LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Tko preživi, pričat će!

Preživljavanje kolokvija u siječnju

Brinući za vaše kolokvije i ispite, donosimo savjete kako preživjeti kolokvije u siječnju. I završne ispite u veljači. I ostale mjesece u godini.

Brinući za vaše kolokvije i ispite, donosimo savjete kako preživjeti kolokvije u siječnju. I završne ispite u veljači. I ostale mjesece u godini.

Svi suosjećamo jedni sa drugima u vrijeme ispita i obaveza na faksu. Pomažemo jedni drugima putem društvenih mreža šaljući pitanja, skripte i skripte skripti. Kako vas ne bi uhvatila depresija nastala kao rezultat učenja u zadnji trenutak, iskopali smo nekoliko savjeta koji će vam pomoći pri učenju. Prije svega, moramo naglasiti kako su ovi savjeti prikladni i za sve kampanjce jer nije bitno kada se uči, bitno je samo da se nauči i prođe ispit. Iako su neki od savjeta već toliko puta ponovljeni da zvuče nestvarno, mi ćemo ih za svaki slučaj naglasiti još jednom. Isprobajte neke od njih i javite nam kako je prošao sutrašnji ispit.

1. Učini mjesto za učenje ugodnim

Moguće je da ovaj savjet predstavlja najčešći mogući. No, ponavljanje je majka mudrosti (pitajte ponavljače na vašem faksu). Najbitnije je radni prostor okružiti isključivo stvarima potrebnima za današnje učenje. Bacite sa stola mobitele, karte, šibice (i one znaju biti zanimljivije od knjige) i okružite se šarenim markerima i post-it blokićima. Možete napisati i koju motivacijsku poruku kako bi se prisjetili zašto zapravo učite i što time dobivate.

Studentska soba, FOTO: Studentbeans

2. Priprema je pola posla!

Nemojte se (uzastopno) dovoditi u situaciju da noć (ili dvije) prije ispita, nemate pola potrebnog pribora. Na vrijeme naoštrite olovke, ukradite kolegi kemijske i prikupite knjige i bilješke. Kada vam je sve već pripremljeno i spremno za početak učenja, teže je odgađati neizbježno. I naravno, noć prije ispita su svi online stoga se poštedite nepotrebne svađe oko rečenice: „Pošalji prvo meni to na mail!". Nemojte si stvarati dodatni stres pokušavajući sve stići noć prije. I nikako nemojte prihvatiti činjenicu da nećete sve stići u 12 sati prije ispita, kao osobni izazov.

Studentski prkos, FOTO: Quickememe

 

3. Okružite se pozitivnom grupom ljudi

Iako u vrijeme ispita svi užurbano pričaju jedni drugima koliko su i kako naučili, to sada nije prioritet. Posljednja stvar koja vam treba panične su kolegice i kolege koji stvaraju dodatni stres. Okružite se pozitivnom grupom za učenje ili, ako učite sami, ograničite razgovor o ispitu sa pozitivnom i ustrajnom osobom koja će vam zaista i pomoći pri pitanju.

4. Ugasite Facebook, Viber, Youtube..

Naravno da će ovo biti savjet. Jasno vam je i zašto? Ne, ovo nije trenutak za gledanje videa (odnosno njih nekoliko) o smiješnom ljenjivcu koji prelazi cestu. I ne, ovo nikako nije dobro vrijeme za stalkanje prijatelja, prijateljica, bivšeg dečka/cure. I ne, ne morate nikome slati niti objaviti sliku vašeg pretrpanog radnog stola sa heštegom #ludilo #ispiti #učim. Koncentrirajte se na učenje!

I would not do that, FOTO: Meme Generator

 

5. Recite „stop!" kofeinu!

Naravno da je šalica kave prepune kofeina itekako konzistentan predmet na stolu većine studenata. Iako vam se čini kako će vam pomoći da učite, kava i energetska pića neće nimalo utjecati na vašu brzinu učenja i pamćenja. Priuštite si šalicu kave ako ne možete bez nje, ali naoružajte se vodom ili biljnim čajevima, koji će zaista utjecati na vašu memoriju. U pozitivnom smislu, naravno. Velike količine kofeina imaju negativan učinak na rad vašeg srca i tlaka, stoga se nemojte preopteretiti velikom dozom iznenadne energije koja će vas lako prevariti. 

