LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Savjeti za produktivnije učenje

Pet savjeta za lakše pisanje eseja i seminarskih radova

Otkud početi, kada napisati uvod, što s popisom literature i kako uopće iskoristiti literaturu – sve su to česta pitanja koja se javljaju prilikom pisanja radova. Donosimo nekoliko savjeta koji bi vam mogli pomoći.

Otkud početi, kada napisati uvod, što s popisom literature i kako uopće iskoristiti literaturu – sve su to česta pitanja koja se javljaju prilikom pisanja radova. Donosimo nekoliko savjeta koji bi vam mogli pomoći.

Uz ispitne, i rokovi za predavanje raznih seminarskih radova i eseja sve su bliže. Kako bi vam pisanje bilo što manje mučenje, donosimo pet savjeta za što lakše pisanje eseja, seminara, ali i ostalih pisanih radova.

Saznajte što se točno traži od vas 
Postoji li išta gore od teme za rad koja je toliko specifična da ne možeš pronaći literaturu? Postoji – tema za rad koja je toliko široka da ne znaš otkuda bi uopće krenuo. Zbog toga je važno saznati što točno profesor traži u seminaru, bilo od samog profesora ili od kolega. 

Počnite od sredine
Često mislimo kako je prirodno početi pisati od uvoda. No, tijekom pisanja uvoda, ne znamo još o čemu ćemo točno pisati u nastavku rada, a usto se i ograničavamo. Pisanje radova započnite od pisanja tijela, a nakon toga napišite uvod jer ćete znati koja je točno tema vašeg rada i kako je uvesti.

Iskoristite literaturu na najbolji mogući način
Kada pišemo seminarske radove, često ih prvo započnemo pisati pa tek onda tražimo literaturu koja odgovara našim navodima i podupire naše argumente. Svoj sljedeći seminar pokušajte napisati drugačije: prvo pronađite relevantnu literaturu, zatim je pročitajte i izdvojite bilješke za koje smatrate da će vam biti relevantne i onda počnite pisati svoj seminar. Tijekom čitanja literature razvit ćete neke svoje nove ideje, a i znat ćete kada možete iskoristiti neki dobar citat koji ih podupire. Više o takvoj metodi pročitajte ovdje.

Popis literature ne ostavljajte za kraj
Kada pišete seminarski rad, ne ostavljajte si slaganje popisa literature za kraj. Riskirate da ćete nešto zaboraviti ili da više nećete znali gdje ste nešto pročitali. Svoj popis literature slažite za vrijeme pisanja seminara: nakon što se referirate na nešto, zapišite referencu na kraj. U slaganju bibliografije mogu vam pomoći i mnogi besplatni alati poput MyBiba

Formatiranje seminara ostavite za kraj
Za razliku od popisa literature, biranje fontova, uređivanje margina i umetanje numeracije oduzet će vam dosta vremena tijekom pisanja, pogotovo ako unosite citate koje posebno formatirate. Nakon što ste završili s pisanjem teksta, namjestite font, numeriranje, tablicu sadržaja, naslovnu stranicu i sve ostalo što se od vas traži.
FOTO: PIXABAY