LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Pozitivne i negativne strane pandemije

Studenti otkrili čemu se najviše vesele i što će im nedostajati iz doba korone

S obzirom na trenutno stanje, izgledno je da se bliži kraj strogih mjera nakon skoro više od godine dana tijekom koje smo iskusili pozitivne i negativne strane takvog života. U razgovoru sa studentima saznali smo što oni najviše iščekuju, a što će im ipak nedostajati iz života u doba korone.

S obzirom na trenutno stanje, izgledno je da se bliži kraj strogih mjera nakon skoro više od godine dana tijekom koje smo iskusili pozitivne i negativne strane takvog života. U razgovoru sa studentima saznali smo što oni najviše iščekuju, a što će im ipak nedostajati iz života u doba korone.

Svi željno iščekujemo završetak razdoblja pandemije i povratak našoj staroj, normalnoj životnoj rutini bez zaštitnih masaka i ograničenih okupljanja. S obzirom na trenutno stanje i postupno ublažavanje epidemioloških mjera, izgledno je kako će situacija sada ići nabolje te da se bliži kraj razdoblja korone. Stoga, odlučili smo pitati studente čemu se najviše vesele iz starog načina života te postoji li nešto što će im ipak nedostajati iz života u doba korone.

Našoj prvoj sugovornici neće nedostajati baš ništa iz trenutnog razdoblja:

– Najviše me raduje što neću više morati nositi masku i što će se noćni život vratiti u normalu. Nedostaju mi već gužve u klubovima. Isto tako, jako me veseli što više neću stalno morati slušati i čitati vijesti o koroni, broju zaraženih i slično. Ne postoji ništa što će mi nedostajati iz razdoblja korone, samo jedva čekam da završi. 

Uistinu, postoji vrlo malo stvari koje će nam nedostajati doba pandemije, međutim online predavanja svakako su mnogima uljepšala i olakšala semestar. Nema odlaska na fakultet, žurbe i straha od kašnjenja na predavanje jer sve pratimo iz udobnosti svog doma (i najčešće, iz kreveta). Upravo je naša sljedeća studentica istaknula kako žali da vjerojatno više neće biti takvih predavanja jer se baš prilagodila na takav način studiranja.

 – Ono što će mi nedostajati iz razdoblja korone su definitivno online predavanja zato što sam po prirodi introvert i takav način predavanja i izlaganja seminara i slično mi je bolje odgovarao. Osim toga, nisam se morala buditi ranije da bi na vrijeme krenula na faks i stigla na predavanja, već sam samo uključila laptop i priključila se. S druge strane, veselim se povratku normalnog načina života i već sad guštam u ispijanju kave u kafićima, druženjima bez ograničenja i odlascima u restorane. 

Osim što smo bili pošteđeni odlaska na fakultet, online predavanja omogućila su nekim studentima da uz studij imaju vremena za posao i primjerice, polaganje vozačkog ispita
 – Pozitivna stvar studiranja u doba korone bila je da sam uspjela raditi i odraditi autoškolu u svom rodnom gradu. Uz online predavanja i više vremena, uspjela sam sve uskladiti i konačno to riješiti. Negativna mi je strana to što uopće nisam imala osjećaj da studiram jer sam stalno bila doma, a na online predavanjima bilo mi se teško skoncentrirati i pratiti. Zato mi je drago da se uskoro (vjerojatno) vraćamo predavanjima uživo, a najviše se veselim putovanjima bez testiranja, izlascima, koncertima i festivalima! 
Koncerti, festivali, kao i putovanja u inozemstvo, najviše nam nedostaju, pogotovo sada u vrijeme ljeta koje je prigodno za takvu vrstu zabave i odmora. Svoje oduševljenje ponovnim održavanjima koncerata i festivala, istaknuo je jedan student riječima: 
– Najviše mi fale koncerti i festivali jer sam oduvijek odlazio na njih i svakog ljeta planirao na neki festival pa se najviše veselim njihovom ponovnom održavanju. Predugo već živimo u ovom "novom normalnom", i smatram da već svi očajnički želimo natrag svoju staru životnu rutinu, bez nikakvih ograničenja, mjera, zabrana i slično.
Dakle, život u doba pandemije ima pozitivne i negativne strane. Online predavanja svakako su dobra strana zbog koje smo malo odahnuli od uobičajene rutine studiranja, vratili se kući i više vremena provodili u krugu obitelji, stoga možemo reći da će nam nedostajati. Međutim, povratak društvenom životu, neograničenim druženjima, koncertima, festivalima i putovanjima najviše iščekujemo, kao i zaborav na jednokratne zaštitne maske koje smo toliko puta zaboravili kada smo krenuli u dućan ili slično. Kako stvari stoje, nadamo se da će ovo biti posljednja godina pandemije koronavirusa
FOTO: PIXABAY