PHOTO: 9gag
 

6. Mentalne mape

Možda zvuči kao nešto za što ste čuli tijekom svog školovanja (moguće i probali?), ali ovo je zaista korisno pomagalo. Na velikom listu papira, ispišite najvažnije natuknice odabrane cjeline gradiva kojeg učite. Dajte mašti na volju i nacrtajte čitavu lekciju što bolje. Jednostavni pregled na papiru gdje su sažete mnoge stranice iz knjige bit će zanimljiviji i korisniji pri pamćenju i ponavljanju definicija. Što više boja, to će teorijski dio predmeta izgledati veselije (i jednostavnije)!

 

PHOTO: tumblr

 

7. Ukinite „pizza time"

Ako inače volite fast food, u ovo depresivno razdoblje ispita on se čini kao savršena hrana za mozak. Ipak, nemojte posezati za brojem vaše omiljene pizzerije. Iako se broj nalazi na brzom biranju (ili ga znate napamet) probajte izbjegavati hranu koja je masna i puna ugljikohidrata. Pridružite se ekipi koja jede puno voća i povrća jer proteini i vitamini su ono što će vam pomoći i zbilja nahraniti vaš mozak.

PHOTO: memegenerator.com

8. Podijelite vrijeme učenja

Nema ništa gore nego satima biti zatvoren uz knjigu. Onaj osjećaj kada mislite da doslovno više ništa ne možete zapamtiti niti razumijeti ne može se mjeriti sa ostalim osjećajima gušenja. Zato je potrebno podijeliti vrijeme koje trošite na učenje. Probajte učiti 90 minuta, zatim odmoriti 15 minuta te ponavljati naučeno slijedećih 10 minuta. Ova je taktika preporučena kao način na koji će sve naučeno zaista i ostati u vašoj glavi, bez da doživljavate blokadu jer u vaš mozak više ništa ne stane. Savjet plus: nemojte iskoristiti 15 minuta za Facebook ili četvrtinu omiljene serije. Proštećite, meditirajte ili čak i zaplešite. Bilo što da vas fizički odmori od psihičkog napora. 

9. Prizemlji se!

Tjedni kolokvija, seminara, eseja i svih ostalih fakultetskih zadaća, dovoljno su stresni i bez ostalih pojačivača nervoze. Nemojte si sada zadavati ciljeve poput: „Dobit ću 100% na kolokviju!" ili „moram naučiti baš svaku fusnotu!". Ne morate. Morate jedino dati sve od sebe kako biste se smirili i pokušali prezentirati u vlastitoj glavi gradivo kako bi nešto u njoj i ostalo. Potrebno je duboko udahnuti i proživjeti lekciju korak po korak. Naravno, ne znači da smijete sebi dozvoliti misli poput: „Naučit ću ovo slijedeće godine kada ponovno upišem ovaj predmet". Psihički se pripremite da predstojeće zadatke riješite što bolje i nemojte uvećavati poslijedice ako ispit ne riješite s odličnim. 

10. Odmori se!

Priušti si slobodnu večer (ili nekoliko sati) prije ispita samo za sebe. Dozvoli si film, druženje s prijateljima, odlazak na kuglanje ili šetnju prirodom. Omogući svom tijelu, duhu i mozgu da upije sve što je naučio kako bi sutra bio spreman za ispit. Najgore je pokušavati naučiti još samo to, sekunde do ispita jer si tako stvaramo blokadu i odbojnost prema učenju, ispitu i fakultetu. 

Nakon ovih naših savjeta, sigurni smo da ćete siječanj završiti s odličnim rezultatima kolokvija. Ostatak mjeseca provedite opušteno, a ove savjete ostavite za novi turbulentni mjesec završnih ispita u drugom dijelu semestra.

 

PHOTO: Pinterest