LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Savjeti i tehnike

Sedam metoda za lakše učenje stranog jezika

Postoji mnogo kvalitetnih načina za učenje jezika, no ponekad može biti teško usredotočiti se na to koja bi taktika učenja jezika bila posebno korisna za vas osobno. Pokušajte s jednom od ovih.

Postoji mnogo kvalitetnih načina za učenje jezika, no ponekad može biti teško usredotočiti se na to koja bi taktika učenja jezika bila posebno korisna za vas osobno. Pokušajte s jednom od ovih.

Znamo da je učenje novog jezika izazovno, često frustrirajuće, a ponekad i jednostavno teško. Ako trebate neki efikasan način za brzo učenje novog jezika, to i nije sasvim moguće. Različite znanosti, teorije i stilovi učenja su posvuda, i zahvaljujući njima, neke je jezike lakše naučiti od drugih. Međutim, možda ste izvrsni u razgovoru na francuskom, ali pisanje tog jezika ne možete savladati nikako i nikako. Ipak, za takva se znanja i vještine vrijedi potruditi, budući da živimo u sve povezanijem svijetu, gdje poznavanje dodatnih jezika postaje sve više poželjan dodatak životopisu.

Postoji mnogo kvalitetnih načina za učenje jezika, no ponekad može biti teško usredotočiti se na to koja bi taktika učenja jezika bila posebno korisna za vas osobno. Stoga, u nastavku donosimo prijedloge za učenje nekog stranog jezika ili poboljšanje već postojećih znanja.
 

Nova prijateljstva


Ako u gradu gdje studirate postoji zajednica ljudi koji govore jezik koji želite učiti, pokušajte se povezati s njima. Prijateljstvo je jedan od najboljih načina za učenje stranog jezika i najlakši način da se prilagodite slengu, intonaciji i kulturi te zemlje. Možete opušteno razgovarati sa svojim prijateljima u lokalnim kafićima, barovima i restoranima i polako graditi temelje na jeziku koji želite naučiti. Sjajan dio sklapanja prijateljstava koji već govore jezik (ili uče zajedno s vama) je to što ćete moći slobodno vježbati, a da se ne osjećate nervozno.
 

Gledajte filmove


Ovo je idealna opcija za one koji žele učiti jezik iz udobnosti vlastitog doma. Uključite neki strani film na željenom jeziku, bez titlova ako možete! Ne samo da je ovo jedan od najboljih načina za učenje stranog jezika, već ćete također dobiti bolji osjećaj kulture tog jezika. Ako ne poznajete dovoljno jezik da biste isključili titlove, vodite popis novih riječi iz rječnika koje čujete i onoga što mislite da znače, pa ih potražite kasnije.
 

Potražite izvore na internetu


Internet je doista čarobno mjesto ako tražite najbolje načine za učenje stranog jezika. Možete se osloniti na stari pouzdani Google Prevoditelj, ali postoje i drugi načini. Osim pohađanja raznih besplatnih tečajeva, možete se povezati s drugim učenicima jezika putem online chat grupa, gledati YouTube videozapise i čitati članke.
 

Učite sami sebe


Ključ ove metode su mali koraci. Svaki dan odvojite malo vremena da napišete rečenicu koju biste željeli znati izgovoriti na željenom jeziku. Potražite svaku riječ u rječniku i pokušajte sami sastaviti rečenicu. Ako imate u blizini izvornog govornika, zamolite da vam pomogne i provjeri vaše rečenice. Na taj način, održavat ćete ritam učenja i svakodnevno samima sebi postavljati male (i izvedive) ciljeve.
 

Dijeljenje na cjeline


Usredotočite se na vokabular za jedno područje ili temu svaki tjedan, primjerice prijevoz ili prehrambeni proizvodi, a zatim prijeđite na drugu temu sljedeći tjedan. Baš poput učenja novih rečenica i odlomaka, ova organizirana rutina učinit će učenje vokala i drugih važnih ključnih riječi lakšim i moći ćete grupirati stvari zajedno.
 

Slušajte radio


Slično gledanju stranog filma, pokušajte slušati radio stanicu na željenom jeziku u automobilu, na podcastu ili na internet streamu. Pokušajte testirati same sebe i vidjeti koliko razumijete. Zapišite riječi koje prepoznajete, ali ne razumijete, da biste ih potražili. Slušanje vijesti na drugom jeziku nevjerojatan je i jako intenzivan način da brzo počnete učiti vokabular i razgovorne strukture nekog jezika.
 

Putujte u inozemstvo


Jedan od najboljih načina za učenje stranog jezika, naravno, jest posjetiti zemlju u kojoj se govori taj jezik. Još je bolji ako možete iskoristiti i mogućnost da živite s obitelji domaćinom koja ne govori vaš materinji jezik. Bit ćete iznenađeni koliko informacija je na ovaj način moguće prenijeti i koliko brzo usvajate jezik kada nemate drugu opciju. Ovakvo „bacanje u vatru“ omogućit će vam da govorite tečno za nekoliko mjeseci. Ako uzmemo u obzir i sve čari koje dolaze s putovanjem, ovo je izgledno najkvalitetnija opcija i metoda za učenje jezika.
FOTO: UNSPLASH