Sedam jednostavnih i ukusnih recepata za Noć vještica
Ove godine isprobajte ovih sedam jednostavnih i veoma ukusnih recepata te odnesite titulu najboljeg (ili najstrašnijeg) domaćina.
Ove godine isprobajte ovih sedam jednostavnih i veoma ukusnih recepata te odnesite titulu najboljeg (ili najstrašnijeg) domaćina.
Noć vještica samo što nije stigla i sigurni smo da velika većina vas već ima planove za ludi Halloween provod. Ako ste se ove „najstrašnije noći u godini” odlučili na druženje s nekolicinom najbližih prijatelja na kućnom tulumu, hrana i piće moraju biti na vrhunskom nivou, osobito ako ste vi domaćin. Donosimo vam sedam jednostavnih, ali vrlo efektnih recepata kojima ćete sigurno impresionirati sve goste na tulumu.
1. Halloween kokice
SASTOJCI:
1 vrećica kukuruza za kokice
26 g maslaca
malo ulja
1 čajna žličica ekstrakta vanilije
3 čokoladice s kikirikijem i karamelom (Snickers ili neka slična)
850 g sljezovih kolačića
6 keksa s komadićima čokolade
PRIPREMA:
1. Zagrijte ulje u većoj posudi na srednjoj vatri. U zagrijano ulje dodajte kukuruz kokičar. Posudu obavezno prekrijte poklopcem kako kokice ne bi iskakale iz nje te je povremeno lagano protresite kako bi se sva zrna kukuruza otvorila.
2. U srednje velikoj posudi otopite maslac na laganoj vatri. Kad se maslac otopi, dodajte ekstrakt vanilije i sljezove kolačiće. Ako ne uspijete pronaći sljezove kolačiće u trgovini, vrlo ih je jednostavno napraviti kod kuće, a recept možete pronaći ovdje. Kad se sljezovi kolačići otope i smjesa postane glatka, prelijte je po kokicama. Pažljivo miješajte špatulom kako bi sve kokice bile podjednako premazane smjesom.
3. Tako premazane kokice rasprostrite po listu papira za pečenje i pospite razmrvljenim keksima i komadićima čokolade te sitno narezanim čokoladicama s kikirikijem i karamelom. Špatulom natiskajte nadjev duboko u kokice. Nadjevu možete dodati i nasjeckane bademe, pistacije, čokoladne ili šarene mrvice za kolače ili bilo što drugo što vam se nađe pri ruci.
4. Pustite da kokice odstoje oko sat vremena dok se smjesa ne osuši i ne stvrdne, a zatim ih razlomite u komadiće veličine otprilike dvije kockice čokolade. Tako ih možete spremiti u posudu i držati u frižideru i do nekoliko dana.
2. Hot dog mumije
SASTOJCI:
2 pakiranja od 4 hrenovke
1 pakiranje lisnatog tijesta, u listovima ili smrznutog
1 pakiranje sira u listićima po želji
½ čajne žličice soli
malo češnjaka, izgnječenog ili u prahu
¼ čajne žličice crnog papra
malo maslinova ulja
malo kečapa ili senfa, prema vašem ukusu
PRIPREMA:
1. Prerežite svaku hrenovku na pola po dužini i u tako napravljen prorez stavite listić sira po izboru.
2. Ako ste odabrali zamrznuto lisnato tijesto, pustite ga da se otopi, razrežite nožem na tanke trakice i svaku zasebno razvaljajte valjkom za tijesto. Ako koristite lisnato tijesto u listovima, uzmite tri lista tijesta, lagano premažite svaki s malo maslinova ulja ili rastopljena maslaca i slažite jedan na drugi. Zatim listove razrežite na trakice.
3. Trakicama lisnatog tijesta omotajte hrenovku. Vrh hrenovke ostavite nepokriven tijestom i ne brinite se oko urednosti. Tijesto ponovno premažite maslinovim uljem ili otopljenim maslacem i pospite mješavinom soli, papra i češnjaka.
4. Složite mumije u posudu za pečenje i pecite u zagrijanoj pećnici na 200 °C oko 25 minuta, tj. dok tijesto ne dobije zlaćanu boju. Ako želite, nakon pečenja možete čačkalicom nacrtati oči svojim mumijama koristeći senf ili kečap.
3. Luciferovi mini hamburgeri
SASTOJCI:
2 jušne žlice maslinova ulja
1 veći crveni luk, tanko narezan
2 ljuta feferona ili čili papričice po želji, sitno nasjeckane
2 češnja češnjaka, izgnječena
700 g mljevene junetine
110 g sira u bloku po želji izrezana na 12 jednakih dijelova
oko 4 jušne žlice kečapa
1 jušna žlica balzamičkog octa
12 mini peciva za hamburgere
malo soli i crnog papra
PRIPREMA:
1. U dubokoj tavi zagrijte maslinovo ulje na srednjoj vatri. Kad se ulje zagrijalo, dodajte tanko narezan luk. Ne miješajte dok krajevi luka ne poprime smećkastu boju. Zatim miješajte dok se luk sasvim ne karamelizira i sav poprimi smeđu boju.
