ruhu nego je to inače. Također smo dovršili šesti broj našega časopisa Štorije, ove godine u suradnji s profesoricom Silvanom Vranić. Jedino što nas u potonjem projektu čeka je tisak časopisa.

Podržava li ih Fakultet i na koje načine, također nam je objasnila.

– Fakultet i Odsjek nas podržavaju u svakom našem projektu što savjetima, uslugama, pomoći, ali nam daju i financijsku potporu. Moramo im priznati da su nam zaista velika potpora i uvijek možemo računati na njih. Također, u najvećoj mjeri pomažu Studentski zbor u Rijeci i Studentski kulturni centar u Rijeci te Zaklada Sveučilišta u Rijeci.

Sugovornica nam je otkrila da je njezina uloga velika obveza, ali i čast. Uz sebe ima i ostale članove koji sačinjavaju predsjedništvo pa uvijek s nekim može podijeliti probleme i razmisliti što je najbolje učiniti, odnosno u kakve se sve projekte mogu uključiti ili ih osmisliti:

– Nešto izazovnije je postalo vođenje Udruge ove godine. Epidemiološka je situacija utjecala na naš rad te smo veliki broj projekata morali odgoditi za neka bolja vremena. Bilo je prožeto nepredvidivošću, nedefiniranošću. Sve je to bilo izazov, ali nikako ne nemoguće. Dapače, stekli smo nova iskustva; recimo, do sada nikada nismo organizirali online-konferenciju pa je i njezina organizacija bila sasvim drugačija, pa smo tako bogatiji za još jedno iskustvo. Ja sam osoba koja se voli uključiti u jako puno stvari i stjecati nova iskustva pa, da, možda mi ponekad i bude svega malo previše i bude zahtjevno, ali to je zato što se puno toga skupi. Međutim, u suradnji s drugim članovima koji mi nisu samo kolege u Udruzi, nego i prijatelji, sve je nekako lakše i ljepše. Ovim im putem iskreno zahvaljujem na suradnji, smijehu i podršci!

Saznali smo i koji joj je projekt do sada bio najdraži.

Loše Work&Travel iskustvo: „Očekivala sam puno veću radnu etiku od Amerikanaca”


– Moram priznati da su mi svi projekti dragi. Onaj osjećaj kada uspješno organiziramo projekt i, iako smo možda umorni, znamo da smo sve obavili uspješno, srce ti se napuni i dobiješ neki elan za dalje. Moram, ipak, priznati da mi je najdraži projekt bio ujedno i prvi u koji sam se uključila prije četiri godine. To je bio projekt Knjiga za knjigu koji smo održali u suradnji s Klubom mladih Rijeka. Tada smo izrađivali besplatne male knjižnice koje su namijenjene svima i svatko tko to poželi može uzeti i ostaviti knjigu u toj maloj knjižnici. To mi je zaista bio drag projekt jer smo nekoliko mjeseci radili na provedbi programa, a na kraju smo i ostvarili svoj cilj, a to je bilo poticanje na čitanje i razmjenu knjiga u široj zajednici. Projekti koji su me također privukli bile su književne večeri po kojima je Idiom prepoznatljiv. Svaka od njih prepoznatljiva je na svoj način i zaista mi je drago što sam sudjelovala ili kao slušatelj, ili kao član organizacije.

Pitali smo je i kakvu budućnost Udruge očekuje s obzirom na cijelu situaciju. Još nam je jednom ponovila da se aktivnosti uglavnom sele na društvene mreže te dodala da za sada nemaju u vidu neke nove projekte jer imaju još nekoliko projekata koje planiraju održati ove godine. Tako su, recimo, Dijalektološki kviz pripremili još u ožujku, ali je karantena nastupila baš na dan kada su ga trebali održati.

– Propustili smo i predstavljanje našega šestog broja časopisa, ali nadamo se da je ono samo odgođeno. Što se tiče budućnosti Idioma, sigurna sam da mu je budućnost svijetla i da će nam se pridružiti i novi članovi, samo da se ova situacija smiri i da se vratimo na normalno.

Ako ste i vi student kroatistike u Rijeci željan novih znanja i stjecanja novih vještina, Andrea Poje vam je za kraj uputila poruku i poziv da im se pridružite u radu:

– Ovim putem pozivam studente kroatistike u Rijeci da, ako žele steći neka nova znanja i iskustva te steći nova prijateljstva sa svestranim i zanimljivim ljudima punim novih ideja, neka se uključe u našu Udrugu. Cilj je naše Udruge širenje ljubavi prema struci koju smo odabrali!

Aktivnosti Udruge možete pratiti na Facebook i Instagram stranici.

FOTO: FACEBOOK/ANDREA POJE