LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Olakšajte si izlazak

Šest trikova za što ugodnije nošenje štikli

Želite izbjeći bolove u nogama i kralježnici nakon nošenja visokih potpetica? Pročitajte naše savjete.

Želite izbjeći bolove u nogama i kralježnici nakon nošenja visokih potpetica? Pročitajte naše savjete.

Svaka se žena osjeća posebno kada umjesto tenisica ili niskih cipela obuje one s visokom petom. No, iako izgledaju elegantno, mogu uzrokovati bolove u leđima ili deformaciju stopala. Zato vam donosimo šest savjeta kako smanjiti negativne učinke nošenja visokih potpetica.

Mudro odabirite visoke pete

Potrudite se pronaći popularne platofrme, koje će biti daleko udobnije od klasičnih štikli. Ove se cipele posebno preporučuju ako idete na događaj na kojem ćete uglavnom stajati, jer biste u cipelama s uskim potpeticama u tom slučaju previše opterećivali prednji dio stopala.

Tražite udobne cipele

Trudite se kupiti cipele koje imaju zadebljanje na području peta, kako bi pritisak na taj dio noge bio što manji. Ako ne uspijete naći tako nešto, svakako posegnite za ulošcima, a najbolji bi izbor bili oni s pjenastim punjenjem.

Regulirajte visinu pete

Ako ste u mogućnosti, nabavite si cipele s odvojivim petama, kojima ćete moži regulirati visinu pete, ovisno o prigodi na koju idete.

Nosite samo kada trebate

Ako radite posao na kojem ne morate svoj radni dan provoditi u visokim potpeticama, to svakako iskoristite. Nosite cipele s visokom petom samo u posebnim situacijama. Tako ćete smanjiti mogućnost uganuća gležnja i probleme s kralježnicom.

Rastežite se

Radite vježbe rastezanja stopala i nogu kako biste smanjili bol nakon nošenja visokih peta. Dobro je noge staviti u povišeni položaj, ako za to imate mogućnosti.

Pripremite si kupku za opuštanje

Kada nakon napornog dana dođete kući, priuštite si kupku za stopala od minimalno 15 minuta i smanjit ćete ne samo bol, nego i stres.

FOTO: FLICKR/JAKE GUILD