2. Kada se luk karamelizira, dodajte sitno nasjeckanu ljutu papriku prema vašem izboru, češnjak, ½ čajne žličice soli i ¼ čajne žličice crnog papra te kuhajte 1-2 minute.
3. Razdijelite meso na 12 podjednakih dijelova i razrežite odabrani sir u bloku na 12 podjednakih kockica. Oko svake kockice sira oblikujte pljeskavicu. Pospite pljeskavice prstohvatom soli. Pljeskavice ispržite u tavi na ostatku masnoće koja vam je preostala od karameliziranja luka. Pržite ih oko 6 minuta. Po potrebi možete dodati još malo ulja.
4. Pomiješajte kečap, balzamički ocat i prstohvat papra pa lagano premažite pljeskavice. Ostatkom smjese premažite peciva za hamburgere koje ste prepolovili. Pljeskavicu postavite na donju polovicu peciva, na nju stavite malo karameliziranog luka i poklopite gornjom polovicom peciva. Poslužite toplo.
4. Ukleta pizza
SASTOJCI:
1 pakiranje zamrznutog tijesta za pizzu (500g)
1 jušna žlica maslinova ulja
200 ml umaka od rajčice
225 g mozzarele
PRIPREMA:
1. Zagrijte pećnicu na 220 °C.
2. Tijesto za pizzu možete napraviti i sami, a možete koristiti i kupovno, zamrznuto tijesto iz trgovine. Stavite tijesto u nauljenu plitku posudu za pečenje dimenzija 40x30 cm.
3. Tijesto podjednako premažite umakom od rajčice ostavljajući prazan rub od otprilike 2-2,5 cm. Tako pecite oko 15 minuta, odnosno dok tijesto ne dobije zlaćanu boju.
4. Mozzarelu izrežite na tanke šnite te ih oblikujte u duhove nožem ili rezačem za tijesto. Postavite duhove na pizzu i pospite origanom. Na svakog duha od sira možete staviti i dvije kapare koje će izgledati kao oči pa vratite pizzu u pećnicu na 5 minuta.
5. Karamelizirane jabuke
SASTOJCI:
6 manjih jabuka
60 ml soka od naranče
100 g tamne čokolade
200 g šećera
200 ml slatkog vrhnja
1 čajna žličica ekstrakta od vanilije
prstohvat soli, po želji
štapići za ražnjiće
PRIPREMA:
1. Jabuke dobro operite i osušite. Zatim im odstranite peteljku ako je imaju. U dio gdje je bila peteljka zabodite štapić za ražnjiće.
2. Ako nikada niste radili domaći karamel, možete ga kupiti u trgovini pa ga otopiti u posudi na laganoj vatri. No napraviti domaći karamel uistinu nije teško. U posudu usipajte šećer i zagrijavajte ga na laganoj vatri uz stalno miješanje. Kada se sav šećer otopi i poprimi zlatno-smeđu boju, u njega ulijte slatko vrhnje i ekstrakt vanilije. Pazite da je vrhnje na sobnoj temperaturi ili da je lagano zagrijano kako bi izbjegli prskanje. Nastavite kuhati na niskoj vatri dok ne vidite da se šećer otopio u vrhnju i da smjesa postaje kremasta. Zatim dodajte i sok od naranče. Po želji možete dodati i prstohvat soli koja će dodatno istaknuti slatkoću karamela.
3. Svaku jabuku uronite u tako pripremljen karamel i nakon toga ostavite da se hlade na tanjuru.
4. Kad se karamel stvrdnuo, otopite tamnu čokoladu na laganoj vatri. Otopljenu čokoladu vilicom ili žlicom lagano nakapajte na jabuke. Po želji možete dodati i sitno nasjeckane orašaste plodove.
FOTO: Flickr
6. Zdrava ukleta bundeva
Ako želite zdravu i jako jednostavnu alternativu za Halloween desert, ovo je pravo rješenje za vas. Jednostavno uzmite nekoliko većih naranči i odrežite im vrh. Zatim ispraznite sav sadržaj naranči tako da vam ostane samo kora. Nakon toga u kori izdubite strašno lice kao što to amerikanci rade s bundevama. Zatim vaše zdrave, uklete bundeve napunite raznim sezonskim voćem. No, ako želite malo „odrasliju“ verziju, zalijte voće s malo brendija.
7. Vampirski punč
SASTOJCI:
150 g šećera
7 dl soka od crvene naranče
3 dl soka od višnje
sok 2-3 limuna
2,5 dl tekile ili mezcala, po želji
crveni gel za kolače, za ukras
PRIPREMA:
1. U posudi izmiješajte šećer i 2,5 dl vode. Kuhajte na laganoj vatri dok se šećer sasvim ne otopi, zatim pustite da se ohladi. Kad se ohladi, stavite sirup u hladnjak na sat vremena.
2. U vrču izmiješajte sok od naranče, višnje i limuna te rashlađeni šećerni sirup koji ste ranije pripremili. Držite u hladnjaku barem 30 minuta.
3. Ako želite, prije samog serviranja u napitak dodajte tekilu ili mezcal. Rub vrča ukrasite crvenim gelom.