LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Pobijedi prokrastinaciju

Sitnim koracima do velike produktivnosti

Potrebno je samo malo samodiscipline, organizacije i koncentracije kako biste povećali produktivnost i imali više vremena za sve što volite raditi.

Potrebno je samo malo samodiscipline, organizacije i koncentracije kako biste povećali produktivnost i imali više vremena za sve što volite raditi.

Koliko ste se puta našli u situaciji gdje trebate obaviti važne zadatke za faks, a vi igrate igricu, dopisujete se s frendovimaskrolate po fejsu ili gledate sezone omiljene serije? To se zove prokrastinacija, otezanje, odugovlačenje. Loša je vijest da se povezuje s lijenošću. Umjesto da vrijeme trošimo pametnije, bolje, primjerice na učenje, pisanje seminara ili eseja, pa tek onda radimo zabavne, beskorisnije stvari, obrćemo proces, pa nam ne ostaje dovoljno vremena za (kvalitetno) obavljanje zadataka. Dobra je vijest da prokrastinaciji ima lijeka. Potrebno je samo malo samodiscipline, organizacije i koncentracije. Stoga vam donosimo popis malih koraka koje trebate poduzeti kako biste lakše pobijedili prokrastinaciju i povećali produktivnost.

1. Postavi si izazov

Postavi si izazov. Fokusiraj se samo na zadatak. Procjeni koliko ti vremena treba za obavljanje zadatka. Obećaj si nagradu za njegovo uspješno izvršenje i pokušaj rješavanju pristupiti opušteno, bez stresa.

IZVOR: Tumblr

2. Napravi raspored

Napravi detaljni raspored u kojem ćeš vremenski rascjepkati postupak rješavanja zadatka. Pokušaj fokusirano raditi na njemu pola sata, a potom uzmi pauzu od 15 minuta. Ako to funkcionira, produlji vrijeme fokusa na zadatak za 10 minuta, sve dok ne dođeš do razine gdje radiš fokusirano najmanje dva sata u komadu. Kada uspiješ ovladati vlastitom koncentracijom, možeš vrijeme rasporediti kako god ti odgovara. Ipak, ako planiraš raditi preko tri sata, napravi pauzu svakih 15 minuta: odmori oči, gledaj oko sebe, trepći, promijeni položaj i fokus.

FOTO: Flickr

3. Napravi popis

Napravi popis svega što želiš/moraš napraviti i probaj što detaljnije sve zabilježiti za svaki dan. Nemoj se zatrpati obavezama u jednom danu, nego ih rasporedi tako da ih realno možeš obaviti. Bolje je kvalitetno odraditi tri stavke s popisa, nego 10 nekvalitetno. Postavi popis na vidljivo mjesto, kako bi te podsjetio na dnevne zadatke. Počni s rješavanjem najtežeg zadatka s liste, jer vjerojatno u njemu leži razlog zašto si pribjegao/la prokrastinaciji. Kad njega riješiš, sve će ostalo ići lakše.

FOTO: Flickr

4. Prošeći

Umjesto da se zalijepiš za ekran i vrijeme provodiš na društvenim mrežama – prošeći. Ostajanje u kući, ispred računala, nije korisno, posebno ako i zadatak za faks obavljaš na računalu. Tako ispada da si cijeli dan proveo/la za ekranom, sjedeći, naprežući oči i um. Uzmi pauzu od ekrana i interneta i provedi je u prirodi. Ako ti se ne šeće, meditiraj ili čitaj knjigu.

FOTO: Pixabay

5. Skloni sve što te ometa

Počisti radnu površinu. Sakrij sve zabavne stvari u mapu i tu mapu u još jednu mapu. Napravi toliko mapa koliko je potrebno da ti ne odvraćaju pažnju i da ne poželiš svako malo nakratko otići provjeriti profil na Twitteru ili Facebooku. Stišaj zvukove na mobitelu, ugasi internet i sakrij mobitel. Teško se fokusirati ako ti stalno dolaze obavijesti s fejsa ili poruke u inbox.

FOTO: Flickr

6. Prestani se zamarati detaljima

Kad pišemo seminar ili esej, trudimo se da bude čim bolji. Biramo prave riječi, uljepšavamo izraze, želimo zvučati pametno, pokazati profesoru da znamo o čemu pričamo. Ipak, to detaljiziranje, perfekcionizam, krade nam previše vremena. Napiši rad ugrubo, da ima smisla, a kasnije ga uređuj. Kad odradiš veći dio posla, detalji ne predstavljaju velik izazov.

FOTO: Flickr

7. Nagradi se

Nagradi se za svaki zadatak koji si izvršio: keksima, čokoladom, izlaskom, čime god hoćeš. Zaslužio/la si!

FOTO: Wikimedia

Kad se uvježbaš u fokusiranju i planiranju te uspješno svladaš prve korake, dalje će sve ići lakše. Ne samo da ćeš brže izvršavati zadatke, nego ćeš imati i više slobodnog vremena za sve što voliš.

FOTO: FLICKR