LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Sveučilištu nisu prošle prijetnje i politički pritisak

Student iz Đakova dobio tužbu protiv sveučilišta zbog neodržavanja nastave u vrijeme koronavirusa

Osim što se suočavao s pravnim bitkama, student je također proživljavao ozbiljne prijetnje i zastrašivanja tijekom sudskog postupka.

Osim što se suočavao s pravnim bitkama, student je također proživljavao ozbiljne prijetnje i zastrašivanja tijekom sudskog postupka.

Zbog neodržavanja nastave u vrijeme pandemije koronavirusa, Pravni fakultet Sveučilišta u Mostaru izgubio je spor protiv studenta Ernesta Rechnera iz Đakova. Rechner je u akademskoj godini 2019./2020. upisao postdiplomski doktorski studij i uplatio značajan iznos, no nastava je bila skraćena, online ili uopće nije održavana, piše hercegovina.info. Nakon pokretanja tužbe, Općinski sud donio je presudu u korist studenta, naredivši Sveučilištu povrat od 5 000 konvertibilnih maraka s pripadajućim kamatama od 3. lipnja 2022. godine.

Sveučilište u Mostaru pokušalo se žaliti na ovu odluku, no Županijski sud odbio je žalbu kao neosnovanu. Glavni argument Sveučilišta, da doktorski studij nema striktno reguliran početak i kraj akademske godine, nije prošao pred sudom jer nisu uspjeli dokazati da je nastava održana prema Statutu i Pravilniku.


Popularna društvena mreža suočena s tužbom zbog promicanja seksualne eksploatacije djece


Rechner je nakon presude izjavio kako je ovo "pobjeda malog čovjeka" te istaknuo da je, kao državljanin Hrvatske i Europske unije, doživio diskriminaciju tijekom obrazovanja na Sveučilištu u Mostaru. U svojoj izjavi je naglasio kako su mu, nakon što je ukazao na nepravilnosti u radu studija, onemogućili pravo na obrazovanje i jednak tretman u prijavi za radno mjesto asistenta, pogodujući drugim kandidatima.
 

"Tijekom prvostupanjskog postupka bilo je pokušaja zastrašivanja, lažiranja dokumenata, pa čak i bacanja bombe na odvjetnički ured prije pripremnog ročišta," istaknuo je Rechner.


Student je također oštro kritizirao pravnu strategiju Sveučilišta, rekavši da je žalba koju su podnijeli na presudu bila toliko loše napisana da ju "ne bi sastavio ni student druge godine prava". Prema njegovim riječima, vodstvo Sveučilišta računalo je na političke pritiske i prijetnje kako bi ispravilo presudu u svoju korist.

Studenti podnose tužbu nakon što je nastavnik završio ispit 90 sekundi prerano



Unatoč svim pritiscima, Rechner ostaje odlučan u svojoj borbi za pravdu.
 

"Ne pristajem na prijetnje i ucjene. Nastavit ću borbu za svoja temeljna ljudska prava kroz pravosudne institucije," zaključio je.


SAMO OZBILJNE PONUDE Student marketinga traži ljubav na građevini


Ovaj slučaj ukazuje na ozbiljne probleme unutar sustava visokog obrazovanja u Bosni i Hercegovini te postavlja pitanje koliko su visokoškolske ustanove odgovorne prema svojim studentima, posebno u kontekstu pandemije i izvanrednih okolnosti.
IZVOR: HERCEGOVINA.INFO
FOTO: CANVA PRO / ANDREYPOPOV, ILUSTRACIJA